ArcGIS GeoAnalytics Server ile Büyük Verilerinizden Büyük Anlamlar Çıkarın

Her çözüm bir soru ile başlar. Bu yazıda ele aldığımız soru “Büyük verileri nasıl anlamlı hale getirebiliriz?”

                

ArcGIS GeoAnalytics Server Nedir?

ArcGIS GeoAnalytics Server, ArcGIS Enterprise’ın büyük veri işleme ve analiz yeteneğidir. Büyük hacimli verileri analiz etmek için bir dizi analiz aracına güç veren dağıtık bir bilgi işlem çerçevesi sağlar. GeoAnalytics araçları sayesinde büyük verilerinizi görselleştirebilir, anlamlandırabilir ve karar verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. GeoAnalytics Server verilerinizden dokular, eğilimler ve anormallikler gibi bir bakışta fark edilemeyen bilgileri elde etmenizi sağlar.

                      

ArcGIS GeoAnalytics Server’ı benzersiz kılan, işlemeyi birden fazla makine ve çekirdek arasında dağıtabilme yeteneğidir. Bu, veri kümelerinizin tek bir makine veya çekirdek üzerinde işlenemeyecek kadar büyük hale gelmesi durumunda, GeoAnalytics Server’ın bu işlemi hızlandırmak için devreye girebileceği anlamına gelir. Aylar, haftalar veya günler almış olabilecek işler GeoAnalytics Server ile saatler veya dakikalar alabilir.

ArcGIS GeoAnalytics Server, ArcGIS platformunun yeteneklerini genişletir.

Neden ArcGIS GeoAnalytics Server Kullanmalıyız?

  • Varolan araçlarınız ve iş akışlarınız yeterince hızlı işlemiyorsa,
  • Verileriniz büyüyor ve verilerinizi yönetmek, analiz etmek için daha iyi bir yola ihtiyacınız varsa,
  • Analizlerde kullanmak için verilerinizin daha yönetilebilir bir hale ayrıştırılması gerekiyorsa,
  • Fazlaca anlamsız, kalabalık verileriniz var ve gerçekten önemli olan verilerin keşfedilmesini isteniyorsanız ArcGIS GeoAnalytics Server faydalı olacaktır.

ArcGIS Enterprise’da Standart Araçlar varsayılan olarak mevcuttur ve barındırma sunucunuzu kullanarak analizler gerçekleştirilir. Bu araçlar, ortalama boyutlu verileri işlerken faydalıdır. GeoAnalytics Araçları ise GeoAnalytics Sunucunuzla paralel olarak verileri işler ve daha fazla miktarda veriyi daha hızlı işlemek için uzmanlaşmıştır. Her iki araç seti de bazı benzer araçlar içerir, ancak GeoAnalytics’in ek avantajı hem mekan hem de zaman içindeki eğilimleri, desenleri ve anormallikleri izlemek için araçlar sağlamasıdır.

GeoAnalytics Server Ürünleri

ArcGIS GeoAnalytics Server ile Hangi Platformlarda Çalışabiliriz?

  • ArcGIS Pro
  • ArcGIS Enterprise
  • ArcGIS API for Python
  • ArcGIS Rest API

Hangi Veriler ile Çalışabiliriz?

ArcGIS GeoAnalytics Server, Hadoop Distributed File System (HDFS)’dan bulut depolarına ve mevcut CBS verilerinize kadar birçok veri kaynağıyla çalışır. GeoAnalytics Server araçları farklı veri kümelerini birleştirmek ve yönetmek için de kullanılabilir.

ArcGIS GeoAnalytics Server Analiz Yetenekleri

GeoAnalytics Server araçları, büyük verilerle kullanabileceğiniz farklı mekânsal analiz yaklaşımlarına odaklanır. GeoAnalytics Server araç kutusu verilerinizi keşfetmek için birçok seçenek sunar. Sağlanan araçlara ek olarak, Python aracılığıyla iş akışlarınızı tamamlamak için analizlerinizi özelleştirebilirsiniz.

Tüm analizler GeoAnalytics Server’da gerçekleştirilir ve sonuçlar ArcGIS Enterprise’da saklanabilir, böylece bu sonuçları keşfetmeye, analiz etmeye, haritalamaya ve paylaşmaya devam edebilir veya sonuçlarınızı kendi veri kaynaklarınızda saklayabilirsiniz.

Summarize Data: Bu araç setindeki araçlar, toplam sayıları, uzunlukları, alanları ve detayların temel tanımlayıcı istatistiklerini ve alanlardaki veya diğer detayların yakınındaki öznitelikleri hesaplar.

Örnekler:

– Nokta olarak konumları verilen suç olaylarını kullanarak, il veya ilçe başına düşen suç miktarını hesaplayabilirsiniz.

