ArcGIS Insights 2020.2 Yenilikleri

ArcGIS Insights 2020.2, haritalar ve tablolar için geliştirmeler, yeni sayfa ayarları, yeni ve güncellenmiş analiz araçları, paylaşılan sayfaların otomatik olarak güncellenmesi için zamanlayıcı, geliştirilmiş erişilebilirlik ve yazılım genelinde diğer geliştirmeler ve güncellemeler içerir. ArcGIS Insights, verileriniz üzerinde görsel analiz gerçekleştirmek için daha da fazla güçlendi.

Analitik – Analitik operasyonlarınızı, paylaşılan Insights sayfalarınızı en güncel değişikliklerle otomatik olarak yeniden çalıştırmak ve beslemek için planlayabilirsiniz. Etkileşimli raporlarınızın ve verilerinizin mevcut durumunu yansıtmasını sağlamak artık çok kolay. Ayrıca, üç yeni uzamsal analiz aracı (spatial mean, calculate density ratio ve find k-means) eklenmiş ve yoğunluk hesaplama aracı güncellenmiştir.

Haritalama – Harita açılır penceresi, harita göstergesi, yakınlaştırma kapsamı ve daha fazlası üzerinde daha fazla kontrol özelliği eklendi.

Grafik – Zaman serileri ve birleşik grafikte önemli iyileştirmeler yapıldı ve daha fazla grafik etiketleme seçeneği eklendi.

Raporlama – Açılır menü olarak önceden tanımlanmış filtreler, kart sıralaması ve yığınlama, ek metin ve yazı tipi kontrolü ve daha fazlası dahil olmak üzere ilgi çekici ve etkileşimli görseller oluşturmak için iyileştirmeler yapıldı.

Veri bağlantıları – İki yeni veri bağlantısı (SharePoint ve OneDrive) desteklenen dosyalardan herhangi birini almanıza olanak tanıyor. Ayrıca Microsoft SQL Server artık işletim sistemi veritabanı kimlik doğrulamasını da destekliyor.

Paketleme ve paylaşma – Çalışma kitabı package dosyaları, çalışmanızı, yöntemlerinizi değiştirmesi veya anlaması gereken diğer Insights analistlerine kolayca dağıtmanıza olanak tanır.

 

Analitik

Analiz araçlarına üç yeni uzamsal analiz aracı eklendi ve bir diğeri büyük ölçüde iyileştirildi.

Spatial Mean bir dizi nokta özelliği için coğrafi merkezi hesaplar. Bu, her tür olay için (müşteri satışları, suçlar, teslimatlar, onarımlar vb.) konum eğilimini anlamak için kullanışlıdır.

K-Means Cluster fiziksel yakınlık veya öznitelik değerlerine göre benzer özelliklerin kümelerini bulur. Konum belirtildiğinde, uzamsal k-means kümeleri, yakınlığa dayalı özelliklerin doğal gruplamalarını oluşturur. Öznitelik değerleri kullanıldığında, algoritma kayıtları olabildiğince farklı doğal gruplamalar halinde sınıflandırır.

Calculate Density kernel density algoritması hesaplaması kullanmak ve çıktı olarak hücre tabanlı bir yoğunluk yüzeyi oluşturmak için güncellendi. Nokta özellikleri, daha yüksek ve daha düşük konsantrasyon alanlarının olduğu yerlerde iletişim kuran bir yoğunluk yüzeyi oluşturmak için girdidir.

Density Ratio yukarıda açıklanan aynı hesaplama yoğunluğu metodolojisini kullanarak göreceli bir risk yüzeyi oluşturur. Oranı oluşturmak için iki farklı veri kümesi kullanılır – bir veri kümesi pay, diğeri payda. Bu, örneğin toplam nüfus tarafından normalize edilen hasta vakalarının yerini anlamak için yararlı olacaktır.

Aşağıdaki videoda K-Means Kümelerini Bul analizi, nokta konumlarını yakınlığa göre gruplamak için kullanılır. Alternatif olarak, verileri kümelemek için sayısal değerler kullanılabilir.

Aşağıdaki video, göktaşı gözlemlerinin konsantrasyonunu belirlemek için Yoğunluğu Hesapla analizini kullanır. Yoğunluk Oranını Hesapla, bu çıktıyı popülasyonla da karşılaştırabilir.

 

Haritalama

Harita açılır pencereleri yapılandırılabilir. Tamamen kapatma veya istatistikleri gösterimden kaldırarak basitleştirme seçenekleri eklendi.

Harita göstergeleri artık yeniden adlandırmak, yeniden boyutlandırmak ve yeniden konumlandırmak için yapılandırılabilir. Açıklama sayısı değerleri de kaldırılabilir.

Harita kapsamı daha fazla kontrole sahiptir. Analistler varsayılan harita kapsamını tanımlama yeteneğine sahiptir ve katmana yakınlaştır seçeneği eklenmiştir.

Harita katmanı listesi gizlenebilir ve haritayı görsel olarak engellemeden daha basitleştirilmiş bir görünüm sağlar.

