ArcGIS Survey123 Akıllı Kamera: Makine Öğrenimi ile Veri Toplama

Makine öğrenimi ile saha çalışması iş akışlarınızı geliştirebilirsiniz. Mobil cihazınızda ArcGIS Survey123 akıllı kamera yeteneğini kullanarak  sahadayken ve ağ bağlantınız olmadığı durumlarda bile görüntü sınıflandırma modelini kullanabilirsiniz.

Bir Learn ArcGIS dersi olan Trafik İşaretlerini Tanımlamak için Bir Model Eğitme, sahada kullanmak için bir görüntü sınıflandırma modelinin nasıl oluşturulacağını ve kullanılacağını gösterir.

İlk olarak, ArcGIS Survey123 kullanılarak çekilmiş temsili eğitim görüntüleri koleksiyonu elde edilecektir. Ardından, ArcGIS Notebooks ile bir modeli eğitmek için görüntüler kullanılacaktır. Gerekli model dosyaları oluşturulduktan sonra bunlar, modelin tahminlerini test etmek ve form görüntülerini sınıflandırmak için ArcGIS Survey123 Akıllı Kamera ile birlikte kullanılacaktır.

Bir görüntü sınıflandırma modeli oluşturmak için, modelin tanıması gereken her bir detay sınıfını tanımlayan geniş bir görüntü koleksiyonuna ihtiyaç vardır. İki sınıf tanımlanacaktır:

  1. Dur İşaretleri
  2. Hız İşaretleri

Trafik işaretleri için her sınıftan yaklaşık 200 görüntü olmalıdır. Her görüntünün benzersiz bir trafik işareti olması gerekmez, ancak bunların en az yüzde 20’si benzersiz olmalıdır. Aynı işaretin birden fazla fotoğrafı (farklı aydınlatma, açı ve nesneye uzaklık ile) kabul edilebilir. Çeşitli aydınlatma, açı ve nesne fotoğraflarına olan mesafe modeli geliştirir, bu da daha iyi doğruluk, daha yüksek güven ve tahminin kabulü ile sonuçlanır.

İlk olarak, ArcGIS Survey123 Connect’i kullanarak bir görüntünün işaret türünün girilebildiği bir form oluşturulacaktır.

“Trafik İşareti Görüntüsü” sorusu, form kullanıcılarının mobil cihazlarını kullanarak görüntü eklemelerine olanak tanıyan bir kamera düğmesi içerir. Model tarafından ArcGIS Survey123 akıllı kamera işlevi ile kullanılacak görüntüleri toplamak için bu form kullanılacaktır.

Böylece görüntü sınıflandırma modelini eğitmek için kullanılabilecek görüntüleri toplamak üzere bir form oluşturulmuş oldu.

Ardından, bir görüntü sınıflandırma modeli oluşturmak için ArcGIS Notebooks kullanılacaktır. Gelişmiş GPU yeteneğine sahip bir Notebook oluşturulacaktır.

Notebook başarıyla yürütüldüğünde, bir dosya paketi oluşturulur. Test formunuza dahil etmek için bu dosyalar indirilecektir.

Ardından, hız ve dur işaretlerini belirlemek için ArcGIS Survey123 Akıllı Kamera yeteneğini içeren bir forma görüntü sınıflandırma model dosyaları eklenecektir.

İlk olarak, ArcGIS Survey123 Connect’i kullanarak görüntüleri hız veya dur işaretleri olarak sınıflandıracak ve model dosyalarını kullanacak olan bir form oluşturulacaktır. ArcGIS Online’da SignImageClassificationModelTesting ögesi indirilir.

Not: ArcGIS Notebooks kullanarak model dosyaları oluşturulduysa, bunlar oluşturulan forma dahil edilecektir. Model dosyaları yoksa kullanım için örnek model dosyaları koleksiyonu indirilebilir.

İndirilen SignImageClassificationModelTesting ögesi ArcGIS Survey123 Connect ile açılır.

ArcGIS Survey123 Connect üzerinden oluşturulan formun dosyalarına gidilerek daha önce oluşturulan veya indirilen modeller eklenir.

Oluşturulan form artık aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • “Trafik İşareti Görüntüsü” sorusundaki kamera düğmesi, ArcGIS Survey123’deki normal kamera düğmesinden farklı görünmektedir. Bu, Akıllı Kamera yeteneğinin aktif olduğu anlamına gelmektedir. Çekilen fotoğrafın içeriğini yorumlamak için forma dahil edilen model kullanılacaktır.
  • “Trafik İşareti Türü” sorusu, akıllı kamerayı kullanırken algıladığı işaret türünü otomatik olarak kontrol edecektir.
  • “Doğru mu?” sorusu, kullanıcıların akıllı kameranın başarısını doğrulamasını sağlar.

 

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
Esri Land Cover Map ile Tanışın
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
3D Sahne Katmanları
Yazıyı görüntüle