ArcGIS Mobil Uygulamaları ve Mobil Cihaz Yönetimi (MDM) Desteği

Mobil çalışanlara sahip orta ve büyük ölçekli kuruluşların mobil cihaz güvenliği için önemli dağıtım modellerinden biri, mobil cihaz yönetimi (MDM) teknolojisinin benimsenmesidir. MDM teknolojisi, bilgi teknolojisi (BT) departmanlarının mobil cihazların güvenlik yönetimini merkezileştirmesini sağlar.  Bu blog yazısında, ArcGIS mobil uygulamalarının MDM teknolojisi ile dağıtılması konusuna odaklanılmaktadır.

MDM teknolojisi, bilgi teknolojisi yöneticilerinin bir kuruluş için mobil cihazlardaki politikaları denetlemek, güvence altına almak ve uygulamak için kullandığı üçüncü taraf yazılımdır. MDM teknolojisi, BT yöneticilerinin mobil cihazları iş süreçleriyle bütünleştirmesine yardımcı olur, saha çalışanlarına daha kolay bir kullanıcı deneyimi sunar ve kuruluşun güvenlik ve uyumluluk gereksinimlerinin karşılanmasını sağlar.  Bir MDM çözümü kullanılarak gerçekleştirilebilecek yönetim görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Cihazları yapılandırma: E-posta, Wi-Fi, sanal özel ağ (VPN) bağlantıları, güvenlik sertifikaları ve diğer ayarları kablosuz olarak kurabilirsiniz.
  • Cihazları kısıtlama: Kamera, tarayıcı, uygulama mağazası vb. gibi belirli cihaz özelliklerini kısıtlayabilirsiniz.
  • Cihazları uzaktan yönetme: Cihazı coğrafi olarak bulabilir ve uzaktan kilitleyebilir veya silebilirsiniz.
  • Mobil uygulamaları yönetme: Uygulamaları yükleyebilir ve kaldırabilirsiniz. Ayrıca şirket içi uygulamaları cihazlara aktarabilir, uygulama sürümlerini ve güncellemeleri kontrol edebilirsiniz.
  • Güvenliği sağlama: Politika gereksinimlerini tanımlayabilir ve uymayan cihazları belirleyebilirsiniz. Ayrıca uyumluluk durumunu belgelemek için raporlar oluşturabilir ve uyumluluğu geri yüklemek için eylemler başlatabilirsiniz.

Kavramsal düzeyde, bir MDM çözümü, bir istemci bileşeni (MDM Aracısı) kurulu olan mobil cihazlara yönetim komutları gönderen bir MDM sunucu bileşeni içerir. Ayrıca MDM, dağıtabileceği uygulamaların bir listesi olan uygulama kataloğuna sahiptir.  Bir mobil cihaz kuruluşun MDM yazılımına kaydedildiğinde, yönetilen bir cihaz haline gelir ve MDM aracısının yüklenmesini sağlar.

Esri, ArcGIS mobil uygulamalarını farklı üçüncü taraf MDM sağlayıcılarında aynı şekilde çalışacak şekilde tasarlamaktadır. Esri’nin ArcGIS mobil uygulama geliştirme stratejisi, AppConfig Topluluğu tarafından desteklenen yönergeleri takip etmektedir.

ArcGIS, birçok farklı iş kullanım senaryosunu destekleyen farklı mobil uygulamalar sunar. Bu uygulamalar, saha operasyonları mobil uygulamaları ve çözüm mobil uygulamaları olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. İlk gruptaki uygulamalar, saha operasyonlarını desteklemek için tasarlanmıştır, ikinci gruptaki uygulamalar ise saha operasyonlarından farklı iş kullanım durumlarını desteklemek için tasarlanmış bir uygulamalar koleksiyonudur.

1. Saha Operasyonları Mobil Uygulamaları

ArcGIS Field Maps1: ArcGIS’te oluşturulan haritaları görüntüleme ve haritalar üzerinde işaretleme yapma, sahada CBS verilerini toplama ve güncelleme ve konum takibi ile hareketleri izleme yeteneklerini sağlar.

ArcGIS Survey123: Form bazlı veri toplama ve düzenleme sağlar. Analiz ve raporlama yeteneklerini içerir.

