ArcGIS Enterprise Ürün Ömrü (Product Lifecycle) Güncellemesi

ArcGIS Enterprise 10.7 ve sonraki versiyonları etkileyecek olan önemli bir ürün desteği gelişmesi duyuruldu. ArcGIS Enterprise Ürün Ömrü artık Kısa Dönem Destek (STS) ve Uzun Dönem Destek (LTS) içerecek. Ürün Ömrü, Teknik Destek ve yamalar ya da diğer güvenlik gelişmelerini içeren yazılım desteği süresini belirleyecek.

Esri bu değişiklik ile, Esri tarafından sağlanan destek kalitesini arttırmayı ve fazla sayıda müşteriye hizmet vermeye devam etmeyi amaçlamıştır. Ayrıca bu değişikliğin bir avantajı da müşterileri alacakları destek seviyesi hakkında bilgilendirerek kendi iş süreçleri için daha bilgili bir şekilde kararlar vermelerini sağlamaktır.

Uzun Dönem Destek, ArcGIS 10.2’den beri kullanılan 6 yıllık destek süresinin aynısıdır. Kısa Dönem Destek ise yeni gelmiştir ve 3 yıllık destek süresini kapsamaktadır. Bu yeni Ürün Ömrü, ArcGIS Enterprise 10.7 ve sonrasını etkileyecektir. Mevcut 10.2.x ve 10.6.x arası versiyonlar eski Ürün Ömrü özellikleri ile devam edecektir. Yani aslında 10.7’den önceki tüm versiyonlar Uzun Dönem Desteğe sahipmiş gibi söylenebilir. Bundan sonraki versiyonlarda Kısa Dönem Desteğe ya da Uzun Dönem Desteğe sahip olacakları piyasaya çıktıklarında duyurulacaktır.

Örneğin;

ArcGIS Enterprise 10.7’ye 3 yıl sürecek Kısa Dönem Destek (STS) sağlanacaktır. ArcGIS Enterprise 10.7’nin 2022 Mart ayında Teknik Destek hizmeti ve yama ya da diğer güvenlik gelişmelerini içeren yazılım desteği sona erecektir.

Fakat ArcGIS Enterprise 10.7.1’e 6 yıl sürecek Uzun Dönem Destek sağlanacaktır. ArcGIS Enterprise 10.7.1’in 2023 Mayıs ayında yama ya da güvenlik gelişmelerini içeren yazılım desteği, 2025 Mayıs ayında ise Teknik Destek hizmeti sonlanacaktır.

Hangi Esri ürünleri bu güncellemeden etkilenecek?

  • Bu güncelleme ArcGIS Enterprise 10.7 ve üstü versiyonları etkileyecektir.
  • Bu güncelleme ArcGIS Desktop gibi diğer ürünleri etkilemeyecektir. Bu ürünler kendi belirlenen Ürün Ömrü tanımları ile devam edeceklerdir.

Kısa Dönem Destek (STS) nedir?

  • Kısa Dönem Destek toplam 3 yıllık destek süresi içerecektir.
  • Kısa Dönem Destek alan versiyonlar ile ilgili en büyük değişiklik alacakları yama ve güncellemelerin 4 yıldan 1,5 yıla indirilmesidir.

Uzun Dönem Destek (LTS) Nedir?

  • Uzun Dönem Destek, 4 yıllık yama ve güncellemeleri de içeren 6 yıllık bir destek süresini kapsamaktadır.
  • Aslında eski Ürün Ömrü tanımının aynısıdır.

Bu güncelleme ne anlama gelmektedir?

  • Eski modelde 6 yıllık destek süresi ana versiyon çıktığında başlar, ikincil versiyon çıktığında değil. Yani ArcGIS Enterprise 10.6.1’in destek süresi aslında ArcGIS Enterprise 10.6 çıktığında başlamış gibi sayılmaktaydı.
  • Yeni modelde ise her yeni üründe destek saati sıfırlanacaktır. ArcGIS 10.7.1, 5,5 yıl destek süresine değil, 6 yıllık bir süreye sahip olacaktır. Eski Ürün Ömrü tanımına sahip versiyonlar bu durumdan etkilenmeyecektir.
  • Yeni bir sistem kurmak ya da mevcut sistemini güncellemek isteyen kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda, yeni Ürün Ömrü tanımını da göz önünde bulundurarak versiyon seçimlerini yapması önerilmektedir.
  • Yılda en az 1 kere güncelleme yapmayı planlayan müşteriler istediği versiyonu seçebilir. En fazla 2 yılda 1 kere güncelleme yapmayı planlayan müşterilerin ise en son piyasaya çıkmış Uzun Dönem Destek versiyonunu kullanması önerilmektedir.
  • Genel olarak Esri, yaklaşık olarak 6 ayda bir Enterprise versiyonu piyasaya çıkarmaktadır. Bu da müşterilere her yıl bir Kısa Dönem Destek, bir de Uzun Dönem Destek alabilecekleri versiyon sunması demektir.

Esri müşterilerine, onların ihtiyaçları ve iş akışları doğrultusunda destek sunmaktadır. Bu Ürün Ömrü değişikliğinin gerçekleşmesinin de nedenidir. Bazı müşterilerin sıkça güncelleme yapmasını, bazılarının yapmamasını anlayışla karşılıyoruz. Daha fazla bilgi almak için Destek Web Sitemizde Ürün Desteği (Product Support) kısmından bu bilgilere erişebilirsiniz. Mevcut ArcGIS Enterprise versiyonunuzdan 10.7.1’e geçiş yapmak için Profesyonel Hizmetler birimimizden destek alabilir ya da ArcGIS Enterprise hakkında bilgi sahibi olmak için ArcGIS Enterprise web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Önceki Yazı
Esri Türkiye Profesyonel Hizmetler ile 3B Hızlı Başlangıç
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Kurumsal Coğrafi Veri Tabanlarındaki Yapılandırma Anahtar Sözcükleri (Configuration Keywords) Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Yazıyı görüntüle