ArcGIS Earth 1.10 ile Gelen Yenilikler ve KML Düzenleme Yeteneği

Yıllardır KML (Keyhole Markup Language) basit coğrafi bilgileri görüntülemek ve çalışmak için kullanılan ve paylaşılan veri türü olmuştur. Bu özellikle geçmişten gelen alışkanlıklarla XML tabanlı formatlar oluşturan kamu kurumlarında daha da geçerlidir. ArcGIS Earth 1.10 sürümüne kadar KML ile çalışma konusunda yetenekler diğer alışılmış programlarla aynıydı diyebiliriz, oluşturma, kaydetme, görüntüleme v.b. ArcGIS Earth 1.10 sürümü kullanıcılara KML’leri tamamen manipüle etme, tek bir dosyadan birden çok içerik türüyle bağımsız çalışabilme, askeri sembolojiler gibi semboloji ekleme ve daha fazlasını yapma esnekliğini sağlıyor.

Kullanıcılar 1.10 sürümüyle birlikte, detay geometrileri, ağ (network) bağlantıları, grafik stilleri, dosya yapıları ve hataların çözülmesi ve dosyalarını KMZ olarak kaydedebilmekle ilgili ciddi geliştirmelerle karşılaşacaklar.

Bazı yenilikler şöyledir:

  • Kırık noktaları, yükseltiyi ve bina geometrilerinin eksrüzyonunu da içeren geometri düzenleme yetenekleri,
  • Açılır bilgi penceresi içeriği, görünümü, boyutu ve renk ve saydamlık gibi katman özelliklerini düzenleme yetenekleri,
  • Dosya yapısını yeninden sıralayabilme de dahil, yeni grafik ekleme, içerik çıkarma, kopyalama, kesme, yapıştırma gibi doküman düzenleme özellikleri,
  • Düzenlemelerinizi bitirdikten sonra da paylaşmak için düzenlenmiş dosyanın kopyasını kaydedebilme bu yeniliklerden bazılarıdır.

Bunlara ek olarak kullanıcılar ArcGIS Earth içinden KML detaylarında doğrudan yapabilecekleri ekleme, düzenleme ve kaydetme düzenlemelerine aşağıdakiler eklendi:

  • Ekran yerleşimi
  • Zemin kaplaması
  • Ağ bağlantıları

Bir otopark için zemin kaplamasının kolayca ayarlanıp yerine oturtulması.

 

Alabileceğiniz hata mesajlarıyla ilgili geliştirmelerden bazılarıysa:

  • KML şeması için kesin hatanın gösterilmesi ve
  • XML dili hataları için hatanın hangi satırda olduğunu bulma yetenekleridir.

ArcGIS Earth ücretsiz bir uygulamadır. Bunların yanında ArcGIS platformundaki yetenekleri erişmenizi sağlayan, az yer kaplayan, kolay kullanılan bir ara yüzle gelen ArcGIS Earth 1.10 güncellemesi kullanıcıların isteklerine odaklanan bir geliştirmedir.

ArcGIS Earth’le birlikte 3 Boyutlu dünya deneyiminizde size kolaylık sağlayacak bazı yetenekler aşağıdadır:

  • KML verilerini kullanmayı, keşfetmeyi, düzenlemeyi ve paylaşmayı kolaylaştırır,
  • Büyük kuruluşlardaki güvenlik duvalarının arkasında bile kolaylıkla ayarlayıp kullanabilirsiniz.
  • Kurum ve kuruluşlarınızda hali hazırda bulunan ve artan Esri veri yapılarının ve yeteneklerinden de faydalanmanızı sağlar.

Son birkaç yıldır ArcGIS Earth’e KML gibi dosya tabanlı iş akışları ile WebGIS modeli arasındaki boşluğu kapatmak üzere sürekli olarak yetenekler ekleniyor. Bu sayede kullanıcılar gelecekteki yenilikleri benimserken eski iş akışlarını uygulamaya da devam edebiliyorlar.

Hem masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarınızda hem de mobil cihazlarınızda, ArcGIS Earth’ü indirip hemen kullanmaya başlayın!

Daha fazla bilgi için:

https://doc.arcgis.com/en/arcgis-earth/get-started/what-s-new-for-1-10.htm

https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-earth/3d-gis/whats-new-in-arcgis-earth-android-and-ios-version-1-0-1/

https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-earth/3d-gis/arcgis-earth-1-10-adds-kml-editing/

Esri Türkiye, 2020

Önceki Yazı
ArcGIS Pro 2.5 için BIM ve CBS Entegrasyonu Yenilikleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS StoryMaps ile Artık Hikaye Oluşturmak Daha Eğlenceli
Yazıyı görüntüle