Uludağ Kayak Bölgesi 3D Haritası Oluşturma

Esri’nin ArcGIS Javascript yeteneklerinin gösteriminde yapmış olduğu örnek çalışma baz alınarak, Uludağ kayak alanının 3D haritasını oluşturmayı öğreneceğiz bu yazımızda.

Not: Orijinal harita ve blog sayfasına linklerden ulaşabilirsiniz.

1.      Çalışma alanının belirlenmesi

Uygulama yapacağınız alanınıza ait “extent” değerlerini “config.js” içerisinde belirleyin.

2.      Verilerin oluşturulması

Harita üzerinde gösterimini yapmak istediğiniz bina, teleferik hatları, ağaçlar, v.b. oluşturup ArcGIs Server servis URL’lerini “main.js” içerisinde tanımlamalarını yapın.

3.      Görselliğin belirlenmesi

“renderers.js” içerisinde verilerinizin görselleştirilmesi için gerekli olan “render” nesnelerini isteğinize göre değiştirebilirsiniz.

Bina verilerinin gösterimi, katman içerisinde bulunan ‘Type’ adındaki sütun verilerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin restoran sembolü sadece ‘Type’ değeri ‘Restaurant’ olduğunda farklı şekilde gösterimi yapılmaktadır.

Restoran sembolü ise ‘restaurantSymbol’ adlı değişkende belirtilen değerlerdir.

4.      Animasyon desteği

Uygulamaya eklenen animasyon özelliği sayesinde 3D bir objenin sizin belirleyeceğiniz kural doğrultusunda x ve y değerleri hesaplanarak animasyon özelliği katılmış.

‘main.js’ içerisinde bulunana ‘positionAnimation’ ve ‘headingAnimation’ değişkenlerini hesaplayan fonksiyonlarında değişiklik yaparak, kendi konum hesaplama fonksiyonunuzu oluşturabilirsiniz.

5.      Efekt desteği

Bir başka hoş bir yetenekte ekranda kar yağma efektinin bulunması. Bu özellik CSS kullanılarak gerçekleştirilmektedir. ‘style.css’ içerisinde ‘snow’, ‘i-large’, ‘i-medium’ ve ‘i-small’ etiketlerine bakabilirsiniz.

Bu çalışmada kullanılan bina konum verileri OpenStreetMap üzerinden alınmıştır, bunun dışındaki verilere ait konumlar varsayımsal olarak ifade edilmektedir, gerçek değillerdir.

Web uygulaması ArcGIS for JavaScript kullanılarak oluşturulmuş, Esri’nin blog sayfasında belirtilen yönergeler izlenmiştir. Kullanılan 3D modeller “Google Poly” üzerinden edinilmiştir ve tüm hakları ilgili üretenlere aittir. Modeller 12345.

Özel çözümler ve profesyonel destek için Esri Türkiye Profesyonel Hizmet birimi ile iletişim kurabilirsiniz.

Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
ArcGIS Insights 2020.2 Yenilikleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Operasyon Yönetimi Çözümü Yayınlandı
Yazıyı görüntüle