ArcGIS Enterprise – Kubernetes ile Otomatik Ölçekleme

Bu yazımızda ArcGIS Enterprise ortamının Kubernetes üzerinde otomatik ölçekleme yeteneğinden bahsedeceğiz. Bu yetenek, yöneticilerin minimum müdahale ve ek yük ile beklenmedik performans taleplerine yanıt veren sistemlerini yapılandırmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan güçlü yeni bir özelliktir. Genellikle karmaşık sistemlerin bakımını yapması ve sorunsuz çalışmasını sağlaması gereken BT yöneticileri için otomatik ölçeklendirme, sistemlerini izleme ve gerektiğinde kaynakları ölçeklendirmelerine yardımcı olabilir.


Apache JMeter ile Yük Testi

Aşağıdaki örnekte, Apache JMeter uygulaması ile hazırlanmış olan ArcGIS Enterprise ortamının beklenmeyen performans taleplerine nasıl yanıt verdiğini test edilmektedir. Apache JMeter üzerinde bir proje oluşturup 20 anlık kullanıcı ile hosted feature servise istekler göndererek testler gerçekleştirilmiştir.

Otomatik Ölçeklendirme Konfigürasyon Ayarları

Kubernetes üzerinde ArcGIS Enterprise ortamının otomatik ölçeklendirme özelliği, iş yükünü mevcut talebe uygun şekilde otomatik olarak ölçeklenme süreci yatay pod ölçeklemesi ile gerçekleştirilmektedir. Aşağıdaki örnekte, servis ölçeklendirme süreci ArcGIS Enterprise Admin API aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Bu yapılandırma minimum 1, maksimum 4 pod olması ve CPU yükü %50  barajını aşması durumunda pod çoğaltacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu konfigürasyonda pod başına düşen yükün artması durumunda kubernetes pod sayısını artıracaktır. Kullanım düştüğünde ve ek kaynaklara artık ihtiyaç duyulmadığında, sistem kendini varsayılan durumuna geri ölçeklendirecektir.

Sistem Performansını Grafana ile Görüntüleme

Grafana, Kubernetes üzerinde ArcGIS Enterprise ortam dağıtımının bir parçasıdır. Yöneticiler, Grafana’yı kullanarak sistem verilerini görselleştirmek ve ortamın sağlığını daha iyi anlamak için grafikleri kullanabilir. Aşağıda isteklerin oranı, hosted feature pod sayısı ve tüm pod’lar için CPU etkinliğini gösteren grafikler yer almaktadır. Test başladığında ve yük arttığında, sistemin artan yük altında nasıl performans gösterdiğini gösteren değerleri grafiklerde görebilirsiniz.

Yük testi sırasında yeni isteklerin yüke bağlı sebeplerden dolayı engellenmediğini görebilirsiniz. Bu durum, hizmet ölçeklendirme yapılandırmasında ayarlanan değerlere uygun olarak ek talebi işlemek için yeni podların oluşturulması ile sağlanmıştır. Ayrıca pod başı CPU kullanımının testten önce görülenlerle karşılaştırılabilir seviyelerde olduğunu görebiliriz.

Konu ile ilgili detaylı bilgilere aşağıda yer alan bağlantılardan erişebilirsiniz:

Önceki Yazı
ArcGIS Collector, Explorer ve Tracker için Kullanımdan Kaldırma Bildirimi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Civil 3D Network’ü AEC Öznitelikleriyle Genişletin
Yazıyı görüntüle