ArcGIS ile Gerçek Zamanlı Verilerin Yönetimi

ArcGIS ve Gerçek-Zamanlı Veri

Kuruluşlar, operasyonu izlemek, mevcut koşulları anlamak ve değişikliklere anında tepki vermek için işlemlerinin gerçek zamanlı olarak yönetilmesine ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda, gerçek zamanlı bilgileri hızlı bir şekilde paylaşma ve ihtiyaç duyan herkes tarafından erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek isterler.

Gerçek zamanlı veri akışlarına bağlanmak, canlı bilgileri filtrelemek ve operasyonlarınızı etkileyen değişiklikleri ve olayları anında belirlemek için ArcGIS çözümlerini kullanabilirsiniz. ArcGIS çözümleri mevcut en güncel bilgileri kullanarak değişikliğe hızlı bir şekilde cevap vermenize izin verir. Gerçek zamanlı verileriniz web üzerinden paylaşılabileceğinden, herhangi bir cihazda kolaylıkla kullanılabilir ve bu sayede nerede olursanız olun güncel farkındalık elde eder ve başkalarının göremediklerini görürsünüz.

ArcGIS GeoEvent Server, sensörlerden gelen türlü verilerinin, harita üzerinde görselleştirilmesi ve analiz edilmesi için kullanılabilir güçlü ArcGIS Enterprise Rolüdür. Haritadaki detayları, yerleri ve olayları gerçek zamanlı olarak izlemenize olanak tanır. Sürekli olarak konumu değişen varlıkları (araçlar, uçaklar, gemiler vb.), sensörleri ve diğer kaynaklardan canlı veri akışlarını izleyebilirsiniz. GeoEvent Server, canlı bilgileri izlemenize olanak tanıyarak, gerçek zamanlı durumsal farkındalık kazanmanıza ve değişen koşullara daha hızlı cevap vermenize yardımcı olur.

Aşağıdaki şemada belirtildiği gibi sensörlerden gelen girdi verilerinin filtrelenerek yorumlanması ve analiz işlemlerini gerçekleştirmek için gereken servisi oluşturur. Bu servis ArcGIS Platformunda masaüstü, mobil ve web uygulamalarında kullanılabilir.

GeoEvent Server ile şunları yapabilirsiniz:

Herhangi Bir Gerçek Zamanlı Veri Akışına Bağlantı Kurma

GeoEvent Server, araç içi GPS cihazları, mobil cihazlar, sosyal medya sağlayıcıları, sensör ağları ve çevresel izleme cihazları gibi sensörler ve veri akışları için bağlayıcılar içerir. GeoEvent Server bir veri akışına bağlandığında, gerçek zamanlı verileri toplar ve bir ArcGIS coğrafi veri tabanına ya da kurumsal veri tabanına dahil eder. Gerçek zamanlı veriyi, stream servisine bağlayarak, öncelikle coğrafi veri tabanında depolamadan doğrudan da kullanabilirsiniz. Bağlayıcılar hakkında detaylı bilgi burada bulabilirsiniz.

Önemli Olayları Yorumlama ve Analiz Etme

GeoEvent Server, tanımladığınız filtreler ve işlem adımları aracılığıyla sürekli olarak akan çok sayıda veri akışı barındırabilir. Bu özellik, operasyonlarınız için tanımladığınız en önemli olayları, yerleri ve sınırları tespit etmenize ve bunlara odaklanmanıza olanak tanır. Gerçek zamanlı mekansal analiz ile konuma bağlı zamanla büyüyen büyük verilerdeki belirli öznitelikleri filtreleyerek, olayların mekânsal ilişkilerini nokta, çizgi veya çokgen gibi belirlenmiş bir konum ile özetleyerek yorumlanabilir hale getirebilirsiniz.

Haritalar Üzerinde Varlıkları İzleme

GeoEvent Server ile toplanan gerçek zamanlı verileri ArcGIS haritaları ve yönetici panelleri içinde görüntüleyebilirsiniz. Bu haritaları, yerini değiştiren dinamik varlıkları fiziksel ağlarınıza ve altyapınıza yerleştirilmiş duran varlıkların durumunu (sabit sensörler gibi) gerçek zamanlı olarak izlemek için kullanabilirsiniz. GeoEvent Server tarafından toplanan veriler değiştikçe bu haritalar otomatik olarak güncellenecektir.

Haberdar Etme ve Güncel Uyarılar Gönderme

GeoEvent Server’ı, varlıklarınız yetkilendirdiğiniz konumlardan çıktıklarında, belirtilen değerleriniz istenmeyen aralıklara düştüğünde ve daha pek çok istenilen kriterde, sizi ve personelinizi otomatik olarak uyaracak şekilde yapılandırabilirsiniz. Belirli tetikleyicileri ve kritik sınırları tanımlayabilir ve bu koşullar altında, GeoEvent Server’ın otomatik olarak ilgili personele uyarılar göndermesini sağlayabilir, haritayı güncelleyebilir ve ilgili verileri veri tabanına kaydedebilirsiniz.

ArcGIS, bazı koşullar karşılandığında kullanıcıları otomatik olarak bilgilendirebilir. Bu koşullar istenilen sayıda belirlenebilir ve tamamen yapılandırılabilir. Örneğin, varlıklar veya mobil kullanıcılar belirli alanlara girerken veya çıkarken; sürücüler bir tehlike bölgesinde araçlarından çok fazla zaman harcadıklarında ve sıcaklık veya diğer ölçümler güvensiz seviyeye ulaştığında bildirimler üretebilir.

Bir alana girdiğinde, çıktığında ya da gezindiğinde uygulama arayüzünde, sms ya da email ile bilgilendirme gerçekleştirme

 

Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
ArcGIS Online’da Öge Paylaşımındaki Yenilikler
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Collector for ArcGIS 20.1.0 Sürümü ile Gelen Yenilikler
Yazıyı görüntüle