ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Eylül 2021)

Haritalar hikaye anlatımının ayrılmaz bir parçasıdır ve yüzyıllardır bizlere hikaye anlatmaktadır. ArcGIS StoryMaps, bilgi veren ve ilham veren özel haritalarla dikkat çekici hikayeler anlatmanıza yardımcı olur. Bir hikaye değişimi etkileyebilir, fikirleri etkileyebilir ve farkındalık yaratabilir. ArcGIS StoryMaps, anlatımınıza yer bilgisini dahil ederek daha güçlü vurgular yapmanızı sağlayabilir, mekansal ilişkileri gösterebilir ve fikirlerinize görsel çekicilik ve güvenilirlik katabilir.

ArcGIS StoryMaps yeni özellikler ve yeteneklerle düzenli olarak güncellenmektedir. Bu ay eklenen yenilikler ise şu şekildedir;

  • Zaman aracı (beta)
  • Lejantı haritada sabitleme
  • Harita turu şablonunda daha fazla konum gösteren detay ekleme

Zaman aracı ile zamanın etkinleştirildiği haritaların oluşturulması

Zaman içindeki değişiklikleri gösteren etkileşimli bir harita, güçlü bir hikaye anlatım aracı olabilir. Bu ayın güncellemelerinin bir parçası olarak artık okuyuculara zamana bağlı web haritalarını deneyimlemenin basit bir yolunu ArcGIS StoryMaps ile sunabilirsiniz.

Eğer haritanız zaman bilgisi içeren ve zamanın etkin olduğu katmanları içeriyorsa, ArcGIS StoryMaps’de yeni zaman aracı görünecektir. Bu araç, web haritanızdan zaman ayarlarını okur ve haritanızı inceleyen kullanıcıların haritanızın zaman animasyonunu oynatmasına ve duraklatmasına olanak tanır. Animasyon sona ulaştığında, oynat/duraklat kontrollerinin yerini bir sıfırlama düğmesi alır, böylece okuyucular isterlerse animasyonu tekrar oynatabilirler. Zamanın etkin olduğu haritanız için zaman aracının görünmesini istemiyorsanız, bunu harita tasarımı seçenekleri panelinden kapatmanız yeterlidir.

Zaman aracı şu an beta sürümündedir ve hikaye haritanızı inceleyen kullanıcıların haritanızdaki zamanla değişen bilgileri animasyon olarak oynatması ve duraklatması için basit bir deneyim sunar.

Eğer kullanıcılarınıza haritanız üzerinde daha fazla kontrol hakkı vermek ve haritanızın zamansal verilerini daha iyi keşfetmelerine izin vermek istiyorsanız, hikayenize zamana detaylarına sahip bir ArcGIS uygulaması eklemenizi öneririz. Zaman kaydırıcısına sahip The Media Map uygulaması bunun için en uygun seçimdir. Media Map uygulamasında zamanı etkinleştirilmiş verilerin görselleştirilmesi konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz bu blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Hikayelerinize zamanı dahil etmenin daha fazla yöntemini de öğrenmek isterseniz hikaye haritalarında zamanı göstermenin ele alındığı blog yazısını da incelemenizi tavsiye ederiz.

Lejantı haritada sabitleme

Okuyucuların bir lejant kullanmadan bir haritadaki bazı renk ve sembolleri anlamaları oldukça zordur. Artık yeni gelen güncelleme ile hikaye haritalarınızda lejantı sabitleyebilecek böylece haritanızı inceleyenlerin haritanızı kolaylıkla anlayabilmelerini sağlayabileceksiniz.

Okuyucuların bir haritaya bakarken lejantı hiçbir ek işlem yapmadan görmelerini istiyorsanız lejantı açık tutmanızı sağlayan seçeneği harita seçeneklerinden aktif hale getirebilirsiniz.

Nasıl yapacağınızı aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.

Harita turu şablonunda daha fazla konum gösteren detay ekleme

Geçen sene gelen güncellemeler ile ArcGIS StorMaps’e anket sonuçlarını ve sahadan elde edilen verileri içeren bir detay servislerinden harita turu oluşturma yeteneği eklendi. Veri odaklı harita turu diye adlandırdığımız bu özellik, harita üzerindeki verilerinize odaklanarak onlar hakkındaki ek bilgileri hikaye haritalarınıza ekleyebilmenizi sağlar. Bu veri katmanları çok sayıda yer içerebileceğinden, bir harita turunda daha fazla yerin gösterilmesi için de talepler artmıştı. Bu değerlendirmeler doğrultusunda yeni gelen güncelleme ile veri odaklı bir harita turu oluşturduğunuzda önceden 100 farklı konumu detay olarak gösterebiliyorken artık 150 veya 200 farklı yerin gösterilmesi için seçenekler eklendi.

Harita turlarının daha iyi görünmesi için bu güncelleme ile bir değişiklik daha geldi. Veri odaklı bir harita turu oluşturduğunuzda, artık en geniş panel boyutuna (%50 Panel / %50 Harita) sahip ızgara şablonu kullanılacak. Bu yapılandırma seçeneği, okuyucuların ekranı aşağıya kaydırma işlemini en aza indirmelerini sağladığı için, çok sayıda veriden oluşturulan harita turları için kullanılması idealdir. Eğer az sayıda yeri temsil eden veri ile çalışıyorsanız her zaman diğer şablonlardan birisine geçiş yapabilirsiniz. Eğer 20’den fazla konumu gösteren detayınız varsa herhangi bir harita turu özelliğinin ızgara şablonunu ve yaklaşık 40’tan fazla konumu gösteren detayınız varsa daha geniş panel boyutlarından birisini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Her güncellemede gelen yeniliklerin ve düzeltmelerin tam listesini incelemek isterseniz için sürüm notlarına bakabilirsiniz.

Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
ArcGIS Enterprise Antivirüs Yapılandırılması
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Online Kuruluş Ana Sayfasını Aramalarda Kolay Bulunabilir Hale Getirme
Yazıyı görüntüle