ArcGIS için Bireysel Kullanım Lisansı ve ArcGIS Pro ile Kullanımı

Alışık olduğumuz Esri lisans türlerine kısa süre önce eklenen ArcGIS için Bireysel Kullanım Lisansı (ArcGIS for Personal Use), kullanıcılarına hem Masaüstü hem de ArcGIS Online yeteneklerini bir arada sunar. Esri’nin yenilenmiş Masaüstü yazılımı olan ArcGIS Pro’yu bu lisans sayesinde daha detaylı inceleyebilir ve CBS yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Masaüstü uygulamanızda oluşturduğunuz projelerinizi ya da ArcGIS Online’da oluşturduğunuz haritalarınızı ArcGIS Online üzerinden toplulukla paylaşabilirsiniz. Bireysel kullanımınız için sizlere sunulmuş olan bu lisans sayesinde ArcGIS Platformu’nun tamamını keşfedebilirsiniz.

ArcGIS için Bireysel Kullanım Lisansı sayesinde sahip olacaklarınızı şu şekilde özetleyebiliriz:

  • ArcGIS Desktop Advanced (ArcGIS Pro ve ArcMap)
  • En popüler ArcGIS Desktop ek bileşenleri
  • ArcGIS Desktop yazılım güncellemeleri
  • ArcGIS Online Oluşturucu Kullanıcı Türü (Creator User Type)
  • Veri saklama, premium veri erişimi, coğrafi kodlama ve analiz için 100 servis kredisi
  • Herhangi bir cihazda ve her yerde kullanım için kullanıma hazır uygulamalar paketi
  • Esri’den temel içeriğe erişim de dahil olmak üzere binlerce konuda harita ve veri içeren Living Atlas of the World platformu
  • Kurulum ve Lisanslama sırasında karşılaşılan sorunlara destek
  • Esri Training web sitesinde kendi kendine online öğrenmeye sınırsız erişim.

 

Peki satın aldığınız ArcGIS Bireysel Kullanım Lisansı’nı kullanabilmeniz için yapmanız gerekenler nelerdir? Sahip olduğunuz bu lisansı kullanabilmek için öncelikle bir Esri hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Satın alma işleminizden sonra tarafınıza iletilecek tek kullanımlık kod içeren bir bağlantı ile lisansınız, giriş yapacağınız hesabınıza tanımlanacaktır. ArcGIS Online üzerinden giriş yapacağınız hesabınız ile birlikte kendi organizasyonunuza sahip olacaksınız. Bu organizasyonda tanımlı ArcGIS Desktop lisansınız ve ek bileşen lisanslarınız ile birlikte ArcGIS Pro’yu tanımlanmış kullanıcı (named user) olarak kullanabileceksiniz.

Şimdi lisanslama ve kurulum işlemlerinizi nasıl yapacağınızdan bahsedelim. Öncelikle tarafınıza gelen teslim formu ve diğer dokümanların olduğu e-postayı aldığınızdan emin olun (Bu işlem satın alma işleminizden sonra 1-15 iş günü sürebilmektedir.). E-posta ile size iletilmiş olan iki adet aktivasyon bağlantısı bulunmaktadır. Biri ArcGIS hesabınız için, diğeri ise My Esri hesabınız içindir. ArcGIS hesabınızı lisanslarınızı kullanıcılara atama ve lisans kullanımını görme gibi işlemler için kullanırken, My Esri hesabınızı yazılım indirme ve kurulum/lisanslama ile ilgili teknik destek talebinde bulunma gibi işlemler için kullanacaksınız.

Size iletilmiş olan ArcGIS Online aktivasyon bağlantısını kullanarak sizden istenen bilgileri giriniz ve Organizasyon ayarlarınız tamamlanıncaya kadar ilerleyiniz. ArcGIS hesabınız hakkında genel bilgiye Overview (Genel Bakış) sekmesinden ulaşabilirsiniz. (Fotoğrafta görünen bilgiler ile hesabınızdaki bilgiler farklılık gösterebilir.)

Members (Kullanıcılar) sekmesinde, organizasyonunuzda yer alan kullanıcıları görebilir, organizasyonunuzdaki kullanıcıların sahip olduğu öğeleri ya da üye olduğu grupları görüntüleyebilirsiniz.

Licenses (Lisanslar) sekmesinde, sahip olduğunuz yazılım ya da ek bileşen lisanslarını kullanıcılara atayabilirsiniz. Assign (Lisansları ata) tuşuna basarak istediğiniz kullanıcılara lisans atama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Sahip olduğunuz yazılım ve ek bileşen lisanslarını kullanıcılarınıza atadığınıza göre artık yazılımınızı indirip kullanmaya başlayabilirsiniz. Yazılımınızı indirmek için oluşturmuş olduğunuz Esri hesabınız ile My Esri’ye (my.esri.com) giriş yapınız. Giriş yaptığınızda sizi karşılayan ekranda önce My Organization (Organizasyonlarım) sekmesine, daha sonra Downloads (İndirmeler) sekmesine geliniz ve kullanmak istediğiniz yazılımı seçiniz.

