ArcGIS Field Maps’e Geçiş

ArcGIS Field Maps, Ekim 2020’de piyasaya sürüldü ve iOS ve Android mobil platformlarında ArcGIS Collector, ArcGIS Explorer ve ArcGIS Tracker işlevlerinin yerini almaktadır. Bu ürünlerin (Collector, Explorer, Tracker) Aralık 2021 itibariyle destekleri sona erecektir.

Artık ArcGIS için saha veri toplama uygulaması olarak üç uygulama bulunmaktadır.

ArcGIS Field Maps’e Nasıl Geçebilirim?

ArcGIS Field Maps, geliştirilmiş, ancak tanıdık bir kullanıcı deneyimine sahiptir. Desteği kaldırılan uygulamalarda kullanılan mevcut kullanıcı türleri ve lisanslarla çalışmaktadır. Ayrıca, ArcGIS Field Maps önemli avantajlar ve güçlü yeni işlevler sunmaktadır.

Geçiş planınıza yardımcı olmak için ArcGIS Field Maps Geçiş Rehberi yayınlanmıştır. Detaylı bilgi için göz atabilirsiniz.

ArcGIS Field Maps’e geçiş sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda detaylı olarak listelenmiştir.

#1: ArcGIS Field Maps bir web uygulamasına sahiptir.

Web haritaları, veri ve katman yapılandırması ile harita merkezli saha uygulaması işlevselliğine destek olmaktadır. Artık ArcGIS Field Maps web uygulaması ile harita hazırlama sürecinizi geliştirebilirsiniz. ArcGIS Field Maps web uygulaması ile aşağıdaki gibi temel yetenekleri yapılandırabilirsiniz:

Ayrıca, ArcGIS Field Maps’te çevrimdışı kullanım için Web Haritalarını Çevrimdışına Alma Rehberi yayınlanmıştır. Detaylı bilgi için göz atabilirsiniz.

#2: ArcGIS Field Maps, Collector, Explorer ve Tracker yeteneklerini barındırır.

ArcGIS Collector, Explorer ve Tracker uygulamalarının tüm işlevleri ArcGIS Field Maps uygulamasında birleşmiştir. Bu durum, cihazınıza tek uygulama yükleme, bir kez giriş yapma ve haritaları bir kez indirme gibi kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Uygulamalar arasındaki işlevselliğin karşılaştırması için ArcGIS Field Maps Geçiş Rehberi‘ne göz atabilirsiniz.

Uygulama Yetenek Lisans  Kullanıcı Türü
  • ArcGIS Collector
  • ArcGIS Explorer
Herkese açık haritaların görüntülenmesi Gerekli değil. Gerekli değil.
  • ArcGIS Collector
  • ArcGIS Explorer
Haritaların görüntülenmesi ArcGIS Hesabı Herhangi bir kullanıcı türü
  • ArcGIS Collector
  • ArcGIS Explorer
Haritaların oluşturulması ArcGIS Hesabı
  • Creator
  • GIS Professional
  • ArcGIS Collector
Veri toplama ArcGIS Hesabı
  • Field Worker
  • Creator
  • GIS Professional
  • Editor (add-on)
  • ArcGIS Tracker
Konum takibi ArcGIS Tracker Lisansı Herhangi bir kullanıcı türü

Ancak, ArcGIS Field Maps ile sunulan bazı güçlü yeni işlevler de mevcuttur. Bu yeteneklerden bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • ArcGIS Field Maps ile akıllı formlar oluşturma yeteneği sayesinde formda doldurulması zorunlu olan alanlar belirtilebilir. Ayrıca formdaki alanların gruplandırılması, sıralanması veya koşullu görünürlük uygulanması gibi yapılandırma seçenekleri sunulmaktadır.
  • ArcGIS Field Maps bağlantıları ile mobil uygulamada açılması istenilen haritayı doğrudan bir URL’den başlatabilirsiniz. Ek parametreler ile kullanıcıların verileri hemen toplamaya başlamasına yardımcı olmak için URL oluşturulabilir.
  • Navigasyon uygulamaları (ArcGIS Navigator, Google Maps ve Apple Maps) doğrudan ArcGIS Field Maps mobil uygulamasından başlatılabilir.
  • ArcGIS Field Maps mobil uygulamasında karanlık mod, Apple ile oturum açma ve Siri metni gibi bazı iOS platformu entegrasyon avantajları bulunmaktadır.
  • ArcGIS Field Maps uygulaması iç mekan haritalamayı desteklemektedir.

