ArcGIS Maps for Office Yetenekleri

ArcGIS Maps for Office, Microsoft Excel ve Microsoft PowerPoint’e haritalama yetenekleri getiren bir Microsoft Office eklentisidir. ArcGIS Maps for Office ile, Microsoft Excel ortamından ayrılmadan Excel ve ArcGIS servislerinden gelen verileri içeren etkileşimli bir harita oluşturabilirsiniz.

ArcGIS Maps for Office ile Microsoft Excel verilerinizi ArcGIS ile paylaşabilir, oluşturduğunuz web haritalarını Microsoft PowerPoint’e ekleyebilirsiniz. ArcGIS Maps for Office, Microsoft Excel’den dinamik haritaları veya ArcGIS kuruluşunuzdan haritaları herhangi bir Microsoft PowerPoint sunumuna slayt olarak dahil etmenize olanak tanıyarak Microsoft PowerPoint’e haritalama yeteneği getirir.

ArcGIS Maps for Office eklentisini yükledikten sonra, “ArcGIS Maps” sekmesi hem Microsoft Excel hem de Microsoft PowerPoint’te mevcuttur. Haritaları oluşturmak ve yönetmek için “ArcGIS Maps” sekmesini kullanabilirsiniz.

Microsoft Excel-ArcGIS Maps Sekmesi

Microsoft PowerPoint-ArcGIS Maps Sekmesi

ArcGIS Maps for Office, verilerinizi geliştirmek adına coğrafi içeriğe erişmenize izin vermek için doğrudan kuruluşunuzun ArcGIS aboneliğiyle çalışır. ArcGIS Maps for Office’i kullanmak için, ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise kuruluşunuzda içerik oluşturma, analiz etme ve paylaşma ayrıcalıklarını içeren bir ArcGIS kullanıcı türüne sahip olmanız gerekir.

Harita Ekleme

ArcGIS Maps for Office ile bir Excel tablosunda sakladığınız veriler harita üzerinde görüntülenebilir. Ek olarak, verilerinizi ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise’dan alınan verilerle tek bir harita üzerinde birleştirebilir, bilgileri görsel olarak analiz edebilir ve paylaşabilirsiniz.

ArcGIS kuruluşunuzdaki içeriği kullanarak haritaları doğrudan Microsoft PowerPoint’e ekleyebilir veya mevcut harita slaytlarını düzenleyebilirsiniz. Haritanızı tek olarak veya grafikler, resimler ve metin gibi diğer standart PowerPoint detaylarıyla birlikte istediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz.

Microsoft Excel’de Haritalama Yetenekleri

Katman Ayarları

Katman kartlarından katman ayarlarına giderek öznitelik bilgilerine göre sembolojiyi, etiketleri ve açılır pencereleri yapılandırabilir, analizler gerçekleştirebilir, verileri zenginleştirebilir ve paylaşım yapabilirsiniz.

Katman Stili

Herhangi bir veri veya katman için ArcGIS Maps for Office, akıllı haritalama ile farklı stil seçeneklerini keşfetmenize olanak tanır. Katmanınız için bir öznitelik seçtiğinizde, verilerinizin bilgisine göre otomatik olarak önerilen stil seçeneklerini görüntüleyebilirsiniz. ArcGIS Maps for Office, renk paletleri, şeffaflık ve semboller gibi grafik ögelerini kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca, kümeleme ve etiketleme stil seçenekleri ile verilerinizin görünümünü anlamlandırabilirsiniz.

Veri Analizleri

ArcGIS Maps for Office ile verileriniz üzerinde eğilimleri keşfetmek için sıcak nokta analizi yapabilirsiniz. Yakındakileri Bul aracını kullanarak, haritanızdaki detayları seçebilir ve seçtiğiniz detaylara göre belirli bir mesafe veya sürüş süresi dahilindeki detayları bulabilirsiniz. Ayrıca, verileriniz tarih bilgisi gibi zamansal değerler içeriyorsa, Excel’deki bir haritaya zamana duyarlı bir katman ekleyebilir ve verilerdeki eğilimlerin zaman içinde nasıl değiştiğini gösteren bir animasyon çalıştırabilirsiniz.

