Acil Durum Yönetimi için Gösterge Panelleri

2020 yılı acil durum ve acil müdahaleler açısından çok yoğun geçiyor. Geçtiğimiz aylardan itibaren dünyanın farklı bölgelerindeki kamu güvenliği kurumlarının, zamanında, hızlı ve organize bir şekilde yanıt vermesini gerektiren olaylar yaşanmaktadır.

Bu olayların durumsal farkındalık sağlamak ve karar alma süreçlerine destek olmak için verimli ve etkili bir şekilde görselleştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. ArcGIS Platformu bu kriz olaylarında acil durum müdahale personelini desteklemek için çözümler sunar.

Gösterge panelleri genellikle verileri, haritalar, grafikler, göstergeler, listeler ve daha fazlası ile görselleştirerek varlıkların ve kaynakların gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlayan tek bir ekrandır. Aylık binlerce yeni gösterge paneli yayınlanır ve gösterge panellerinin kullanım durumları hızla genişler. Gösterge panelleri durumsal farkındalık için hayati öneme sahiptir ve kullanıcılar bu bilgi ürünlerini günlük operasyonlarında kullanmada başarılı olmuşlardır.

Gösterge panelleri operasyonel kullanım durumları için doğal bir seçimdir, ancak kullanıcılar gösterge panellerini çok daha fazlası için kullanmaktadır – performans yönetimi, durum izleme, yönetici özetleri, etki değerlendirmesi ve bilgi paylaşımı bunlardan bazılarıdır. Gösterge panelleri, doğal afetlerden sonra arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak ve diğer şeylerin yanı sıra büyük kamu etkinliklerinde güvenliği artırmak için kullanılmıştır.

Bu süreçte bu olayların acil müdahale çalışmalarına yardımcı olan gösterge panelleri oluşturuldu ve oluşturulmaya devam ediyor. Bu blog yazısında sizlerle dünyadan farklı örnekleri paylaşarak ihtiyaca göre şekillenebilen ArcGIS Platformundaki gösterge panellerinin işleyişinize katacağı faydayı göstermek istedik.

Koronavirüs Salgını Gösterge Panelleri

Aralık 2019’da 11 milyon nüfusuyla Çin’in merkezindeki en büyük şehri ve Hubei Eyaletinin başkenti olan Wuhan’da Koronavirüs salgını başladı.

Wuhan büyük bir ulaşım merkezi olduğu için virüs birkaç hafta içinde Çin’de ve küresel boyutta hızla yayılmıştır. Yeni koronavirüsün neden olduğu hastalık, COVID-19, çoğu insanda hafif semptomlar üretir, ancak ciddi solunum yolu hastalıklarına da yol açabilir. 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni koronavirüsü küresel salgın olarak ilan etti ve virüsün yayılma hızını ve dayanıklılığını vurguladı. Daha fazla bilgi edinmek için bu Storymap’i inceleyebilirsiniz.

Salgının durumsal farkındalığını arttırmak için çeşitli gösterge panelleri oluşturulmuştur. Bunlardan birincisi, John Hopkins Üniversitesi CSSE’den Lauren Gardner tarafından oluşturulan ve büyük ilgiyle takip edilen paneldir.

Coronavirus 2019-nCoV Global Cases by Johns Hopkins CSSE
(Dashboard mobil versiyon)

 

Virüs salgınını izlemek ve takip etmek için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından başka bir gösterge paneli daha yayınlandı.

Novel coronavirus (2019-nCoV) situation dashboard (WHO)

 

Virüs salgınının Türkiye ve Dünya’daki durumunu izlemek ve takip etmek için Esri Türkiye tarafından bir gösterge paneli yayınlandı. COVID-19 Küresel Yayılım Paneli ile dünya genelinde ve Türkiye’de doğrulanmış vaka, iyileşme ve ölüm sayıları yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Esri Türkiye ekibi tarafından güncellenen haritada ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı’nın web sayfası da yer alıyor.

COVID-19 Küresel Yayılım Paneli

(Yayılım paneli mobil versiyon)

 

Virüs salgınını izlemek ve takip etmek için farklı bölgelerden gösterge panelleri yayınlandı,

 

Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar, COVID-19 hakkında bilgi ve kaynakları topluluklarıyla paylaşmak için ArcGIS Hub’ı kullanmaya başladı. Gösterge panellerini de içeren COVID-19 GIS Hub’ı inceleyebilirsiniz.

 

Avustralya Orman Yangınları Gösterge Paneli

2019-2020 Avustralya orman yangını muhtemelen yakın tarihin en kötülerinden biridir. Direct Relief, Avustralya’da orman yangınlarını gösteren bir gösterge paneli oluşturdu ve bunları önem derecesine göre sınıflandırdı.

Australia Bushfires Incident Map – Direct Relief

 

Porto Riko Deprem Gösterge Panelleri

Porto Riko’da 7 Ocak’ta 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Acil durum müdahale çabalarına yardımcı olmak için, ABD Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) birkaç gösterge paneli oluşturdu.

FEMA Damage Assessment dashboard

FEMA, FEMA Porto Riko Deprem Merkezi Hub sitesine birkaç gösterge paneli daha yayınladı.

FEMA Puerto Rico Earthquake Hub site

 

Türkiye ve Yakın Çevresi Son Depremler Gösterge Paneli

24 Ocak’ta Türkiye’nin Elazığ ilinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından büyüklükleri 1.8 ile 5.4 arasında değişen 1140 artçı sarsıntı meydana geldi.

Türkiye ve yakın çevresinde olan depremlerin görüntülenmesi ve takip edilmesi için Esri Türkiye tarafından bir gösterge paneli oluşturuldu.

Türkiye ve Yakın Çevresi Son Depremler Gösterge Paneli

 

Taal Yanardağı Patlaması Gösterge Paneli

12 Ocak’ta Filipinler’de, Taal yanardağında patlama meydana geldi. Patlamadan bölgede yaşayan on binlerce insan etkilendi. Etkilenen kişilerin, mevcut sığınma evlerinin vb. ilgili istatistiklerini gösteren bir gösterge paneli oluşturuldu.

Province of Batangas Taal Volcano Eruption Consolidated Report dashboard

 

Taşkın Ölçer Gösterge Paneli

Endonezya’nın Cakarta kentinde 1 Ocak’ta şiddetli yağışlar sel felaketine neden oldu. Acil Durum Mekansal Destek Merkezi (ESSC), şehirdeki taşkınların izlenmesine yardımcı olmak için bir gösterge paneli oluşturdu.

Floodgate Monitoring – ESSC

Acil müdahale sırasında ArcGIS teknolojisi ile ilgili teknik yardıma ihtiyacınız varsa, Esri’nin Afet Müdahale programına başvurabileceğinizi ve iletişim kurabileceğinizi unutmayın. Esri her zaman yardıma hazır.

Bu örnekler Operations Dashboard’un durumsal farkındalık için nasıl kullanılabileceğini gösterirken, stratejik ve bilgi amaçlı kullanım durumları için diğer iş akışlarını desteklemek için de kullanılabilir. Gösterge panellerini kullanmaya başlamak için ArcGIS Solutions içerisinden sektör odaklı Dashboard şablonlarından yararlanabilirsiniz.

Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
ArcGIS GeoAnalytics Server ile Büyük Verilerinizden Büyük Anlamlar Çıkarın
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Server Güvenlik Bilgilendirmesi – ArcGIS Server Security 2020 Upgrade Patch 1 Yayınlandı
Yazıyı görüntüle