 

Grafikler

Birçok grafik artık yüklendiklerinde canlandırılıyor ve daha fazla seçenekle birlikte geliyor.

Grafik etiketleme çubuk, sütun, çizgi ve birleşik grafiklerde mevcuttur. Her birinin değer etiketlerini göstermek için bir geçiş anahtarı ve farklı konum ve yön ayarları arasında seçim yapma ayarları vardır.

Zaman serisi kartlarında, bir aralığı kaydırmak ve yakınlaştırmak ve daha ayrıntılı olarak incelemek için bir kaydırıcı bulunur. Ayrıca, birden fazla tarih-saat alanı artık aynı kart içinde aynı anda kullanılabilir ve bir gölgeleme seçeneği mevcuttur.

Birleşik grafikler artık aynı ölçeği kullanmak için y eksenlerini senkronize etme seçeneğine sahiptir. Veri kümeleri benzer bir varsayılan ölçek kullandığında veya iki değişken arasındaki farkın büyüklüğünü analiz etmek istediğinizde eksenleri senkronize etmek yararlıdır.

Çizgi grafikler artık çizgi yumuşatmaya sahiptir. Çizgi yumuşatma, verilerinizdeki eğilimlerin kademeli olarak değiştiği durumlarda (örneğin, aylık sıcaklığın grafiğini çizerken) yararlıdır.

KPI kartı, numara düzeni kullanırken bir kart varsayılan boyuttan daha küçük boyutlandırılabilir. Daha küçük minimum boyut, diğer kart türleri için sayfada yer ayırırken önemli gösterge değerlerini görüntülemenize olanak tanır. Gösterge düzeni (Gauge) hala diğer grafiklerle aynı minimum boyutu kullanır.

 

Etkileşimli Raporlama

Analizinizi izleyicilerle paylaşmak için etkileşimli raporlar çok önemlidir. Aşağıdaki iyileştirmeler dinamik deneyime eklenmiştir.

Önceden tanımlanmış filtreler bir süredir kullanılıyor, ancak şimdi açılır menü olarak filtre seçme seçeneğiyle güncellendi. Bu, önceden tanımlanmış filtrelerin ekran alanını önemli ölçüde azalttı. Belirli bir değeri bulmaya yardımcı olmak için, kullanıcılar artık filtre kategorilerini arayabilir.

Basitleştirilmiş bir görüntüleyici deneyimi için grafik ve harita araç çubukları gizlenebilir.

Çalışma kitabındaki sayfa sekmeleri yeniden sıralanabilir.

Bir sayfadaki kartlar, kartlar üst üste geldiğinde hangi kartların önde veya arkada görünmesini istediğinize göre sıralanabilir.

Kart başlıklarının ve eksen etiketlerinin yazı tipi, sayfanın tamamında tutarlı bir görünüm sağlayan bir ayar aracılığıyla artık sayfa düzeyinde ayarlanabilir.

 

Veri Ekleme Seçenekleri

Insights tarayıcı uygulamaları artık hem SharePoint hem de OneDrive veri kümelerine bağlanabilir. Verileriniz bir .xlsx, .csv, shapefile, .json veya .geojson’da depolanıyorsa, şimdi doğrudan bu depolama konumlarında ona işaret edin.

SQL Server’a erişmek için işletim sistemi veritabanı kimlik doğrulamasına güvenen kuruluşlar için veriler çok daha erişilebilir hale geldi. Microsoft SQL Server veritabanlarına bağlantılar artık Windows ortamlarında işletim sistemi kimlik doğrulaması kullanılarak yapılabilir.

 

Paylaşılan Sayfa Güncellemeleri

ArcGIS Insights’ta paylaşılan sayfaları saatlik, günlük, haftalık veya aylık olarak güncellemek için bir program oluşturabilirsiniz. Planlanan güncellemeler, analizinizi güncellenmiş verilerle yeniden çalıştıracak ve paylaşılan sayfayı otomatik olarak güncelleyecektir.

Bir Analiz sayfasını paylaşırken, saatlik, günlük, haftalık veya aylık olarak güncellenecek şekilde planlayın. Zamanlanmış yenileme artık ArcGIS Enterprise’da mevcut ve bir sonraki sürümle birlikte ArcGIS Online olarak geliyor.

 

Paketleme ve Paylaşım

Çalışma kitapları artık paketlenebilir, paylaşılabilir ve yeniden açılabilir. Analistler, analiz projelerinde birlikte kolayca işbirliği yapabilir ve bu paketler Online, Enterprise ve Desktop dağıtım seçenekleri arasında değiştirilebilir. Çalışma kitabı paket dosyaları bir “.insightswbk” dosya uzantısına sahiptir ve yeniden açmak için gereken tüm görselleştirme, analiz ve verileri içerir.

Daha fazla ayrıntı için yeniliklerle ilgili yardım belgelerine bakabilirsiniz.

Önceki Yazı
Business Analyst for ArcGIS Pro ile Mesafeye Göre Müşteri Analizi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Uludağ Kayak Bölgesi 3D Haritası Oluşturma
Yazıyı görüntüle