ArcGIS QuickCapture: Tek bir düğme veya sesli komutla hızlı veri toplamayı sağlar.

ArcGIS Collector: Harita bazlı veri toplama ve düzenleme sağlar.

ArcGIS Explorer: ArcGIS’te oluşturulan haritaların görüntülenmesini ve işaretlenmesini sağlar.

ArcGIS Navigator: Adım adım yol tarifi ile rotalama sağlar.

ArcGIS Tracker: Personel konumlarını ve personelin sahadaki hareketlerini izlemeyi sağlar.

ArcGIS Workforce: İş atamalarının planlanmasını ve koordinasyonunu sağlar.

1ArcGIS Field Maps, ArcGIS Collector, ArcGIS Explorer ve ArcGIS Tracker işlevlerini tek bir uygulamada birleştirir. İlerleyen sürümlerinde ArcGIS Field Maps’e ArcGIS Workforce ve ArcGIS Navigator işlevleri de eklenecektir.

Not: ArcGIS Collector, ArcGIS Explorer, ArcGIS Navigator, ArcGIS Tracker ve ArcGIS Workforce hala desteklenmektedir fakat uzun vadede destekleri kaldırılacaktır. Uygulamaların yaşam döngüleri ile ilgili detaylı bilgi için Ürün Yaşam Döngüsü sayfasını inceleyebilirsiniz.

2. Çözüm Mobil Uygulamaları

ArcGIS AppStudio Player: ArcGIS AppStudio ile oluşturulmuş özel uygulamaların görüntülenmesini sağlar.

ArcGIS Business Analyst Mobile: ArcGIS Business Analyst‘in mobil bileşeni olan ArcGIS Business Analyst Mobile, sahada demografik ve sosyoekonomik veriler, bilgi grafikleri ve raporlar sağlar.

ArcGIS Companion: Bir ArcGIS organizasyonunun bir mobil cihazdan yönetilmesini sağlar.

ArcGIS Earth: Bir dünya üzerindeki 3B verileri görüntüler ve bunlarla etkileşim sağlar.

ArcGIS Indoors: Bina sakinlerine, çalışanlara ve ziyaretçilere iç mekânda yol bulmayı, çalışma alanı rezervasyonlarını, konum paylaşımını ve bina olay raporlamasını destekleyen yerel bir mobil haritalama deneyimi sağlar.

ArcGIS Mission Responder: ArcGIS Mission çözümünün mobil bileşeni olan ArcGIS Mission Responder, ekip üyeleri arasında mesajlaşma ve konum takibi ile mobil çalışanlara bir harita üzerinde durumsal farkındalık sağlar.

ArcGIS mobil uygulamaları, farklı CBS iş akışlarını desteklemek için tasarlanırken MDM perspektifinden, diğer mobil uygulamalar gibi yönetilirler. ArcGIS mobil uygulamaları, bir MDM çözümüne kaydedilebilir ve ardından MDM sunucusu ve aracı(lar) aracılığıyla yönetilen cihazlara dağıtılabilirler.

ArcGIS mobil uygulamalarını bir MDM çözümü ile dağıtmak için genel iş akışı aşağıdaki gibidir:

  1. Uygulama, MDM çözümüne kaydedilir; uygulama, MDM uygulama kataloğuna eklenir.
  2. Mobil cihaz, MDM çözümüne kaydedilir; cihaz yönetilen bir cihaz olur.
  • MDM aracısı cihaza kurulur.
  1. Yönetilen cihaz bir MDM grubuna atanır; gruplar, kuruluşun iş birimleri veya güvenlik rolleri ile tanımlanır.
  • MDM yöneticisi, gruplar için belirli politikaları, yapılandırmaları ve kısıtlamaları tanımlar.
  1. Uygulama, MDM uygulama kataloğundan yönetilen cihaza dağıtılır.
  • MDM aracısı, yapılandırmayı yerleşik API’lar aracılığıyla cihaza uygular.

