ArcGIS Drone2Map 2023.2 Yenilikleri! 

ArcGIS Drone2Map ile haritalama ve coğrafi analiz için çeşitli araç ve yeteneklere kolay erişim  sağlayabilirsiniz. Güçlü bir işleme motoruyla ihtiyacınız olan çıktıları oluşturmanıza ve daha sonra işbirliği için kuruluşunuz içerisinde kolayca paylaşmanıza olanak tanır. Bu blog yazımızda ArcGIS Drone2Map’in 2023.2 sürümü ile gelen yeni özellikleri aktaracağız.

Denetim İş Akışı 

Drone’lar, saha ekiplerinin ulaşılması zor veya tehlikeli olan alanlara erişebilmesi nedeniyle, birçok endüstride varlıkların incelenmesi için kullanılmaktadır. ArcGIS Drone2Map 2023.2 sürümü ile herhangi bir proje için bir inceleme çalışma alanı oluşturabilir. Proje alanınızdaki nesneleri veya ilgilendiğiniz bölgeyi daha verimli bir şekilde gözlemlemek için inspection workflow özelliğini kullanabilirsiniz. İncelemelerinizi 3D olarak gerçekleştirebilir, noktaları veya çokgenleri doğrudan kaynak görüntüler üzerinde işaretleyebilir ve her inceleme için 3D detaylar oluşturabilirsiniz. Ayrıca, denetim raporları oluşturabilir ve her denetim özelliği için notlar ekleyebilirsiniz.

Yeni Proje Sayfası ve Güncel Kaynaklar 

Projeler, artık kullanmak istediğiniz işleme şablonunu (processing template) tanımlayarak ve ardından eğer sensör birden fazla ürünü destekliyorsa bir ürün türü seçerek oluşturulur. Örneğin, multispektral bir sensörünüz varsa, multispektral, termal, panchromatic veya pansharpened ürünler üretebilirsiniz. Multispektral görüntüleri yüklediğinizde, Drone2Map otomatik olarak drone yeteneklerini belirleyecektir. 

Yeni Kaynaklar sayfası üzerinden Drone2Map’in nasıl kullanılacağını öğrenebilir ve güncellemeler hakkındaki kaynaklara erişebilirsiniz. Eğitimlere, bloglara, Esri teknik destek erişimine ve Drone2Map kullanıcı topluluğuna ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Drone2Map haber bültenine kaydolabilir ve Drone2Map ile ilgili güncel bilgilerden haberdar olabilirsiniz.

Catalog Dataset 

Catalog Dataset, Drone2Map’te oluşturduğunuz ürünleri organize etmek, aramak ve paylaşmak için kolaylık sağlar. Catalog Dataset kullanarak birden çok Drone2Map projesinden elde edilen ürünleri ekleyebilirsiniz. Kuruluş içinde bulunan kişilerle birden fazla projeden elde edilen ürünleri tek bir yerde paylaşıp görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, Catalog Dataset sayesinde birden fazla drone projesini veya farklı tarihlerde alınmış görüntüleri yönetebilirsiniz. Drone2Map’te oluşturulan Catalog, ArcGIS Pro’da da kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. 

Rolling Shutter Correction 

Rolling Shutter kullanan drone’lar için ayar seçeneklerine yeni bir Rolling Shutter ayarı eklendi. Bu ayar ile bozulmaları ve yanlışlıkları azaltarak daha doğru ürünler elde edebilirsiniz. 

Gelişmiş Termal Görüntü Desteği 

True Ortho desteği, termal görüntü işleme ile genişletildi. Termal görüntü ile ortomozaik oluşturulurken artık varsayılan değer yerine nadir değeri alacaktır. Termal görüntü işleme desteği, belirli kamera modellerine göre değil, görüntülerin meta verilerine göre belirlenmektedir. Eğer termal görüntüler FLIR meta veri alanları içeriyorsa, Drone2Map, kameranın termal yeteneklere sahip olduğunu hemen tanıyacak ve termal true ortho ürünlerini işleme yeteneğini kullanacaktır. 

Koordinat Dönüşümü

Drone2Map ile görüntülerin alındığı koordinat sisteminden bağımsız olarak farklı koordinat sistemine çıktısı alınacak şekilde seçebilirsiniz.

Zemin Sınıflandırma

DTM çıktısı için yeni zemin sınıflandırma seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu sayede gürültüleri daha iyi kontrol edebilir ve zemin yüzeyini iyileştirebilirsiniz.

Önceki Yazı
ArcGIS Maps SDK for JavaScript ile Web Uygulamaları – 10 OpenWeather ile Hava Durumunun Sahneye Yansıtılması
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Jeolojik Saha Çalışmaları 1: Sahadan Veri Toplama için Harita Oluşturma
Yazıyı görüntüle