Metin Belgelerinden Hızlıca Haritalar Oluşturun

ArcGIS LocateXT eklentisi, verilerinizdeki metinden coğrafi koordinatları kolayca keşfetmenizi ve çıkarmanızı sağlar. Birçok sektör, geleneksel mekansal formatlar ile çalışmaz fakat konum tabanlı bilgiye sahip olmak ister. Ellerinde verilerin yakalanamadığı, görselleştirilemediği veya analiz edilemediği metin tabanlı formatlar bulunur. Bu veriler belgelerde, PowerPoint sunumlarında, PDF’lerde, basit Not Defteri metinlerinde, e-postalarda, elektronik tablolarda, web sitesi içeriğinde ve hatta standart raporlama formlarında bulunabilir.

ArcGIS LocateXT teknolojisi, kullanıcıların belgeleri hızlıca taramasını ve coğrafi olarak konumlandırılmasını sağlar. Alternatif elektronik tablo formülleri, saatlerce okuma, kopyalama, yapıştırma  gerektiren sıkıcı bir işlemdir. Ayrıca hata yapılma ihtimali oldukça yüksektir. Metinsel verilerdeki coğrafi referansları bulma, tanımlama ve haritalama ile ilgili çalışmaların büyüklüğü nedeniyle önemli mekansal modeller gözden kaçırılmış veya göz ardı edilmiştir. Bu sorunun kümülatif etkisi, kaybedilen binlerce saate ve düşük üretkenliğe neden olur.

ArcGIS LocateXT eklentisinin amacı, müşterilerimize e-postalar, özetler ve raporlar gibi verilerden coğrafi koordinatları kolayca bulmalarını ve çıkartmalarını sağlamak ve kullanıcıların anında akıllı harita tabanlı bilgiler üretmelerini amaçlamaktadır. Örneğin: Bir polis departmanı tüm suç  olaylarını Microsoft Word belgelerine kaydediyor. Zamanla, departman da tarih içeren yüzlerce rapor topladı; zaman, yer, tür;  soygun, gasp ve yasadışı uyuşturucu satışları vb. gibi. Güvenliğini sağlamak için memurlar, bu yasa dışı faaliyetleri hedef alabilmeleri ve sınırlı kaynaklarını buna göre tahsis edebilmeleri için sıcak noktaları ve suç eğilimlerini belirlemek için bu raporları kullanmak istiyorlar. Geçmişte, bu her raporda sayısız okuma yapmak anlamına gelirdi; olayın gerçekleşmesi, her olay türü için haritaya bir nokta ekleme. Şimdi, ArcGIS LocateXT eklentisi ile, bu belgeleri kolayca sürükleyebilir veya klasörü ArcGIS Pro’ya sürükleyerek hızlıca haritalarınıza veri aktarabilirsiniz.

LocateXT teknolojisi, düzenli ifade (REGEX) model aramasını kullanır ve gelişmiş iş akışlarını gerçekleştirmek için diğer ArcGIS coğrafi işlem yetenekleriyle birleştirilebilir. Aşağıda bulunan örnekte bir denizaltı rotasının hızlıca oluşturulması gösterilmiştir.

Hem ArcGIS Pro hem de ArcMap’te bulunan ArcGIS LocateXT eklentisi, metin verilerinin analizi, haritalanması ve görselleştirilmesini hızlıca gerçekleştirmenize olanak sağlar. Aşağıda bulunan linkten detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://pro.arcgis.com/en/pro-app/help/data/locatext/extract-locations.htm

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
Learn ArcGIS ile CBS’yi Öğrenmek
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro 2.4 ile Görüntü Analiz (Image Analyst) eklentisine gelen yenilikler
Yazıyı görüntüle