ArcGIS Online İçeriğinizi Daha Korumalı Hale Getirin

ArcGIS Online servis olarak yazılım (SaaS) modeliyle çalışan, haritalar ve uygulamalar oluşturabileceğiniz bir Esri platformudur. ArcGIS Online aracılığıyla kullanıma hazır haritalara erişebilir, coğrafi kodlama, rota tayini ve benzeri bir çok analiz gerçekleştirebilir ve güçlü görsellerle çalışmanızı ifade edebilirsiniz. ArcGIS Online ile saha çalışanlarınız, yöneticileriniz ve dilediğiniz kişiler aracılığıyla konum tabanlı verileri toplayarak, harita oluşturma uygulamaları ve araçları ile çalışmalarınızı işlevsel hale getirmenizi ve istediğiniz kişilerle paylaşabilmenizi sağlar. ArcGIS Online hesabınız ve çalışmalarınız için almanız gereken ilk önlem, hesabınız yalnızca size özel olmasıdır. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi çalışma arkadaşlarınızla paylaşmayınız. Bunun dışında, ArcGIS Online içerisinde yer alan önlemleri ve ayarlamaları aşağıda bulabilirsiniz.

Yanlışlıkla Silinmeleri Önleyin

Katmanlarınız, haritalarınızın, uygulamalarınızın veya diğer öğelerinizin yanlışlıkla silinmemesi için onları gruplar, klasörler ve etiketlerle tanımlayabilirsiniz. Ancak yanlışlıkla silinmenin önüne geçmenin en iyi yolu öğenizin “Korumayı Sil” özelliğini aktifleştirmenizdir.

Bu özelliği aktifleştirmek için, İçerik sayfanızdan ulaşabileceğiniz öğenize tıklayarak “Ayarlar” sekmesine geliniz. “Korumayı Sil” özelliğini aktifleştirmek için yanındaki kutucuğa tıklayınız ve “Kaydet” butonuna basınız.

Haritalarınızın Kopyalanmasını Önleyin

“Farklı Kaydet” özelliğini aktif olarak ayarlamadığınız sürece, haritalarınız diğer kullanıcılar tarafından kaydedilemeyecektir. Öğenizin “Ayarlar” sayfasından, Web Harita ayarlarına geldiğinizde “Başkalarının bu öğenin bir kopyasını kaydetmesine izin ver.” seçeneğini işaretleyebilir veya işaretini kaldırabilirsiniz. Böylelikle kullanıcılar haritalarınızı görüntülediğinde “Farklı Kaydet” seçeneği yer almayacaktır.

Detay Katmanlarınızın Dışa Aktarılmasını Önleyin

Detay katmanı sayfanızda bulunan ” Verileri Dışa Aktar” seçeneği, bu katmanın çeşitli biçimlerde dışa aktarılmasını sağlar.

Bu özelliği aktifleştirmek veya daha önce aktifleştirdiyseniz kaldırmak için, öğenizin “Ayarlar” sekmesine geliniz. Bu sayfanın aşağı kısmında “Feature Layer Ayarları” başlığını göreceksiniz. Bu başlığın içerisinde “Verileri Dışa Aktar” kutucuğunu işaretleyin veya bu işareti kaldırın. İşlemi sonlandırmak için “Kaydet” butonuna tıklamanız yeterlidir.

Yazımızda ArcGIS Online içeriğinizi küçük ayarlamalarla korumalı hale nasıl getirebileceğinizi anlattık. Ayırca  ArcGIS Online öğeleriniz için daha detaylı bilgileri ve ayarlamaları ArcGIS Online Öge Detayları bağlantısından erişebileceğiniz dokumanda bulabilirsiniz.

Share This