ArcGIS Experience Builder Tasarım Örnekleri

ArcGIS Experience Builder;

Haritaları , üç boyutlu sahneleri, verileri, web uygulamalarını ve diğer içeriklerin görüntülenmesini sağlayan, bulut tabanlı uygulama geliştirme arayüzüdür. Daha önceki ArcGIS Experience Builder ile Yapabilecekleriniz” adlı blog yazımda ArcGIS Experience Builder’ın ne olduğu, kullanıcılara ne gibi çözümler sağladığı ve ArcGIS Experience Builder ile neler yapılabildiğinden bahsettim. Bu yazımda ise tasarım süreçlerinde ArcGIS Experience Builder’ı ne seviyede kullanabileceğimizden bahsedeceğim.

Tasarım

ArcGIS Experience Builder tasarım süreçlerinde esnek bir tasarım arayüzü, mobil uyumlu tasarımlar geliştirme, marka yüzü oluşturma ve modern web teknolojilerinin kullanımı gibi avantajlar sağlamaktadır. Geliştirmek istediğimiz bir web uygulamasındaki renk paletlerinin belirlenmesi, font seçimi, tema seçimi gibi daha genel tasarım düzenlemelerini de yapabilmekteyiz. Bu sayede web uygulamalarını oluştururken kendimizi daha özgür hissederek farklı tasarımlar yapabilmekteyiz.

Bunlara ek olarak kullanacağımız araçların, haritaların ve sahnelerin uygulamaya yerleştirilmesi kısmında çok fazla tasarım düzenlemesi yapabilmekteyiz. Uygulamaya eklediğimiz her araç için “style” sekmesi bulunmaktadır. Bu sekmeyi kullanarak araçlar özelinde tasarımlar yapabilmekteyiz.

Stil Seçimleri

Web uygulamaları veya web sayfalarını tasarlarken kullanacağımız her bir araç için stil ayarlamalarını yapabilmekteyiz. Örneğin uygulamaya bir adet harita eklediğimizde, haritanın  boyutu, çerçevesi, ekrana geliş animasyonu, gölge gibi stil tercihleri ayarlayabilmekteyiz.

Tasarım Örnekleri

Keşif Uygulaması

ArcGIS Experience Builder ile web uygulamaları oluştururken tasarım fikirlerimizi kolayca uygulayabiliriz. Birinci tasarım örneğinde bir keşif uygulaması tasarlayalım. Uygulama karşılama ekranı tasarım için en önemli kısım, bu yüzden uygulama farklı bir tasarım stiline sahip olmalıdır. Keşif uygulaması örneğinde bir adet küre modelinin etrafında çevrelenen ve diğer sayfalara yönlendiren butonlar yerleştirelim. Uygulama dünyanın yedi harikası, 3B görünüm ve diğer alternatif keşif uygulamalarını içerecek şekilde olsun.

Diğer butonları da ekledikten sonra uygulamanın “Header” ve “Footer” kısımlarını ayarlayalım.

Web uygulamamızı oluşturduktan sonra tasarım süreçlerinde daha fazla düzenlemeleri yapabilmekteyiz. Örneğin uygulamamızı tamamladıktan sonra hazır temaları seçerek farklı buton, header, border gibi tasarımları otomatik olarak yükleyebilmekteyiz.

Web Sitesi Tasarımı

ArcGIS Experience Builder ile web sitesi tasarımları yapabilir ve bu tasarımlara coğrafi verileri ve uygulamaları entegre edebilmekteyiz. Örneğin İstanbul için bir fotoğraf galerisi sitesi tasarlayalım. İnsanlar siteye anlık olarak çektikleri fotoğrafları konumları ile birlikte yükleyebileceği ve diğer insanların yüklediği fotoğrafları görebileceği bir uygulama oluşturalım. Ek olarak fotoğraflara tıklayınca kimin yüklediği, nerede çektiği gibi bilgileri görebilsin. Site içerisinde konum tabanlı fotoğraf yükleme ve çekilen diğer fotoğrafların konumunu görebilme gibi coğrafi yetenekleri kullanmış olacağız. Oluşturmamız gereken kısımlar sitenin tasarımı, bir adet Survey123 anketi ve harita.

ArcGIS Experience Builder ile web uygulamaları oluştururken coğrafi verileri, konum bilgisini, haritaları, 3D sahneleri entegre bir şekilde kullanarak harika tasarımlar gerçekleştirebilmekteyiz. Son tasarım örneğimizde ise 3D bir sahneyi kullanarak bir gelişim bölgesi ile ilgili geri dönüşleri toplayacağız.

3D Tasarım

Bu tasarım örneğinde ise üç boyutlu sahneleri kullanacağız. Örneğin bir bölgede yeni yapılması planlanan binaların, o bölgede yaşayan insanlar tarafından incelediği ve görüşlerini bildirdiği bir uygulama tasarlayalım. İlk olarak bölgede planlanan gelişmenin üç boyutlu tasarımını sunduğumuz 3D sahne, halkın görüşlerini bildirdiği Survery123 anketi ve halkın anlık olarak ne oy verdiğini gösteren pasta grafikler (Dashboard) ekleyelim. Uygulamanın tasarlanma kısmında ise bu detayları yerleştirerek çok kısa bir sürede web uygulamaları oluşturabilmekteyiz.

ArcGIS Experience Builder üzerinde bulunan araçlar, tasarım özellikleri ve diğer detaylar sürekli olarak güncellenmektedir. Bu sayede tasarım süreçlerinde kullanabileceğimiz daha fazla özelliği önümüzdeki zamanlarda görebileceğiz.

Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
ArcGIS Maps for Office Yetenekleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro’da Autodesk BIM 360 Verilerine Erişim
Yazıyı görüntüle