Bu yetenekler ArcGIS Field Maps yeteneklerinin sadece bir kısmıdır. Detaylı bilgi için ArcGIS Field Maps dokümanlarından yararlanabilirsiniz.

#3: ArcGIS Field Maps’e, ArcGIS Workforce ve ArcGIS Navigator yetenekleri de eklenecektir.

ArcGIS Workforce ve ArcGIS Navigator, ilerleyen zamanlarda ArcGIS Field Maps’e dahil edilecektir. ArcGIS Field Maps, ArcGIS Workforce ve ArcGIS Navigator ile aynı işlevselliğe sahip olduğunda bu uygulamaların da destekleri belirli bir süre sonunda kaldırılacaktır.

#4:  ArcGIS Enterprise için ArcGISField Maps’i Yapılandırma

ArcGIS Field Maps mobil uygulaması, ArcGIS Enterprise 10.8.1 ve üstü ile desteklenmektedir. ArcGIS Enterprise 10.6.1 – 10.8 arasındaki sürümlerden biri ile çalışıyorsanız, ArcGIS Field Maps’i ArcGIS Enterprise portalınız içinde kayıtlı bir uygulama olarak eklemek için aşağıdaki prosedür gereklidir.

Nasıl Yapılır: ArcGIS Field Maps mobil uygulamasını ArcGIS Enterprise 10.6.1 veya daha yeni bir sürüme kayıtlı bir uygulama olarak ekleme

Bu, bir yönetici tarafından yapılması gereken bir kerelik bir işlemdir. Yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra ArcGIS Field Maps’i başlatan kullanıcılar ArcGIS Enterprise’ı seçebilir ve oturum açmak için Portal for ArcGIS URL’ini ekleyebilir.

ArcGIS Field Maps web uygulaması, ArcGIS Enterprise 10.9’a dahil edilecektir. ArcGIS Enterprise 10.8.1 için ayrı bir kurulum yapılması gerekmektedir. ArcGIS Enterprise 10.6 – 10.8 arasındaki sürümleri ile çalışan kullanıcılar, kayıt olduktan sonra mobil uygulamaya erişmeye devam eder fakat web uygulamasına özgü bazı işlevleri kullanamazlar.

Formları Field Maps web uygulamasıyla yapılandırmak için ArcGIS Enterprise 10.8.1 veya sonraki bir sürümünü kullanıyorsanız, haritayı düzenlerken Map Viewer Beta’yı kullanmanız gerekir. Haritayı düzenlemek için Map Viewer’ı kullanırsanız, ArcGIS Field Maps web uygulamasındaki formda yaptığınız değişiklikler kaybolur.

#5: ArcGIS Collector, Explorer ve Tracker iOS ve Android’de desteklenmiyor.

Önümüzdeki yıl içinde, ArcGIS Collector, Explorer ve ve Tracker uygulamaları için planlanmış ek bir geliştirme veya güncelleme yapılmayacaktır. Güvenlik hatalarını veya platform güncellemeleriyle ilgili değişiklikleri ortadan kaldırmak için ek sürümler olabilir, ancak Aralık 2021 itibariyle destek sonlandırılmıştır. Detaylı bilgi için Explorer, Collector ve Tracker ürün yaşam döngülerini inceleyebilirsiniz.

#6: Windows platformunda ne olacak?

Windows 10 platformundaki ArcGIS Field Maps aktif olarak geliştirilmemektedir. ArcGIS Collector (Windows) ve ArcGIS Explorer (Windows) belirli bir süre daha desteklenecektir. iOS ve Android uygulamalarıyla aynı anda desteği kaldırılması planlanmasa da, Windows uygulamaları için ek geliştirmeler planlanmamaktadır.

 

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
ArcGIS Insights ile Regresyon Analizi ve Tahminleme
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Field Maps Koşullu Görünürlük Kullanımı
Yazıyı görüntüle