ArcMap’e Elveda: Yeni Bir Çağa Adım Atma Zamanı

Uzun yıllardır CBS alanında ilk akla gelen ve kullanıcılarına işlerinde destek veren ArcMap yerini daha gelişmiş yenilikçi teknolojilerimize bırakıyor. 2024 yılı Mart ayı itibariyle artık güncelleme ve yeniliklerin gelmeyeceği bu ürün 2026 yılı itibariyle tüm teknik destek sürecini tamamlayacaktır. Bununla birlikte 1 Temmuz 2024 tarihine kadar alacağınız Eğitim Programı kapsamında yer alan ve üniversitelerde kullanılan Academic Department License, Administrative Department License ve Education Institution Agreement lisansları ArcGIS Desktop ya da bilinen adıyla ArcMap’i içermeye devam edecek. 1 Temmuz 2024 tarihinden sonra ise artık bu ürün bu lisans paketlerinin içinde yer almayacak. ArcMap’e duyduğumuz minnettarlıkla birlikte bu değişiklik, CBS kullanıcıları için ArcGIS platformunun daha geniş ve yenilikçi ürünlerini kullanarak yeni bir döneme geçiş yapma fırsatı sunuyor.  

Teknolojinin hızlı evrimiyle birlikte, yeni çözümler sunan ArcGIS, daha hızlı, daha esnek ve daha etkileşimli bir çalışma ortamı sağlayan modern bir uygulama paketine dönüştü. Bu paket, ArcGIS Online, ArcGIS Field Maps, ArcGIS Story Maps, ArcGIS Dashboards, ArcGIS Pro ve daha birçok uygulamayı içeren en modern CBS teknolojileri barındırıyor. Bu geçiş, sektör uzmanlığınıza güçlendirmesiyle birlikte projelerinizi, araştırmalarınızı ve derslerinizi daha verimli ve yenilikçi bir şekilde yürütme şansı tanıyor.  

Bu geçiş, Eğitim Programı kapsamında yer alan akademi lisansları açısından ne anlama geliyor? 

1 Temmuz 2024, CBS dünyası için önemli bir dönüm noktası olacak. Bu tarihten sonra satın alınacak Eğitim Programı kapsamında yer alan ve üniversitelerde kullanılan Academic Department License, Administrative Department License ve Education Institution Agreement lisanslarının ürün listesinde artık ArcMap yer almayacak.  

Ayrıca ArcGIS web, mobil ve masaüstü uygulamaları paketine erişim sağlamak için kullanılacak lisanslama türlerinde de değişiklikler olacak. ArcMap ve ArcGIS Pro Single Use/Concurrent Use lisanslama yöntemleri de Eğitim Programları kapsamındaki bu lisanlarda yer almayacak. Hem laboratuvar ortamlarında hem de öğrencilerin kişisel cihazlarında ArcGIS’e erişim sağlamanın en etkili yolu olarak ArcGIS Named User (ArcGIS Adlandırılmış Kullanıcı) lisansı kullanılıyor olacak. Böylece öğrenciler tüm ArcGIS Platformuna kendilerine atanacak bir kullanıcı adı ve şifre ile ister laboratuvardan ister kendi kişisel bilgisayarlarından erişebiliyor olacak. Ayrıca saha ve mobil uygulamaları da aynı kullanıcı bilgileri ile kullanabiliyor olacak.  

Not: Hem laboratuvar ortamlarında hem de öğrencilerin kişisel cihazlarında ArcGIS’e erişim sağlamanın en etkili ve pratik yolu olarak Single Sign-On/SAML (Tek Oturum Açma) bilgilerini kullanarak ArcGIS Online portalınızı lisanslamanızı öneriyoruz.  

Bu geçiş sürecini desteklemek için hangi kaynakları kullanabilirim? 

Akademisyenlere ve öğrencilere bu değişime uyum sağlamaları için gereken desteği sağlamak, bizim için en büyük öncelik. Bu nedenle Esri Eğitim Ekibi, birkaç yıldır müfredat hazırlıklarında ve araştırmalarda bulut öncelikli bir yaklaşımı benimseyerek Modern CBS iş akışlarına odaklanmıştır. Bu geçiş sürecinde ilerlemenize yardımcı olmak ve destekleyici kaynaklar sağlamak için çok çalıştık. ArcGIS Tutorials, Esri Academy, Esri Türkiye Akademi ve CBS ile Eğitim Platformu gibi hem İngilizce hem de Türkçe onlarca ücretsiz eğitim kaynağımız bulunmaktadır.  Ayrıca, en iyi uygulamaları paylaşmak ve sorularınızı yanıtlamak için çeşitli çalıştaylara ve seminerlere ev sahipliği yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. 

Aşağıda bu kaynaklardan bazılarına bağlantılar verilmiştir. Lütfen bunları müfredatınız ve araştırma faaliyetleriniz için kullanın. 

