Coğrafi Kodlamanın Kolaylığını “Geocoding” İle Keşfedin!

İnsanların kendi arazilerinin sınırlarını belirleme ihtiyacıyla başlayan ilk harita oluşturma süreci günümüzde de çeşitli konuların mekânsal olarak belirtilmesi için kullanılmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri’nde harita üzerinde mekânsal olarak konumun belirlenmesi coğrafi kodlama (Geocoding) ile yapılır.

Geocoding Nedir?

Geocoding, bir yerin koordinatları, adresi veya o yerin ismi gibi herhangi bir açıklamasını bir konuma dönüştüren işlemdir. Bu işlem sonucunda ortaya çıkan konumlar haritalama veya mekânsal analizler için kullanılabilecek özelliklere sahip olacak şekilde ortaya çıkar.

Geocoding işlemini kısaca harita üzerinde adres tanımlama olarak da ifade edebiliriz. Bu tanımlama işlemi tek bir adresi etkileşimli olarak girmenizi ve haritadaki yerini bulmanızı sağladığı gibi milyonlarca adres içeren bir veri tabanı tablosuna erişmenizi ve bulunan her adres için bir nokta özellikleri oluşturmanızı da sağlar.

Basit veri analizlerinden iş ve müşteri yönetimine kadar geocoding işleminin kullanılabileceği çok çeşitli uygulamalar vardır. Coğrafi kodlanmış adreslerde, adres konumlarını mekânsal olarak görüntüleyebilir ve bilgi içindeki kalıpları tanıyabilirsiniz. Bu, sadece bilgilere bakmak veya ArcGIS ile mevcut olan analiz araçlarını kullanarak yapılabilir. Ayrıca, adres bilgilerinizi belirli parametrelere göre görüntüleyebilir, böylece bilgileri daha fazla analiz edebilirsiniz.

Geocoding, basit bir iş akışına sahiptir. Bu iş akışı temel olarak dört işlemden oluşur;

  1. Referans verilerinizi alın ya da oluşturun: Adres bilgilerini içeren özellik sınıflarından oluşturulmuş nokta, çizgi veya alan geometrisine sahip referans verilerinizi veri tabanınızdan alın ya da oluşturun.
  2. Adres bulucu stilinizi seçin: Oluşturduğunuz referans verilerinin ev numarası, sokak adı veya posta kodu gibi bir adres belirleyici stili tarafından istenen adres öğelerine denk gelen alanları içerdiğine at edin.
  3. Adres bulucunuzu oluşturun: Adres bulucuyu seçili adres bulucu stili ile oluşturup referans verileriyle adres bilgilerini içeren özellik sınıflarını yükleyin.
  4. Adres eşleştirmenizi yapın: Verilerinizi oluşturduğunuz adres bulucu ile eşleştirin. İlk eşleştirmeniz sırasında tüm adreslerinizi eşleştiremediğiniz takdirde eşleşmeyen adreslerinizi yeniden düzenleyip, eşleştirin.

Adres tanımlama işlemini yaparken elimizdeki verinin doğruluk ve hassasiyet derecesi parametrelerinize bağlı olarak farklı şekillerde sonuç elde etmenizi sağlar. Örneğin; belirli bir bölgede kahve satışı yapan bir kafenin müşteri listesi elimizde olsun. Bu listede müşterilerin adları, adresleri, satın alma alışkanlıkları gibi bilgiler olsun. Bu bilgilerin doğruluk ve hassasiyet seviyelerine göre geocoding işlemi sonucunda çıkan konumları şekildeki gibi (Şekil 1) değişebilir. Sizin belirlediğiniz bu parametrelere göre değişen sonuçlarınız da pazarlama stratejilerinizi, belirli müşteri grubu hedef analizleriniz ve bu hedeflere yönlendirmeniz gibi birçok çözüm yöntemi olarak kullanılabilir.

Şekil 1: Doğruluk ve Hassasiyet Arasındaki İlişkiye Göre Geocoding İşlemi

(Kaynak: https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-enterprise/analytics/geocoding-delivering-high-location-accuracy/ (Erişim Tarihi: 29/05/2018))

Geocoding İşleminin Kullanıldığı Projelerden Örnekler

Geocoding işlemini analizlerinizde sonuca giderken yardımcı araç olarak da kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıda dünyadaki tüm Esri kullanıcılarının sorunlarının çözümleri için uyguladığı örnekleri inceleyebilirsiniz;

  • Amerika Birleşik Devletleri’nde Brevard County, Florida’da yapılan trafik kazalarının nerede ve ne zaman meydana geldiğini belirleyerek kazaların önlenebilmesi amacıyla bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma sırasında Lixin Florida Üniversitesi GeoPlan Merkezi’nden 2010-2015 yılları arasındaki her motorlu taşıt trafik kazası için yer, tarih ve saati içeren veriler alınarak bunun geocoding işlemi ile harita üzerine işlenmesi yapılır. (Daha detaylı bilgi için; http://desktop.arcgis.com/en/analytics/case-studies/analyzing-crashes-1-overview.htm)

Sonuç

Geocoding, tanım olarak harita üzerinde adres tanımlama olarak özetlense de yukarıdaki örneklerden de görebileceğiniz gibi kamu güvenliğinden yangın departmanına, polis departmanından planlama birimlerine kadar pek çok alanda gitmek istenilen çözüme göre ana veya ara işlem olarak uygulanabilir. Bunun için, coğrafi kodlamanın kolaylığını geocoding ile keşfedebilirsiniz!

Faydalı Linkler:

Geocoding işleminin nasıl yapıldığına dair aşağıdaki linklere bakabilirsiniz;

Önceki Yazı
ArcGIS Pro 2.1 ve ArcMap 10.6’da Spatial Analiz için gelen Yenilikler.
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
GeoAcademy Story Map Yayında!
Yazıyı görüntüle