ArcGIS Business Analyst Enterprise Artık Linux’ta

 

ArcGIS Business Analyst Enterprise’ın 10.9 sürümünün heyecan verici yeni bir özelliği, sistemi Linux’a kurma yeteneğidir. Bu, Linux ile ilgilenen veya mevcut Linux altyapılarına sahip olan ve BA Enterprise ile çalışmaya başlamak isteyen kullanıcılar için büyük bir fırsat.

Çalışmada, öncelikle BA Enterprise’da demografik PDF raporlarının oluşturulma şeklini yeniden tasarlamaya odaklanıldı.

Özetle, PDF’leri oluşturan motor orijinal olarak .NET’te yazılmıştı ve Windows’ta çalışması gerekiyordu. Bu motor, herhangi bir platformda çalışabilen yeni bir JavaScript bileşeni ile değiştirildi.

Kurmak ve Çalıştırmak

Sistemin nasıl yapılandırıldığına dair üst düzey bir genel bakış sağlayacağız. Kurulum klavuzuna buradan ulaşabilirsiniz. Genel bakış çerçevesinde ArcGIS Enterprise 10.9’un (Linux) temel dağıtımının zaten mevcut olduğu varsayılmalıdır. Lisanslama ve tedarik etme veya coğrafi kodlama ve yönlendirme gibi diğer konum hizmetlerinin oluşturulması gibi diğer idari görevler burada kapsanmamaktadır. Bu yazıda ArcGIS GeoEnrichment sunucusu ve ArcGIS Business Analyst Web uygulaması için iki ana kurulumu ve deneyimin Windows’tan nasıl farklı olduğunu vurgulanacaktır.

 

ArcGIS GeoEnrichment Server

GeoEnrichment Server, ArcGIS Server’ın bir uzantısıdır ve barındırma sunucusundan ayrı bir federe sunucu gerektirir. Yazılım kurulumunu çalıştırdıktan sonra, servisleri oluşturmak ve veri tabanına veri yüklemek için izlenecek bazı kurulum sonrası adımlar vardır. Bu adımlar, sihirbaz tarafından yönlendirilen bir deneyim kullanılarak bir GUI modunda veya konsolda yapılabilir.

Yükleme sonrası

GUI seçeneği, Windows kurulumunda kullanılan sihirbazların aynısını sağlar, ancak Linux kullanıcıları ayrıca komut satırı arabirim seçeneğine sahip olmanın avantajını da sağlar. Özellik eşdeğerliği için gelecekteki bir sürümde Windows kurulumu için bir komut satırı arabirimi eklenmesi planlanmaktadır.

Ortam Oluşturma

Sunucu ortamının oluşturulması, Ortamı Yönet aracıyla (Manage Environment tool) konsol modunda gerçekleştirilebilir. Bu araç GeoEnrichment hizmetini yayınlar ve bir sonraki adımda veri yükleyeceğimiz boş bir veritabanı oluşturur. Bu aracın parametrelerine bir göz atın. Örneğin kullanım, lütfen kurulum kılavuzuna bakın.

Sunucu ortamının oluşturulması, sağlanan bir sihirbazla GUI modunda da gerçekleştirilebilir. Sihirbaz, bunları konsola girmek yerine bir kullanıcı adı ve parola ve veri yükleme dizini sağlama adımlarını yürütür.

Veri ekleme

Ortam oluşturulduktan sonraki adım, verileri yüklemektir. Bu görev, ManageData.sh kullanılarak konsolda veya GUI modunda da yapılabilir. Konsol modundaki araç için parametreler ve örnek kullanım için lütfen kurulum kılavuzuna bakın.

ArcGIS Business Analyst Web app

BA web uygulaması, kurumsal portal ile makineye yüklenebilir. Kurulum çok basittir ve BAWebApp-Setup.sh betiği ile çalıştırılır. Kurulum için ek parametre gerekmez, örneğin:

Ve işimiz bitti! BA web uygulamasında oturum açalım ve analiz ve iş akışları için örnek verileri kontrol edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için Esri Türkiye Profesyonel Hizmetler birimi ile irtibata geçiniz.

Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
AEC Web Uygulamaları Serisi – 2
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Portal for ArcGIS Güvenlik Güncellemesi 2021 1 Yaması
Yazıyı görüntüle