Esri Ürünleri ile Acil Durum ve Afet Yönetimi
Geçmişten günümüze dünya üzerinde ciddi ölçekte mal ve can kayıplarının yaşandığı birçok doğal afet yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam etmektedir. Örneğin Hollanda da 1500 ’lü yıllarda yaşanan sel felaketi binlerce insanın canına mal olmuştur. Sel felaketinin o tarihte cumartesine denk gelmesi nedeniyle afet, “lanetli cumartesi” olarak anılmaktadır.
Kadrajı Türkiye’ye çevirdiğimizde ise 27 Aralık 1939’da Erzincan’da yaşanan yaklaşık 33.000 kişinin hayatını kaybettiği deprem dünyanın en büyük depremleri arasında sayılmaktadır. Keza, sadece 45 saniye süren Gölcük Depreminde de yaklaşık 18.000 kişi hayatını kaybetmiştir.
Ne yazık ki bu örnekler çoğaltılabilir…
Birçok ülke Acil Durum ve Afet Yönetimi konusunda Coğrafi Bilgi Sistemlerinden faydalanarak ciddi önlemler almaktadır. Esasında bir felaket meydana geldiğinde, neye ihtiyacınız olduğunu ve nasıl bulunacağını bilmek yaşamları ve kaynakları korumak açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Esri, acil durum yönetiminin tüm aşamalarında, zararı azaltma planlarının geliştirilmesinden, sınırlı kaynakların yönetilmesine ve afet sonrasında kurtarma çalışmalarına öncelik verilmesine kadar tüm aşamalarda kolaylık sağlar.
ArcGIS for Emergency Management çözümü, bir olay sırasında acil durum yönetimi ve kamu güvenliği personelinin durumsal farkındalığı korumaya yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi harita ve uygulama içerir. Örneğin; sel baskınlarında önceden tehdit seviyelerini belirlemek ve buna yönelik planlamalar yapmak mümkündür. Sel planlama, mevsimsel sel senaryolarının etkisini analiz etmek ve sel yanıt planları geliştirmek için kullanılır. Her sel seviyesi için farklı sel planları oluşturmanızı sağlar ve bunların her biri için de farklı bütçe tahminleri gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası, felaket meydana geldiğinde hazırlıklı olmuş olursunuz.
Durumsal farkındalık sağlayarak, halkla iletişim kurabilir ve acil durumun etkisini daha iyi anlayabilirsiniz. Daima sahanın anlık durumunu değerlendirerek gerçekçi ve doğru müdahalelerde bulunmak için ekiplerinizin yönetimini sağlayabilirsiniz. Zamanı ve kaynaklarınızı en verimli düzeyde kullanarak can ve mal kayıplarını minimum düzeye indirebilirsiniz.
Durum Farkındalık aracı (Situation Awareness Widget), acil durum yönetimi personeli tarafından bir olayın kamu altyapısı ve insan nüfusu üzerindeki etkisini tespit etmek için kullanılabilir. Yaklaşan bir olayı planlarken gözlem memurlarının topluluk üzerindeki potansiyel etkileri analiz etmelerini ve anlamalarını sağlar.
Durum Farkındalığı Aracı (Situation Awareness Widget) Kullanımı
Olayı tanımla
Durum Farkındalığı’nı gerçekleştirmek için önce bir olay oluşturulmalıdır. Olay alanı, mevcut bir detayı seçerek ya da bir noktanın, bir çizginin veya bir alanın etrafında bir tampon oluşturarak tanımlanabilir. Örnek verileri kullanarak olay alanını tanımlamak için aşağıdaki adımları tamamlayın:
- Durum Farkındalığı aracı’nı açın.
- Mevcut poligonu tıklayarak bir olay alanını tanımlayın.
- Olay alanını tanımlamak için Detay Eylemleri menüsünden Konumu Ayarla (Set Location) ‘yı seçin.
- Aşağıda gelen ekrandan, analiz gerçekleştirmek istediğiniz kadar tampon bölge mesafe değerini belirleyiniz. Bu alan içerisinde sizin belirlediğiniz parametrelere göre analiz gerçekleştirerek sonuçları sunar.
Not:
Olay alanı, Olayı Bul panelinde nokta, çizgi veya poligon seçeneklerini belirleyerek tanımlayabilir ve arabellek mesafesini ayarlayabilir. Bu seçenekler, araç kazaları, tren rayları, kasırga yolları veya kimyasal dökülmeler gibi olaylar için kullanılabilir.
- Olay alanı tanımlamak için bir diğer seçenek ise, tampon bölge mesafenizi belirledikten sonra harita üzerinde nokta, çizgi veya alan çevirerek olay alanınızı oluşturabilirsiniz. Örnek veri üzerinde gerçekleştirildiği üzere, olay alanı için il nüfus bilgisi, olay alanına dahil olan ilçelere ait nüfus bilgisi, en yakın hastane, olay alanı içerisinde kalan hastanelere ait toplam hasta sayısı, toplam yatak sayısı, yatan hasta sayısı, boş yatak sayısı vb. verilere ulaşabilirsiniz.
- Gerçakleştirilen mekansal analiz sonuçlarını rapor olarak çıktı alabilirsiniz. Rapor içerisinde haritanız (analiz gerçekleştirdiğiniz tampon bölgeniz işaretli şekilde) ve analiz sonuçlarınız yer alacaktır.
- Gerçekleştirilen mekansal analiz sonuçlarını veritabanınıza kaydedebilirsiniz.
- Gerçekleştirilen mekansal analiz sonuçlarını .csv formatında kaydedebilirsiniz veya analiz ekranınızın görüntüsünü kaydedebilirsiniz.
Acil Durum ve Afet Yönetimi ile ilgili hazırlamiş olduğumuz uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.
Belki de bir gün tüm bunların felaket olarak adlandırılmaktan çıkmasını sağlayabiliriz…