– Birden çok toplu taşıma altyapısı katmanı göz önüne alındığında, şehrin hangi kısmına toplu taşıma araçlarıyla en az erişilebildiğini ve yeni toplu taşıma altyapısı için nereye yatırım yapılması gerektiğini bulabilirsiniz.

– Belirli bir zamandaki suç olaylarının etkisini analiz etmek ve incelemek için, suç işlenen alanların okul bölgeleri, polis devriyeleri ve mahalleler gibi çeşitli şehir yetki sınırları ile olan ilişkisini anlamlandırabilirsiniz.

Analyze Patterns: Bu araç setindeki araçlar, verilerinizdeki mekânsal dokuları tanımlamanıza, ölçmenize ve görselleştirmenize yardımcı olur.

Örnekler:

– Konut değerlerini, cari yıl içinde satılan konut fiyatlarına göre tahmin edilebilirsiniz. Yatak odası sayısı, okullara uzaklık, büyük otoyollara yakınlık, ortalama gelir ve suç oranları ile ilgili olarak benzer evlerin satış fiyatlarını tahmin edebilirsiniz.

– Bir ildeki hastanelerin yoğunluklarına göre hastanelere ulaşılabilirliği yüksek ve düşük olan alanları bulabilir ve bu bilgiler ile yeni hastanelerin nerede inşa edilmesi gerektiğine karar verebilirsiniz.

– Doğal afetler sonrasında coğrafi konumlu tweetleri kullanarak kümelerin büyüklüğüne ve konumuna göre kurtarma ve tahliye ihtiyaçlarını belirleyebilirsiniz.

Find Locations: Bu araç setindeki araçlar, belirttiğiniz herhangi bir sayıda ölçüte göre detayları bulur. Amaç, birden fazla kriteri karşılayan konumları bulmaktır.

Örnekler:

– Nüfus, yıllık büyüme ve gelir vergileri arasındaki ilişkiyi inceleyerek bu ölçütlerde en benzer 100 şehri bulabilirsiniz.

– Pazarlama girişimlerinin en etkili nerede olduğunu belirlemek için online satışların teslimat konumlarını temsil eden bir metin dosyasını coğrafi olarak kodlayabilirsiniz.

– Kasırgaların GPS ölçüm katmanı kullanılarak, rüzgar hızı belli bir değerden yüksek olan ölçümleri olay olarak tanımlayabilir ve o konumlarda önlemler alabilirsiniz.

Use Proximity: Bu araç setindeki araç, mekânsal analizlerde ortaya çıkan “Yakınında ne var?” sorusunu yanıtlamanıza yardımcı olur.

Örnekler:

– Yeni bir karma kullanım gelişim alanını, şehir merkezinde mağazalar, restoranlar veya metro istasyonlarından uzaklığı en fazla 500 metre olacak şekilde bir alan içinde konumlandırabilirsiniz.

– Ülkeleri temsil eden deniz sınırlarını belirlemek için her ülke sınırından 200 deniz mili tampon alan oluşturabilirsiniz.

Data Enrichment: Bu araç setindeki araç, verilerinizin niteliklerini keşfetmenize yardımcı olur. Girdi verilerinize başka bir veri kaynağından bilgi ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Örnekler:

– Milyonlarca elektrik kesintisi olayı içeren bir katmanda, elektrik kesintisini etkileyen faktörler ve elektrik kesintisi frekansı arasındaki ilişkiyi incelemek için olay niteliklerini kullanım türü, çevresel riskler ve altyapı koşulları hakkında bilgilerle zenginleştirebilirsiniz.

Manage Data: Bu araç setindeki araçlar, coğrafi verilerin ve tablo verilerinin yönetimi için kullanılır.

Örnekler:    

–  Verilerinizi yıllık bir raporda birleştirmek için aylık veri kümelerini, barındırılan detay katmanına ekleyebilirsiniz.

– Ulusal deprem verilerini içeren bir detay katmanından yalnızca İstanbul depremlerini çıkarmak için bir İstanbul il sınırı katmanı kullanabilirsiniz.

– Marmara Bölgesi’ndeki illerin ayrı ayrı detay katmanlarını, Marmara Bölgesi olarak tek bir detay katmanında birleştirebilirsiniz.

ArcGIS GeoAnalytics Server hakkında daha fazlası için buraya tıklayınız. ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

Esri Türkiye 2020

 

Önceki Yazı
ArcGIS 10.8 Sürümüyle Birlikte Portal for ArcGIS Kuruluş Yönetimine Gelen Yenilikler!
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Acil Durum Yönetimi için Gösterge Panelleri
Yazıyı görüntüle