Bu yazının devamında Esri’nin en yeni Masaüstü uygulaması olan ArcGIS Pro’nun kurulumunu ve ArcGIS için Bireysel Kullanım (ArcGIS for Personal Use) sayesinde sahip olduğunuz tanımlanmış kullanıcı lisansınız ile ArcGIS Pro’yu nasıl kullanabileceğinizi göstereceğiz. Bu yüzden ArcGIS Pro’nun yer aldığı satırda bulunan View Downloads (İndirmeleri Gör) kısmından kurulum dosyasını indiriyoruz. Biz henüz yeni çıkmış olan 2.3 sürümünü indireceğiz fakat siz indirmek istediğiniz sürümü açılır ok sayesinde değiştirebilirsiniz. Eski sürümleri indirdiğinizde ya da ArcGIS Pro’ya bir yenilik geldiğinde uygulama ara yüzünden güncellemeleri kolay bir şekilde indirebileceğinizi ve her zaman en güncel sürümü kullanabileceğinizi unutmayın.

İndirmiş olduğunuz ArcGIS Pro kurulum dosyasını çalıştırdıktan sonra program dosyalarınızın makinenizde bulunacağı konumu seçin ve Next (İleri) tuşuna basın. Kurulum sihirbazı sizin için dosyaları ayıklayacak ve kuruluma hazır hale getirecektir. Ayıklama işleminden sonra ArcGIS Pro kuruluma hazır hale gelmiştir ve Next (İleri) tuşuna basarak ilerleyiniz. Master Agreement’ı (Ana Sözleşme’yi) okuyup kabul ediniz.

Programın hangi Windows kullanıcılarının kullanımına açık olacağını seçiniz ve ilerleyiniz. Kurulum sihirbazında karşınıza çıkan Install (Kur) tuşuna basarak birkaç dakika sürecek olan süreci tamamlayınız.

Yazılımınızın başarıyla kurulduğunu söyleyen ekran karşınıza geldiğinde ArcGIS Pro’yu şimdi çalıştır (Run ArcGIS Pro now) ibaresinin yanındaki kutucuğu işaretleyerek Finish (Bitir) tuşuna basınız.

Karşınıza çıkan ArcGIS Sign In penceresinde, daha önceden belirlemiş olduğunuz kullanıcı adınız ve şifreniz ile hesabınıza giriş yapınız.

Ve işte en yeni sürümü ile birlikte ArcGIS Pro karşınızda!

Yeni bir harita oluşturarak ArcGIS Pro’yu kullanmaya başlayabilirsiniz.

ArcGIS Pro ara yüzünde Project (Proje) sekmesinden ulaşabileceğiniz Licensing (Lisanslama) sayfasından sahip olduğunuz lisans türüne ve ek bileşenlere erişebilirsiniz.

ArcGIS için Bireysel Kullanım Lisansı (ArcGIS for Personal Use) kapsamında siz değerli kullanıcılarımıza kurulum ve lisanslama işlemlerinde destek olmaktayız. Bu işlemler sırasında yaşadığınız herhangi bir problemde Esri Türkiye Teknik Destek Birimi ile iletişime geçebilirsiniz.

ArcGIS Pro yeteneklerinizi geliştirmenize olanak sağlayan ArcGIS için Bireysel Kullanım (ArcGIS for Personal Use) ile birlikte siz de ArcGIS Platformundaki yerinizi ayırtın. ArcGIS için Bireysel Kullanım ile ilgili daha fazla bilgi almak için Web Sayfamızı ziyaret edebilir ya da sizler için hazırlamış olduğumuz ArcGIS için Bireysel Kullanım tanıtım videosunu izleyebilirsiniz. Ayrıca, ArcGIS için Bireysel Kullanım Lisansı’nı Esri Türkiye Online Mağazası üzerinden satın alabileceğinizi hatırlatmak isteriz. ArcGIS Pro ile yapabileceklerinizi görmek ve ArcGIS Pro hakkında daha fazla bilgi edinmek için ise Esri Türkiye Blog sayfamızı ziyaret edebilir ve sizler de kendi bireysel projelerinizi üretmeye hemen başlayabilirsiniz.

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
Esri Türkiye Genç Bilginler Yarışması Başladı
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro 2.3 Yeniliklere Genel Bakış
Yazıyı görüntüle