Veri Zenginleştirme

Verilerinizi zenginleştirmek, çalışma sayfanıza yeni bağlamsal veri sütunları eklemenize olanak tanır. Bir dizi demografik veri koleksiyonundan seçim yapabilirsiniz. Her koleksiyon, konumlarınızın etrafındaki alanı daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için çalışma sayfanıza eklenebilecek birden çok değişkene sahiptir.

Açılır Pencereleri Yapılandırma

Açılır pencereleri hangi özniteliklerin görüntüleneceğini kontrol ederek ve öznitelik bilgilerinin görünen isimlerini belirleyerek yapılandırabilirsiniz. Bir açılır pencerede İnfografikler sekmesine tıkladığınızda ArcGIS, haritanızda seçilen detayın etrafındaki demografik bilgileri toplar ve seçilen konum çevresinde belirli bir mesafe için yaş dağılımı ve gelir gibi bilgileri içeren anlaşılması kolay grafikler oluşturur. Ayrıca haritadaki bir konum veya nokta hakkında ayrıntılı demografik bilgiler içeren bir rapor oluşturabilir ve bunu PDF dosyası veya Excel dosyası olarak kaydedebilirsiniz.

Demografik Kartlar Ekleme

Demografik kartlar, haritanız hakkında bağlamsal bilgiler sağlayan görselleştirmelerdir. ArcGIS Maps for Office, nüfus, yaş dağılımı veya gelir durumu dahil olmak üzere aralarından seçim yapabileceğiniz geniş bir demografik kategori yelpazesi sunar. Her demografik kategori, haritanın yanında bir kart olarak görünür.

Harita Paylaşma

Haritaları ve katmanları paylaşmanın birkaç yolu vardır: Harita görüntüsünün bir kopyasını oluşturabilir ve Windows panosuna kaydedebilirsiniz. Oluşturduğunuz haritanız ile bir PowerPoint slaydı oluşturabilirsiniz. Katmanı veya haritayı ArcGIS ile paylaşabilirsiniz.

Harita görüntüsünün bir kopyasını oluşturmak, görüntüyü Microsoft Word gibi kelime işlemci yazılımları ve e-posta istemcileri gibi yapıştırma işlevini destekleyen herhangi bir programa yapıştırmanıza olanak tanır.

ArcGIS Maps for Office üzerinden oluşturulan bir haritayı veya katmanlarınızı ArcGIS ile paylaşmak, kuruluşunuzla bilgi paylaşmanın hızlı bir yoludur. Ayrı ayrı katmanları veya tüm haritayı paylaşabilirsiniz. Bir harita paylaştığınızda, ArcGIS’te web haritası oluşturulur. Paylaşmış olduğunuz harita Excel verileri kullanılarak oluşturulmuş katmanlar içeriyorsa, bu katmanlar haritadaki mevcut verilerin anlık görüntüsünü temsil eder. Ayrıca Katman Ayarları bölmesinde, verileri bir harita katmanından ayrı bir dosyaya veya geçerli çalışma kitabındaki yeni bir çalışma sayfasına aktarabilirsiniz. Dışa aktarılan veriler, nokta katmanları için konum nitelikleri de dahil olmak üzere katmandaki detaylarla ilgili tüm bilgileri içerir.

Microsoft PowerPoint ile Çalışma

Microsoft Excel’de bir harita oluşturduktan sonra, sunumlarınızı geliştirmek için haritanın statik görüntüsünü içeren bir PowerPoint slaydı oluşturabilirsiniz. Ayrıca ArcGIS Maps for Office ile ArcGIS kuruluşunuzdaki haritaları Microsoft PowerPoint’e ekleyerek sunumlarınızı etkileşimli, dinamik haritalarla geliştirebilirsiniz. Slayt Gösterisi modunda, haritanın kilidini açarsanız haritanız tamamen etkileşimli hale gelir. Böylece haritayı yakınlaştırabilir, kaydırabilir ve ayrıntılı bilgileri görüntülemek için harita üzerinde detayları seçebilirsiniz.

 

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
Map Viewer Beta’nın Öne Çıkan Özellikleri (2020)
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Experience Builder Tasarım Örnekleri
Yazıyı görüntüle