ArcGIS Pro ile 3 Boyutlu Görünürlük Analizi Artık Daha Kolay!

Dünyamız 3 boyutlu ama planlarımız ve haritalarımızın çoğu hala 2 boyutlu üretilmektedir.

Mekansal anlayışı öneri planlarda arttırmak için, 3B haritalar (Sahneler) “Görüntü olarak güzel” den “Olması gereken analiz” düşüncesine geçiş yapılmalıdır. Özellikle büyümeyi planlarken, yeni bir gelişim alanı tasarlarken veya tasarım planlarını gözden geçirirken, 3B görselleştirme ve analizi çalışmalara büyük değer katabilir. 3B Geliştirme planlarının teknik olmayan izleyiciler için anlaşılması daha kolaydır, bu da daha iyi iletişim ve daha hızlı inceleme süreçleri sağlar.

Esri çözümlerinden biri olan Görünürlük Analizi (Visibility Assesment) çözümü ile aşağıdaki senaryoları çalıştırabilirsiniz.

  • Önerilen bir yapı için görünürlük analiz
  • Bu kararın ne kadar uygulanabilir olduğun hesabı
  • Mevcut bir doğal kaynağın ne kadarının yeni önerilen yapıdan görünebildiği

ArcGIS Pro ile yapabileceğiniz işlemler elbette bunlarla sınırlı değildir. ArcGIS Pro üzerinden yapılabilecek benzeri  işlemler ile karar verme aşamasında bir çok öneri için destekleyici analiz sonuçları üretilebilir.

Esri Görünürlük Analizi çözümünde ArcGIS Spatial Analyst ve ArcGIS 3D Analyst eklentileri kullanılacaktır.

Esri Çözümleri web sayfasından indirebileceğiniz örnek veri üzerinde, önerilen bir binadan, bu binanın yakınında yer alan bir nehrin ne kadarının görünür olduğunu, ArcGIS Pro Tasks özelliği kullanılarak, tek bir işlem seti ile analiz edilebilir. Bu işlemleri çalıştırmak için, Esri çözümü ArcGIS Online organizasyon hesabı üzerinden ArcGIS Pro’da aktif hale getirilmelidir.

ArcGIS Pro Catalog panelinde Tasks sekmesinde yer alan seri işlemler için gerekli veri kaynaklarını tanımlanmalıdır.

Görünürlük analizinde önerilen yeni binanın hangi kat ve hangi cephesinden nehrin görüleceği hesaplanacaktır. Bu nedenle Task içinde “Observed” alanı için öneri bina veri katmanı seçilmelidir.

Hedef değişkeni olarak da nehir katmanı seçilir.

Task içinde bir diğer parametre panel boyutudur. Panel boyutunu harita ekranında görünürlük analizinin kaç birim kaplayacağı belirlemek için kullanılmaktadır. Büyük panel boyutu sayısı ile başlayıp daha sonra istenilen detaya göre panel boyutunu küçülterek ilerlemek analiz sonuçlarını hızlı çıkartacaktır. Küçük panel boyutu daha detaylı bir analiz yapacağı için görünürlük analizinin süresini arttıracaktır.

Önerilen binanın etrafında yer alan mevcut binalar gibi etrafta yer alan ağaçlar da olabilir. Hatta binanın bulunduğu bölgedeki sayısal yükseklik verisi de görünürlük analizi sırasında kullanmamız gereken engel parametreleridir.

Son olarak bu analize yine Task içinde tanımlı Semboloji kuralı uygulayarak önerilen binadan en iyi nereden nehrin göründüğü renklerle ayırt edilebilir hale getirilebilir.

Bu çözümü web üzerinde 3 boyutlu paylaşma aşamasında, bir ArcGIS Online aboneliğine veya ArcGIS Enterprise 10.5 veya üzeri bir sürüme ihtiyaç olacaktır. ArcGIS organizasyon hesabında paylaşabilecek bu proje, bir WebApp’e dönüştürebilir ve interaktif şekilde sorgulama, sahne görüntüleme ya da karar verme aşamasında kullanabilir.

3B Webapp sahne görünümü

Önerilen Bina içinden nehrin görünümü

Bu Esri çözümü ile ilgili daha çok bilgi almak için http://solutions.arcgis.com/local-government/help/visibility-assessment/ adresinde yer alan sekmeleri inceleyebilir ve görünürlük analizini hemen kendi verilerinize uyarlayabilirsiniz.

Esri Türkiye

Önceki Yazı
Harita ile Etkileşimli Yönetici Arayüzü Nasıl Yapılır?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro ile Ortofoto Görüntü Koleksiyonu Ayarlama (Block Adjustment)
Yazıyı görüntüle