ArcGIS Enterprise 10.9.1 ile Gelen Yenilikler

ArcGIS Enterprise 10.9.1, ArcGIS 2021 Q4 dağıtımının bir parçası olarak Windows ve Linux ortamlarda dünya çapında tüm müşteriler için kullanıma sunulmuştur. Bu uzun destek süreli sürümü içerisinde yeni geliştirmeler ve özellikler barındırmaktadır.

Bu blog, dağıtımdaki önemli noktaları kapsayacaktır. Detaylı bilgi için aşağıdaki linke giderek inceleyebilirsiniz.

https://enterprise.arcgis.com/en/get-started/latest/windows/what-s-new-in-arcgis-enterprise.htm

 

ArcGIS Enterprise Portal

Yeni Map Viewer

Yeni map viewer geçen yıl ArcGIS Enterprise 10.8.1 ve 10.9 sürümüne ayrı kurulum paketi olarak beta aşamasında kullanıma sunulmuştu. Harita Görüntüleyici, arayüzünde iyileştirmeler, doğrudan uygulamadan uygulama oluşturma yeteneği ve ek katman desteği ile birlikte gelir.

Bir şablon araclılığı ile template yükleme

Bir CSV dosyası aracılığıyla yeni üyeler ekleyen bir ArcGIS Enterprise yöneticisiyseniz, dosyanın doğru şekilde biçimlendirildiğinden ve gerekli tüm alanları içerdiğinden emin olmak zaman alıcı bir işlemdi.

Enterprise’ın bu son sürümünde artık bir sorun değildir. Enterprise portalı artık, üye eklerken şablon olarak hizmet etmek üzere bir CSV dosyası indirme özelliğini içeriyor.

Portalda belirtilen dilde önceden doldurulmuş olarak gelecek ve yeni üyeler eklemenizi çok daha kolay hale getirecektir.

Yeni Organizasyon Ana Sayfa Seçenekleri

Yeni Anasayfada düzenleme yetenekleri ArcGIS Enterprise 10.9 ile gelmiştir. 10.9.1 sürümünde yetenekler genişletilmiştir. Bu sürümle beraber renk ve font değiştirme yetenekleri gelmiştir. Bu seçenekler, sayfanıza bir renk şeması ve yazı tipi ailesi seçmenize ve uygulamanıza olanak tanır.

Dağıtık İş Birliği Güncellemeleri

Windows veya Linux üzerindeki ArcGIS Enterprise 10.9.1, artık konuk veya ana katılımcı olarak ArcGIS Enterprise for Kubernetes 10.9.1 ile dağıtılmış iş birliğini destekliyor.

 

İçerik ve Veri Yönetimi

Bulut Veri Ambarı Desteği

Bulut veri ambarlarından veri alma yeteneği, birçoğunuzun istediği bir şeydi. ArcGIS Pro 2.9 ve ArcGIS Enterprise 10.9.1, bulut veri ambarları için destek içerir.

ArcGIS Pro’da Amazon Redshift, Google BigQuery veya Snowflake ile bağlantı kurulabilir.

Verilere, doğrudan bulut veri ambarından, bir sorgu katmanı olarak veya özellik gruplama etkinleştirilerek erişilebilir.

ArcGIS Pro’da bulut veri ambarları ile neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için ürün belgelerinin Desteklenen veritabanları ve bulut veri ambarları bölümüne bakın.

ArcGIS Pro’dan bulut veri ambarındaki veriler, bir harita görüntüsü katmanı olarak ArcGIS Enterprise ile paylaşılabilir.