  • ArcGIS Tutorials sayfasında temel, orta ve ileri seviye olmak üzere İngilizce ücretsiz birçok alıştırma bulabiliriz. Modern CBS teknolojilerine yeni geçiş yapacakları için Modern GIS alıştırma serisini tamamlamalarını tavsiye ederiz.  
  • Esri Türkiye, çevrimiçi eğitim kaynakları paylaşacak bir yaklaşımla CBS’yi daha kullanılabilir hale getiriyor.  CBS ile Eğitim Platformu ile Türkiye’den gerçek dünya senaryoları ile oluşturulmuş birçok Türkçe eğitim içeriği bulabilirsiniz.  
  • Esri Academy sayfasında İngilizce olarak web kurs, video ve doküman gibi yüzlerce içerik bulabilirisiniz.  
  • Daha kişisel ve etkileşimli bir öğrenme deneyimi arıyorsanız, Esri Türkiye Eğitim Hizmetleri olarak öğrenme sürecinizi hızlandırabileceğiniz eğitmen eşliğinde eğitimler hazırladık. Eğitim seçeneklerimizi Esri Türkiye Akademi sayfasından inceleyebilirsiniz. Ayrıca eğitimlerden sonra uluslararası geçerliliğe sahip sertifika alabilirsiniz.  

ArcGIS lisanslarının yönetimi ile ilgili sıklıkla sorulan sorular? 

S: ArcGIS Pro lisanslarında bir değişiklik oldu mu? 

C: Daha önceden ArcGIS Pro’yu lisanslamanın üç yöntemi vardı: Single Use (Tekil Kullanım), Concurent Use (Eş Zamanlı Kullanım) ve Named User (Adlandırılmış Kullanıcı). 

Single Use (Tekil Kullanım) lisanslama modeli ile bir masaüstü uygulamasını kod ile lisanslıyor ve sadece tek bir bilgisayarda kullanabiliyordunuz. Concurent Use (Eş Zamanlı Kullanım) lisanslama modelinde sahip olduğunuz lisanslar bir lisans sunucusuna tanımlanıyor ve ancak aynı ağı paylaşan makineler tarafından bu lisanslar kullanılabiliyordu. Artık bu iki lisanslama yöntemi yerini tamamen Named User (Adlandırılmış Kullanıcı) lisanslama modeline bıraktı. Böylece kullanıcılara sağlanan kullanıcı adı ve şifre bilgileri ile ArcGIS platformunda yer alan masaüstü uygulamaları, mobil uygulamalar, saha uygulamaları ve web uygulamaları da dahil olmak üzere tüm uygulamalara tek bilgi ile ulaşılabilecek.   

S: Üniversitemizin laboratuvar ortamında ArcGIS Pro’yu nasıl lisanslarım? 

C: Daha önce belirtildiği gibi, kullanıcılarımızın Modern CBS modelini benimsemelerini teşvik ediyoruz; bu da ArcGIS Pro, ArcGIS Online, mobile ve web uygulamalarını da içeriyor. Modern CBS de Named User kullanıcı lisans modelinin kullanılmasını gerektirir. Esri, lisans portalı olarak ArcGIS Online’ın kullanılmasını ve Single Sign On/SAML (Tek Oturum Açma) yöntemiyle erişimi sağlamanın en verimli yol olduğunu önermektedir. Bu yöntemle laboratuvar ortamında ArcGIS Pro’yu başarılı bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu, bir lisans sunucusu çalıştırma ihtiyacını ortadan kaldırır.  

S: ArcMap lisanslarını dağıtmak nispeten basitti. Ancak, bu yeni model altında, geniş bir öğrenci, öğretim üyesi ve personel kitlesine nasıl etkin bir şekilde erişim sağlayabilirim? 

C: ArcGIS tek bir masaüstü uygulamasının ötesine geçtikçe, erişimi ve lisansların yönetilmesi de değişti. Bu yöntem öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve personelin herhangi bir ArcGIS ürününe herhangi bir cihazdan ve herhangi bir yerden erişilebilmesini sağlamaktadır. Yönetim yükünü en aza indirmek için tüm kurum için tek bir ArcGIS Online organizasyonu kullanmanızı tavsiye ederiz. Kurumunuzun kimlik sağlayıcısıyla entegre edilebildiğinden kullanıcıların manuel yönetimini ortadan kaldırılabilir ve öğrenci mezun olduğunda veya personel ayrıldığında yetkisiz erişimi önleyebilirsiniz. Yeni kullanıcılar da eklendiğinde otomatik eklenmesini sağlayabilirsiniz.  

ArcMap’in emekliliği, bir dönemin sonu olarak görülebilir, ancak aynı zamanda CBS sektörünün sürekli evrim geçirdiğinin de bir göstergesidir. Yeni araçlar ve teknolojiler, coğrafi bilgi sistemlerinin geleceğini şekillendiriyor. Bu değişim hem mevcut profesyonellerin hem de geleceğin CBS uzmanlarının sürekli öğrenme ve yeni teknolojilere adapte olma yeteneklerini de geliştiriyor. Bir dönemin sonu, yeni bir çağın başlangıcı olarak kabul edilmeli ve bu değişime hazırlıklı olunmalıdır. 

Geleceğin CBS dünyasına birlikte adım atalım! 

Esri Türkiye, 2024

Önceki Yazı
Mobil Hareketlilik Verisi ile Müşterilerinizi Keşfedin!
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro – 3D Analyst Araçları ile Hacim Analizi
Yazıyı görüntüle