ArcGIS Pro için Derin Öğrenme Python Kütüphanelerinin Yüklenmesi

ArcGIS Pro’da derin öğrenme işlemleri yapmak istiyorsanız öncelikle derin öğrenme çerçevelerini yüklemeniz gerekiyor. ArcGIS Pro’daki tüm derin öğrenme coğrafi işlem araçları, desteklenen derin öğrenme çerçeveleri kitaplıklarının yüklenmesini gerektirir.

Burada bu yükleme işlemini farklı yollardan nasıl yapabileceğinizi anlatacağız. Başlamadan önce bilmemiz gereken en önemli şey hangi ArcGIS Pro sürümüyle çalışıyorsak ona uygun kütüphaneleri indirip kurmamız gerektiğidir.

ArcGIS Pro’nun her sürümü, derin öğrenme kitaplıklarının belirli sürümlerini gerektirir. ArcGIS Pro’yu yükselttiğinizde, o ArcGIS Pro sürümüne karşılık gelen derin öğrenme kitaplıklarını yüklemeniz gerekir. Hangi sürümü kullanıyorsanız gereken kitaplıkların listesine ve Derin Öğrenme ile ilgili diğer bilgilere Derin Öğrenme hakkında Sıkça Sorulan Sorular bilgi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Not: Eğer ArcGIS Enterprise ortamınızda derin öğrenme araçlarını kullanmak isterseniz, ArcGIS Enterprise için derin öğrenme çerçevelerinin nasıl kurulacağına ilişkin talimatlar için bkz. Derin öğrenme için ArcGIS Enterprise’ı yapılandırma. Bu yazı ArcGIS Pro ortamında kütüphaneleri nasıl yükleyebileceğiniz konusunu içermektedir.

ArcGIS Pro sürümünüze göre derin öğrenme kütüphanelerini yüklemenin en kolay yolu ArcGIS Pro için Derin Öğrenme Kitaplıkları Yükleyicisi ile kurulum yapmaktır. Bağlantıdan mevcut olan en son kütüphaneleri toplu şekilde indirip tek seferde kurabilirsiniz. Bu kurulum aktif Python ortamınıza kurulacaktır. Python ortamları ArcGIS Pro’nun doğru şekilde çalışması için gerekli bileşenleri barındırır, bundan dolayı, kütüphaneleri kurmadan önce Python ortamınızın yeni bir kopyasını oluşturup, bunun üzerinde çalışmanızı öneririm.

Bağlantıdan Esri’nin Derin Öğrenme Çerçeveleri indirme sayfasından ArcGIS Pro sürümünüze uygun olan yükleyiciyi seçip indirebilir ve ardından çalıştırarak sorunsuz şekilde kurulumun yapılmasını sağlayabilirsiniz.

ArcGIS Pro sürümünüz ArcGIS Pro 2.8 ise bununla ilgili bağlantıdan indirme yapınız.

ArcGIS Pro sürümünüz ArcGIS Pro 2.8 ise bununla ilgili bağlantıdan indirme yapınız.

Eğer ortamınızdaki çeşitli kısıtlardan yükleyiciyi kullanamıyorsanız manual olarak yüklemek için gene aynı sayfada bulunan manuel yükleme adımlarını takip edebilirsiniz.

Bununla birlikte tamamen çevirim dışı bir sisteme yüklemek isterseniz önceden indireceğiniz temel modelleri de kurabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim indirme ve yükleme yöntemleri Esri tarafından önerilen yükleme yöntemleridir. Kendinize uygun olan yöntemi seçerek kullanabilirsiniz.

Ancak ArcGIS Pro’ya sıklıkla güncellemeler gelmekte ve bu güncellemelerle yazılım yeni yetenekler kazanmakta ve varsa mevcut bug’lar çözülmektedir.

ArcGIS Pro Derin Öğrenme kütüphanesi yükleyicileri her zaman ArcGIS Pro kadar hızlı güncelleme alamayabiliyor. ArcGIS Pro’nun her sürümü, derin öğrenme kitaplıklarının belirli sürümlerini gerektirir. ArcGIS Pro’yu yükselttiğinizde, o ArcGIS Pro sürümüne karşılık gelen derin öğrenme kitaplıklarını yüklemeniz gereklidir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ise benim kullandığım diğer bir yöntemi paylaşmak istiyorum:

Öncelikle, varsayılan Python ortamını kopyalayarak, derin öğrenme üzerine çalışabileceğimiz bir Python ortamı hazırlıyoruz. Bunun için ArcGIS Pro ayarlarından, Python’a tıklayıp, Manage Environments (Ortamları Yönet) butonuna tıklıyoruz.

Bu ekranda varsayılan arcgispro-py3 ortamını bulup Clone (Kopyala) butonuna tıklıyoruz.

Yeni gelen pencerede ortam kopyanızı bilgisayarınızda istediğiniz yere kurabilir ve istediğiniz adı verebilirsiniz ama varsayılan olarak bırakmak rastgele hatalarla karşılaşmanıza engel olacaktır.

Clone (Kopyala) butonuna bastığınızda yükleme başlayacaktır, bu işlem biraz zaman alabilir. Bittiğinde ise yeni gelen ortamın yanındaki radyo butonunu seçerek OK’a (Tamam) tıklayınız. Yeni ortamın kullanılabilmesi için ArcGIS Pro’yu yeniden başlatmanız gerekecektir.

Artık derin öğrenme paketlerini kurmaya hazırız. Bunun için komut satırını kullanacağız. Windows Başlangıç menüsünden ArcGIS – Python Command Prompt’u bulup çalıştırınız. Ardından gelen ekranda komut satırının kopyaladığınız Python ortamıyla çalıştığını teyit ediniz.

Her şey hazırsa, komut satırına conda install -c esri deep-learning-essentials=2.8 yazınız ve Enter’a basınız. Buradaki 2.8 sayısı ArcGIS Pro sürümünüzle uyuşmalıdır. Conda sizin için gerekli paketleri bulup yüklemek ya da güncellemek için bir liste dökümü verecektir. Listedeki paketleri yüklemek için klavyenizden y tuşuna ve ardından da Enter’a basınız. Komut satırı size yükleme durumlarını gösterecektir bittiğinde ArcGIS – Python Command Prompt ekranını kapatabilirsiniz.

Ortamınız artık derin öğrenme coğrafi işlemlerini kullanmaya hazırdır. İyi çalışmalar!

Kaynaklar:

Install deep learning frameworks for ArcGIS—ArcGIS Pro | Documentation

Esri/deep-learning-frameworks: Installation support for Deep Learning Frameworks for the ArcGIS System (github.com)

Deep Learning – Esri Community

Esri Türkiye – Haziran 2021

 

 

Önceki Yazı
Drone2Map 2.3 ile Gelen Yenilikler
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Desktop’ta Parsel Koordinatlarını Dışa Aktarma
Yazıyı görüntüle