Bulut veri ambarı, ArcGIS Enterprise’a kayıtlı bir veri deposu olarak kaydedilmelidir. Kaydedildikten sonra, harita görüntüsü katmanı barındırma sunucusuna yayınlanabilir. Bu harita hizmeti üç yoldan biriyle yayınlanabilir:

  • Verilere doğrudan erişim. Bu, verilere doğrudan bulut veri ambarından erişileceği anlamına gelir. Bu maliyetli olabilir ve bunu gerektiren belirli bir iş akışınız yoksa önerilmez.
  • Bu, harita görüntüsü katmanı yayınlandığında verilerin ArcGIS Data Store’un ilişkisel veri deposuna kopyalandığı anlamına gelir. Bu, barındırılan bir hizmet olduğu anlamına gelmez. Sadece ArcGIS Veri Deposundaki verilere referans veren referanslı bir hizmettir. Veriler, Enterprise portalı aracılığıyla talep üzerine güncellenebilir.
  • Gerçekleştirilmiş görünüm. Bu, verilere doğrudan bulut veri ambarından erişileceği, ancak verilere doğrudan erişmenin aksine, bulut veri ambarına bağlantının nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak yalnızca periyodik olarak güncelleneceği anlamına gelir.

İçerik Eklemek İçin Yeni Deneyim

Kuruluşunuza içerik eklerken, bunu yapmak için yeni bir deneyim olduğunu fark edebilirsiniz. Bunu, Yeni öğe ve Uygulama oluştur düğmelerinin görünümüyle İçerik sayfasında göreceksiniz. Yeni Öge’yi tıklattığınızda, şekil dosyaları ve CSV dosyaları gibi dosya tabanlı öğelerden ArcGIS Server ve OGC hizmetleri gibi zaten web’de bulunan katmanlara başvuruda bulunan URL’lere kadar eklemek istediğiniz her şey için yeni bir kullanıcı arabirimi göreceksiniz. Artık doğrudan masaüstünüzden içerik eklemenizi sağlayan sürükle ve bırak işlevi de var.

Uygulama oluştur’a tıklamak, oluşturmaya erişiminiz olan tüm uygulamaları listeler. Burada ayrıca, tüm ek araçları seçip yapılandırmak için ortak ayarlarla uygulamaları hızlı bir şekilde oluşturmanıza ve tam kurulum moduna sahip hızlı bir moda sahip yeni bir uygulama olan Instant Apps’ı fark edeceksiniz. Burada gördüğünüz uygulamaların listesi, kuruluş içinde sahip olduğunuz role ve size atanan tüm eklenti lisanslarına bağlıdır.

Google Cloud Desteği

ArcGIS Enterprise’ın bu son sürümü, Google Cloud desteğiyle ilgili birçok yeni özellik içerir. ArcGIS Enterprise artık PostgreSQL için Google Cloud SQL’i ve SQL Server için Google Cloud SQL’i destekliyor. Ayrıca, önbelleğe alma ve görüntü hizmeti iş akışları için Google bulut depolama desteği ve ayrıca Google bulutundaki konumlara erişen bulut veri deposu öğeleri için destek vardır.

 

Yönetim

Hızlı Portal for ArcGIS Kurulumu

ArcGIS Enterprise’ın bu en son sürümünü kurarken veya yükseltirken, Portal for ArcGIS bileşeninin geçmişte olduğu kadar uzun sürmediğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, Portal for ArcGIS yükleyicisinde geliştirmelerin yapılmış olmasıdır; bu, daha hızlı kurulum ve yükseltme performansı bekleyebileceğiniz anlamına gelir.

Hizmetleri ArcGIS Pro Tabanlı Çalışma Zamanına Taşımaya Yönelik Geliştirmeler

ArcGIS Enterprise’ın gelecekteki sürümlerine hazırlanmanıza yardımcı olmak için 10.9’da hizmetlerinizi ArcMap tabanlı çalışma zamanından ArcGIS Pro tabanlı çalışma zamanına geçirmenize yardımcı olacak geçiş araçları ekledik. Bu geçiş aracı iki farklı biçimde gerçekleştirebilirsiniz:

  • Çalışma Zamanı işlemini düzenleyerek
  • UpdateArcMapServices yardımcı programını kullanarak

ArcGIS Server için İsteğe Bağlı ArcMap Service Çalışma Zamanı

ArcGIS Enterprise’ın bu sürümü, ArcGIS Server’da ArcMap Runtime Support özelliğini devre dışı bırakma seçeneğini içerir. Bu özellik, ArcMap’ten yayınlanan hizmetleri yayınlama ve tüketme olanağı sağlar; ArcMap Runtime Support ile Python 2.x kurulumu gelir. Runtime Support özelliği, ArcGIS Server’ı kurarken veya 10.9.1’e yükseltirken devre dışı bırakılabilir. Bu özellik, ArcGIS Server yüklendikten veya yükseltildikten sonra da etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir.

