ArcGIS Pro – Dünya Gemi Sevkiyatı Animasyonu

Bu blog yazısında Esri Cartography MOOC eğitimi içerisinde yer alan dünya gemi sevkiyatının animasyon uygulaması aktarılacaktır. Uygulama kapsamında 1770 yılında ülkelere ait bilgiler, gemi pozisyonları, limanlar ve gemi yolları verisi kullanılmıştır.

Her sevkiyat noktası, gemi konumunun hangi tarihte kaydedildiğini bildiren bir tarih değerine sahiptir. Katmanda yer alan bu tarih değerini katmanın Layer Properties kısmından Time özelliğini aktif ederek kullanabilirsiniz.

Katmanda tarihe bağlı zaman ayarı yapıldıktan sonra ekranda Time Slider aracı gelmektedir. Ekrana gelen Time Slider aracının aktif edilmesi ile katman içerisinde bulunan tarihlere göre harita üzerinde bir filtreme yapıldığı görülmektedir. Bu çizelge üzerindeki aralıklar değiştirildiğinde harita üzerinde de interaktif bir şekilde değişimin olduğu görülmektedir. Ayrıca animasyonda tarih bazlı geçişlerin detaylı ayarlamasını Time sekmesi üzerinden yapabilirsiniz. Eğer istenilirse gemi hareketlerinin harita üzerinde daha net görünmesi için Liman ve Gemi Yolları’nın görünürlük değerleri düşürülerek çalışma alanının arka plan rengini de değiştirebilirsiniz.

Animasyonu oluşturmak için View sekmesi altında Animasyon kısmında yer alan Add seçeneği ile Animation Timeline paneli eklenmektedir. Animasyonda görüntülenmek istenen ilk sahne First Keyframe olarak, ikinci keyframe olarak da gemilerin konumlarında yer alan son tarih eklenmektedir.

Haritanın animasyon kısmı tamamlandıktan sonra başlık ve zaman eklemesi yapabilirsiniz. Başlığın bütün sahnelerde görünmesi için bütün Keyframe’ler seçilmelidir. Seçimler yapıldıktan sonra Overlay’in içerisinde yer alan Text grubundan animasyonun başlığı, yazı stili ve yazı büyüklüğünü belirleyebilirsiniz. Ayrıca tarihe göre ayların yazı şeklinde değişmesi için ise Dynamic Text grubundan yararlanabilirsiniz.

Animasyon tamamlandıktan sonra çıktı almak için Animaton sekmesi altında Export grubu içerisinde bulunan Movie seçeneği ile çalışmayı kaydetmek istediğiniz formatı seçerek animasyonunuzu dışarı aktarabilirsiniz.

Çalışmanın detayı ve daha fazlası için Esri Cartography MOOC eğitimine kayıt olabilirsiniz.

 

Önceki Yazı
ArcGIS Online Kuruluş Ana Sayfasını Aramalarda Kolay Bulunabilir Hale Getirme
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Landsat Explorer App ile Şimdiyi ve Geçmişi İnceleyin
Yazıyı görüntüle