Versiyonlama: Branch Versioning

Çok kullanıcılı düzenleme senaryolarında, versiyonlar, her bir düzenleyiciye verilerin benzersiz, izole görünümünü sağlayarak, düzenleyicilerin kilitleme yapmadan veya verileri çoğaltmadan aynı anda aynı verilerle çalışmasına olanak tanır.

Branch Versioning İş Akışına Genel Bakış

Versiyonlama, düzenleyicilerin kendi coğrafi veri tabanı versiyonları içinde ve birden çok düzenleme oturumunda izole çalışmasına izin vererek uzun işlemleri kolaylaştırır. Bir düzenleyici düzenleme koleksiyonunu bitirdiğinde, değişikliklerini kendi versiyonunun oluşturulduğu üst (parent) versiyona geri birleştirebilir. Bir coğrafi veri tabanındaki tüm versiyonların orijinal üst ögesi, Default versiyon olarak adlandırılır.

ArcGIS’te Traditional Versioning ve Branch Versioning olmak üzere versiyonlamanın iki türü vardır. Traditional Versioning, ArcGIS Desktop tarafında kullanılmaya başlanan, ArcGIS Pro üzerinde de desteklenmeye devam eden veri tabanı yönetim yeteneğidir.  ArcGIS Pro ile birlikte versiyonlamaya “Branch Versioning” eklenmiştir.

Branch Versioning, web detay katmanları aracılığıyla çok kullanıcılı düzenleme iş akışlarına ve uzun işlem senaryolarına izin vermek için servis tabanlı bir mimari kullanan ve ArcGIS Enterprise Web CBS modeli ile çalışan bir versiyonlama türüdür. Bir veritabanı bağlantısına bağlı olmak yerine servis tabanlı bir mimariden yararlanan çok kullanıcılı düzenleme için yeni bir platformdur.

Branch Versioning, iş akışı yönetimini geliştirirken Traditional Versioning’in köklü yeteneklerine dayanır. Düzenleme ve versiyon yönetimi dahil tüm işlemler, ArcGIS Enterprise portal ortamı aracılığıyla gerçekleştirilir. VMS olarak adlandırılan Versiyon Yönetim Servisi yeteneği sayesinde, versiyon yönetim görevleri artık servisler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Branch Versioning temel iş akışı, versiyon yönetimi yeteneğine sahip bir detay servisinden yararlanır.

Branch Versioning, detay servisleri modeline dayanır. Web tabanlı entegrasyon, web’e erişebileceğiniz her yerden versiyonlara erişmenin ve düzenlemeler yapmanın avantajlarını sağlar:

  • İş birliği daha basittir ve web CBS uygulamaları aracılığıyla daha verimli erişimi destekler.
  • Bir versiyonda yapılan düzenlemeler, web haritalama uygulamalarınızın arkasındaki verileri güncelleyerek etkin detay katmanlarına gönderilebilir.
  • Güçlü bir güvenlik modelini desteklemek için kuruluşunuzun güvenlik yapısı ile birlikte ArcGIS Enterprise aracılığıyla sağlanan servis odaklı mimariden yararlanır.
  • Ölçeklenebilirlik, servis odaklı mimari aracılığıyla daha kolay hale getirilerek, talepler ve kullanım büyüdükçe versiyon oluşturma işlemlerinin ölçeklenmesine olanak tanır.

Bu web tabanlı yeteneklere ek olarak, otomasyon ve uygulama erişiminin birçok avantajı vardır. ArcGIS Enterprise portal üzerinden yayınlanan ve versiyonlanan veriler, düzenlemelerin akıllı telefonlardan, web uygulamalarından, üçüncü taraf uygulamalardan ve hatta REST API kullanılarak otomatikleştirilmiş komut dosyalarından yapılmasına olanak tanır.

ArcGIS Enterprise Web CBS Modeli

Branch Versioning, performans ve kullanım kolaylığı için optimize edilmiştir.

Branch Versioning, Traditional Versioning yönetimiyle ilgili zorlukları çözmeyi ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bunu mümkün kılan birkaç temel özellik vardır:

  • Branch Versioning, düzenlemeleri sıkıştırılması gerekmeyen tek bir tabloda arşivleyen zamansal bir modele dayalıdır. Bu model ile artık ek bir sınıf oluşturmadan arşivlemenin tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Her düzenleme işlemi arka planda tutulur ve düzenlemelerinizin geçmişinin (silme işlemleri dahil) kaydedilmesi sağlanır. Bu yetenek, bir düzenleme oturumu boyunca geri alma/yineleme yeteneği sağlar.
  • Yönetim artık daha basitleştirilmiştir. Temel yapı, versiyon yönetimini büyük ölçüde iyileştiren düz dallı bir yapıyı takip eder. Grandchild (torun) versiyonlarına izin verilmez ve Default versiyon her zaman üst ögedir.

Özetle Branch Versioning, çok kullanıcılı düzenleme iş akışlarınızı daha basit ve daha sağlam hale getirmek için tasarlanmıştır. Web CBS ile entegrasyon yoluyla sunulan yetenekler erişimi genişletir, veri paylaşımını daha kolay, daha güvenilir hale getirir ve web uygulamalarında veri gerçekliğini sağlamaya yardımcı olur.

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
 COVID-19 Aşı Dağıtımını Planlayın ve Yönetin
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Map Viewer Beta’nın Öne Çıkan Özellikleri (2020)
Yazıyı görüntüle