Kuruluşunuzun sisteminizde Python 2.x’in bulunmasıyla ilgili endişeleri varsa, bu özelliği devre dışı bırakmak Python 2.x’in ArcGIS Sunucusu ile birlikte yüklenmemesini sağlayacaktır. Bir kuruluşta Python 2.7’nin artık kurulamayacağı güvenlik protokolleri varsa veya ArcGIS Pro tabanlı çalışma zamanına geçmeye hazırsanız bu seçenek dikkate alınmalıdır.

Düşük Disk Kapasitesinde Mail Bildirimleri 

ArcGIS Enterprise’ınız Enterprise portalından e-posta bildirimleri için yapılandırılmışsa, bu sürüm ArcGIS Server ve ArcGIS Data Store makineleri kritik disk alanı eşiklerine ulaştığında gönderilecek e-posta bildirimlerini tanıtılabilmektedir.

Bu e-postalar, 10 GB’tan daha az kullanılabilir disk alanı kaldığında, kuruluş içinde belirlenen yönetici ilgili kişilere günlük olarak gönderilir. ArcGIS Veri Deposu için, veri deposu salt okunur moda getirildiğinde aynı yöneticilere bir e-posta da gönderilecektir.

E-posta ayarlarını yapılandırma hakkında daha fazla bilgi için ArcGIS Enterprise belgelerine bakın.

ArcGIS Data Store’da Diskcleanup Yardımcı Programı

ArcGIS Enterprise’ın bu sürümü, ArcGIS Data Store ile disk temizleme yardımcı programını içerir. Bu yardımcı program, ilişkisel, kutucuk önbelleği ve spatiotemporal büyük veri depoları ile kullanılabilir.

Diskcleanup yardımcı programı, restoreatastore ve ArcGIS Data Store’u yükseltme gibi işlemlerden arta kalan geçici dosyaları kaldırır.

Yükseltme veya geri yükleme işleminizin başarılı olduğunu ve sistemin beklendiği gibi çalıştığını onayladığınızda, bu aracı çalıştırarak bu geçici dosyaları kaldırabilir ve veri depolama makinelerinde boş disk alanını yeniden kazanabilirsiniz.

 

Uygulamalar

ArcGIS Instant Apps Güncellemeleri

ArcGIS Enterprise 10.9’da ArcGIS Instant Apps’ı tanıttık ve doğrudan web haritalarınızdan hızlı bir şekilde web uygulamaları oluşturmanızı sağladık. ArcGIS Enterprise 10.9.1’de, ArcGIS Instant Apps geliştirilmiştir, böylece artık bir uygulama şablonu bulmak ve İçerik sayfanızdan veya doğrudan harita öğesi sayfasından bir uygulama oluşturmak için uygulama yeteneklerinde arama yapabilirsiniz. ArcGIS Instant Apps artık yeni Portföy şablonu ve Nearby şablonundaki güncellemeler dahil olmak üzere heyecan verici bir dizi yeni güncelleme içeriyor.

ArcGIS Dashboards

ArcGIS Enterprise’ın bu son sürümü, JavaScript 4.x için ArcGIS API ile oluşturulmuş yeni nesil ArcGIS Dashboard’ları da içerir. Yeni ArcGIS Dashboard’ları, görev açısından kritik projeler de dahil olmak üzere Dashboards Classic ile aynı iş akışlarını destekleyebilir, ancak aynı zamanda daha performanslıdır. Ayrıca, aşağıdakiler gibi önemli geliştirmeler içerir: Veri ifadeleri, Arcade kullanarak gelişmiş biçimlendirme ve Seçime dayalı ekranlar.

