ArcGIS CityEngine 2021.1

ArcGIS CityEngine 2021.1 sürümü ile uygulama içerisinde önemli iyileştirmeler ve yenilikler gerçekleştirildi. Bu iyileştirme ve yeni özellikleri detaylı bir şekilde incelemek için linke tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda ArcGIS CityEngine 2021.1 sürümü ile gelen önemli özellikleri inceleyeceğiz.

OSM Bina İçeri Aktarımı

ArcGIS CityEngine içerisinde bulunan “Get Map Data” özelliği belirlediğimiz bir alanın uydu görüntüsü, yükselti verisi, OSM bina taban alanları ve OSM yol orta çizgilerini içeri aktarmamızı sağlamaktadır. 2021.1 sürümünde daha ayrıntılı bina modellerinin içeri aktarımı sağlanmaktadır. Bu sayede çalışmak istediğiniz alanın çevresinde bulunan binaların daha detaylı modellerine Get Map Data aracından ulaşabilirsiniz.

Arazi Şekillendirmedeki İyileştirmeler

CityEngine ile binaları ve yolları üç boyutlu olarak oluştururken en çok karşımıza çıkan arazilerin bu binalar ve yollar arasındaki geçişinin düzenlenebilmesiydi. Bu bağlamda CityEngine 2020.0 sürümünde arazi şekillendirme, düzenleme gibi özellikler karşımıza çıkmıştı. Bu sürümde ise yükselti verilerinin daha pürüzsüz ve yumuşak çalışmalar gerçekleştirebilmek için fırçalar geliştirildi. Bu çalışmalar özellikle yol ögelerinin oluşturulması aşamasında kullanılabilir.

IFC İçeri ve Dışarı Aktarım

2021.0 sürümünde, CityEngine CAD dünyası ile birlikte çalışabilirliği geliştiren DWG modellerini içe ve dışa aktarmak için yeni işlevler sunmuştu. Bu sürümde ise BIM verilerinin içeri ve dışarı aktarımı ile ilgili bazı yenilikler karşımıza çıkıyor. Artık IFC modellerini içeri doğrudan aktarabilmekteyiz. Bu sayede çalışmalarımızı gerçekleştirirken elimizde bulunan BIM verilerini çalışmalarımızda görüntülemek için farklı formatlara çevirmemize gerek kalmadı.

CGA Kodları İçerisinde Materyaller ile Çalışma

Bu iyileştirme dokuları ve dokuların tüm ögelerini tek bir .cgamat ile kurallar içerisinde kullanabilmemizi sağlamaktadır. Örneğin kural içerisinde normal map, bump map gibi materyal ögelerini tanımladıktan sonra bir .cgamat formatında kaydedebiliriz. Bu sayede materyallari istediğimiz sahnede tekrardan tüm ögelerini tanımlamadan kullanabiliriz.

Daha fazla yeni özelliği incelemek için CityEngine 2021.1 yenilikler sayfasını inceleyebilirsiniz

Önceki Yazı
ArcGIS Enterprise 10.9.1 ile Gelen Yenilikler
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
AEC Web Uygulamaları Serisi – 3
Yazıyı görüntüle