ArcGIS ile Versiyonlu Çalışmanın Avantajları

Çok kullanıcılı veri düzenleme senaryolarında aynı verinin birden fazla kullanıcı tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Bu durumlarda her düzenleyici kendi izole ortamında veriyi düzenleyebilmelidir. Bu gibi iş akışlarında versiyonlu çalışma dediğimiz yöntemi kullanabiliriz. Bu sayede kullanıcılar, aynı anda aynı veri üzerinde veriler çoğaltılmadan düzenleme yapabilir ve bu düzenlemeler farklı versiyonlarda kaydedilebilir.

Görseli inceleyecek olursak en tepede bir DEFAULT versiyon bulunmaktadır, buna veri tabanı da diyebiliriz. Versiyonsuz çalışıldığında her kullanıcı direkt olarak DEFAULT versiyonda bulunan veriyi düzenlemektedir. Versiyonlu çalışmak için bu versiyona (Default) bağlı alt versiyonlar oluşturarak düzenleyicilerin kendi düzenlemelerini izole bir şekilde yapmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğimizde, Default versiyona bağlı olarak 3 adet alt versiyon bulunmaktadır, Ekip 1, Ekip 2 ve Ekip 3. Bu ekiplerin altında düzenleme yapacak kişiler için de birer versiyon bulunmaktadır. Bu sayede Ahmet ana veri üzerinde değişiklik yapabilecek ancak bu değişiklikler direkt olarak veriye yansımayacaktır.

Versiyonlu Çalışmaya Başlama

Versiyonlu bir şekilde çalışmak için ilk etapta Kurumsal Coğrafi Veri tabanı oluşturmamız gerekmektedir. Ardından bu veri tabanının ArcMap veya ArcGIS Pro üzerinden bağlantısı sağlanmalıdır. PostgreSQL, SQL Server, Oracle gibi veri tabanları ile veri tabanı bağlantısı gerçekleştirilebilmektedir. Sonrasında veri tabanında düzenleme yapacak kullanıcıları oluşturmamız gerekmektedir.

Versiyonlu çalışma ile ilgili adımlar için buraya tıklayabilirsiniz.

Örnek Veri Düzenleme Senaryosu

Versiyonlu bir şekilde düzenlemeyi daha iyi kavramak için iki veri düzenleyicinin aynı veri üzerinde yaptığı değişiklikleri şema üzerinde inceleyeceğiz.

DEFAULT versiyonda 3 adet nokta ve noktalar arasındaki rota verisi bulunmaktadır, Ahmet ve Kemal kendileri için oluşturulan alt versiyonlarda aynı veri üzerinde düzenleme yapacaktır.

Ahmet kendisi için oluşturulan versiyonda sahada bulunan park noktaları arasında rota oluşturmaktadır. Ahmet’in yaptığı düzenlemeyi şuan için sadece Ahmet görmektedir.

Sonrasında Kemal de kendi versiyonunda bir rota oluşturuyor ve Kemal bu düzenlemeyi kaydedip gönderene kadar Ahmet ve DEFAULT versiyondaki admin bu düzenlemeleri göremeyecektir. Bu sayede her çalışma birimi veya ekibi, sürüme göre ayrılabilir ve birçok düzenleme oturumunu kapsayan uzun süreli işlemler ve alternatif tasarımların oluşturulması desteklenerek, editörler DEFAULT versiyonu etkilemeden düzenlemeler yapabilir.

Versiyonlu çalışma süreçlerini bu tarz iş akışlarında kullanabiliriz. Versiyonlu çalışma süreçlerinde düzenlemelerin gönderilmesi, son güncellemelerin kendi versiyonumuza çekilmesi, aynı veri üzerinde aynı zamanda yapılan değişiklikler sonrasında ortaya çıkan çakışmaların yönetilmesi gibi aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar ile ilgili detaylara linkten erişim sağlayabilirsiniz.

Esri Türkiye 2022

 

Önceki Yazı
İstatistikçi Olmayanlar için Zaman Serileri Tahmini
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Experience Builder ile Mobil Tasarımlar
Yazıyı görüntüle