Uygulama Yapılandırması

ArcGIS mobil uygulamaları, diğer kayıtlı uygulamalar gibi bir MDM çözümü ile dağıtılabilir, güncellenebilir ve yönetilen cihazlardan kaldırılabilir.  Bu, BT ve CBS yöneticileri için faydalıdır çünkü mobil çalışanların aynı ve en son uygulama sürümlerini kullanmasını sağlayabilirler.  MDM tarafından yönetilen uygulama yapılandırma yetenekleri için ArcGIS mobil uygulamaları, anahtar/değer çiftleri (key-value pairs) kullanılarak yapılandırılır. Yani bir uygulama ayarı, belirli bir anahtar ve değer tarafından tanımlanabilir. Esri’nin ArcGIS mobil uygulama geliştirme ekipleri, MDM çözümü içinde kullanılabilecek birkaç anahtarı kullanıma sunmuştur.  Bu anahtarlar, kullanıcı gereksinimlerine göre tanımlanmıştır ve bazıları yalnızca iş akışı gereksinimlerine göre belirli uygulamalar için kullanılabilir.  Uygulama yapılandırma anahtar listesi, gereksinimlere bağlı olarak sürekli olarak gelişmektedir. Gelecekteki uygulama güncellemelerinde ek yapılandırma parametreleri eklenebilir.

En yaygın olarak kullanılan anahtar, bir uygulamanın bir ArcGIS kuruluşuna (ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise portalı) bağlanmak için önceden ayarlanmış bir bağlantıya sahip olmasını sağlayan portalURL‘dir. Bu ayar ile uygulama, varsayılan olarak oturum açılması için uygun ArcGIS kuruluşunu kullanmak üzere otomatik olarak yapılandırılır. portalURL anahtarı ayarlandığında, son kullanıcı otomatik olarak kuruluşunuz için oturum açma ekranına yönlendirilir ve oturum açması istenir.

ArcGIS mobil uygulamalarının tümü portalURL anahtarını destekler (veya geliştirme yol haritalarında bulunur). Aşağıdaki tablo, farklı ArcGIS Mobile uygulamaları için mevcut MDM yapılandırma ayarlarını listeler. ArcGIS mobil uygulamaları için mevcut MDM yapılandırma ayarları hakkında daha detaylı bilgi için ArcGIS Saha Uygulamaları ve Mobil Cihaz Yönetimi (MDM) Desteği teknik dokümanını inceleyebilirsiniz.

Uygulama portalURL Uygulamaya Özel Ayarlar
ArcGIS Saha Operasyonları Mobil Uygulamaları
ArcGIS Field Maps
  • Kimlik Doğrulama Ayarları
  • ArcGIS Enterprise’a Anonim Erişim
  • İzler ve Son Konumu Yükleme Sıklığı
ArcGIS Survey123
  • Kimlik Doğrulama Ayarları
  • ArcGIS Enterprise Portal Yapılandırması
  • Sistem Kontrolü
  • Veri Kurtarma
ArcGIS QuickCapture
ArcGIS Collector
ArcGIS Explorer
  • Kimlik Doğrulama Ayarları
  • ArcGIS Enterprise’a Anonim Erişim
ArcGIS Navigator
  • Biyometrik Kimlik Doğrulama
ArcGIS Tracker
  • İzler ve Son Konum Yükleme Sıklığı
ArcGIS Workforce
ArcGIS Çözüm Uygulamaları
ArcGIS AppStudio Player
  • Kimlik Doğrulama Ayarları
  • ArcGIS Enterprise Portal Yapılandırması
  • Özel Uygulamalar için Kullanıcı Tanımlama
ArcGIS Business Analyst Mobile
ArcGIS Companion
ArcGIS Earth Yakında
ArcGIS Indoors
  • Markalaşma
ArcGIS Mission Responder Planlandı

Not: ArcGIS AppStudio Player ile özel uygulamalar geliştirirken, bir MDM çözümü ile kullanım için özel AppConfig parametreleri ayarlamak mümkündür.

Özetle kuruluşlar, mobil çalışanları için uygulamaları yapılandırmak üzere bir MDM çözümü kullanarak iş akışlarını düzene sokabilirler. BT ve CBS yöneticileri uygulama dağıtımlarının daha güvenli ve tutarlı olmasını sağlayabilir. ArcGIS mobil uygulamaları, MDM çözümleri ile dağıtılabilir ve uygulama yapılandırma seçeneklerini desteklemektedir.

 

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
Utility Network Sekmesini Keşfedin
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Desktop’tan ArcGIS Pro’ya Klasör, Veri Tabanı ve Sunucu Bağlantılarını Taşıyın
Yazıyı görüntüle