ArcGIS Enterprise Sites Güncellemeleri

Son fakat en az değil, bu blog makalesinin Uygulamalar bölümünü tamamlamak için ArcGIS Enterprise Sites var. ArcGIS Enterprise Sites, kullanıcıların ArcGIS Enterprise GIS içeriğinizi kullanan profesyonel görünümlü web sayfaları oluşturmasını sağlar. Enterprise Sites’taki yeni özellikler şunları içerir: bir sitenin arama kataloğu aracılığıyla paylaşılan öğeler için yeni içerik sayfalarını görüntülemeye yönelik geliştirmeler, API gezgini, açık bir API uç noktasına sahip veri kümeleri için yan panel ve sosyal medya paylaşma seçeneği

ArcGIS Enterprise Sunucu Rolleri

ArcGIS GeoAnalytics Server

Bu sürümdeki GeoAnalytics sunucusunda yapılan geliştirmeler, analiz araçlarının eklenmesini ve geliştirilmesini ve büyük veri dosya paylaşımlarıyla kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi içerir. Yeni Yakınlığa göre gruplandır aracı, bir özelliğin diğer özelliklere uzamsal veya zamansal yakınlığını dikkate alır ve bunları buna göre gruplandırır. İçinde Özetle aracı artık standart sapma ve varyans çıktı ağırlıklı istatistikleri desteklemektedir. Büyük Veri dosya paylaşımları artık Enterprise portaldaki Yeni öğe bağlam menüsü aracılığıyla eklenebilir. Dosya paylaşımı eklendikten sonra, veri şeması, zaman formatı ve geometri türleri gibi temel özelliklerini güncelleyebilirsiniz.

ArcGIS GeoEvent Server

ArcGIS GeoEvent Server 10.9.1, arka uç kitaplıklarına ve bağımlılıklarına yönelik geliştirmeler içerir. Dinamik coğrafi sınırları optimize etmeye özel dikkat gösterildi. Coğrafi sınırları içe aktarma artık bir sorgu aracılığıyla kontrol edilebilir. Bu, yöneticilerin tüm özellik katmanını içe aktarmak yerine bir özellik katmanından ihtiyaç duydukları tam coğrafi sınırları belirlemelerini sağlar.

ArcGIS Image Server

ArcGIS Image Server’ın bu sürümü, ArcGIS Pro’da sunucu tarafı işlemeyi desteklemek için iyileştirmeler içerir. Image Server, ArcGIS Enterprise ile yapılandırılırsa, ArcGIS Pro’da sunucu tabanlı raster analiz araçları kullanılabilir. Bu, bir istemci olarak ArcGIS Pro ile Uygunluk Modelleyiciyi kullanmayı içerir. ArcGIS Ortho Maker uygulaması artık projeyi oluşturduktan sonra toplu modda ürün oluşturmayı destekliyor. Ürün GeoTiff olarak indirilebilir ve proje oluşturmayı optimize etmek veya bir projeye yeni uçuşlar eklemek için toplu işleme kullanılacaktır. Son olarak, ama kesinlikle en az değil, bir Görüntü Sunucusu, Linux üzerinde çalışırken Raster Analizi için yapılandırılabilir.

ArcGIS Notebook Server

ArcGIS Notebook Server’ın bu sürümünde, bir webhook tetiklendiğinde not defterleri artık çalıştırılabilir. Yöneticiler artık ArcGIS Enterprise organizasyonlarını izlemek için web kancalarını yapılandırabilir. Örneğin, bir yönetici Enterprise portal organizasyonuna kaç yeni kullanıcının eklendiğini izlemek isteyebilir. Mevcut lisanslarla ilgili olarak Enterprise portal üye sayısını izlemek için bir web kancası yapılandırabilirler. Sayı, ek uygulamalar için bilinen mevcut lisans sayısını aşarsa, webhook bir not defterini belirtilen kişiler listesine e-posta göndermesi ve ayrıca çeşitli başka işlemler yapması için tetiklenebilir.

Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
ArcGIS Server Security 2021 Güncelleme 2 Yaması
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS CityEngine 2021.1
Yazıyı görüntüle