ArcGIS Online Yeni Kullanıcı Türleri

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
ArcGIS Online, 5 Aralık 2018 tarihinde güncellendi. Bu güncelleme ile kullanıcı türlerinde bazı değişiklikler oldu.

Kullanıcı türleri

Kuruluşlar, üyelerin gereksinimlerine dayanarak üyelere kullanıcı türleri atar. Kullanıcı türü, varsayılan veya özel bir rolle üyeye verilebilecek ayrıcalıkları belirler. Her kullanıcı türü belirli uygulamalara ve uygulama paketlerine erişim içerir .

ArcGIS Online’ın Aralık 2018 güncellemesinden önce yetenekler, kimlik kullanıcı seviyelerine göre belirlendi (Seviye 1 ve Seviye 2 gibi seviyeler). Kullanıcılar daha çeşitli yetenekler talep etti. Bu gereklilikleri karşılamak için ArcGIS Online, kullanıcı türleri değişmiştir. Değişen kullanıcı türleri, üyelerin yeteneklerini tanımlayan kelimeler oldu. Örneğin; Oluşturucu (Creator), Görüntüleyici (Viewer).

Oluşturucu (Creator) ve Görüntüleyici (Viewer) kullanıcı türlerinin açıklamaları, geçerli Seviye1 ve Seviye2 adlı kullanıcılara ile tam olarak eşdeğerdir . Aslında, çoğu üye için kullanıcı türlerinde yapılan değişiklik fark edilmeyecektir, çünkü işlevler aynı kalacaktır, ancak yöneticiler güncellemeden sonra değişen kullanıcı türü isimleri görecektir. Mevcut kullanıcıların uygulamalara ve ayrıcalıklara erişimi aynı kalacak.

Aralık 2018 güncellemesinden sonra Düzenleyici (Editör), Saha Çalışanı (Field Worker) ve  CBS Uzmanı (GIS Professional) gibi ek kullanıcı türleri  oluşturuldu. Yeni kullanıcı türleri için uygulamalar, yeteneklerine göre  değişmektedir. Örneğin, Saha çalışanı kullanıcı türü, Survey123 for ArcGIS, Workforce for ArcGIS ve Collector for ArcGIS gibi saha uygulamalarıyla mevcut veri kümelerini düzenleme yeteneğini içerir. Kuruluşunuza veri toplayan üyeler ekliyorsanız, Field Worker kullanıcı türü kullanılmalıdır. Bu web sayfası, her kullanıcı tipine dahil olan yetenekleri ve uygulamaları ana hatlarıyla belirtir.

Terminolojideki değişiklikler

Kullanıcı türleri , kuruluşunuzda üye oluşturmanın temel taşlarıdır.  Güncellemeden sonra organizasyon üyeleri yeteneklerini ve çalışma görevlerini tanımlayan bir kelime ile belirtiliyor oldu. Örneğin; Görüntüleyici (Viewer), Oluşturucu (Creator).

Güncelleme sonrası Included licenses ve Assigned Add-on Licenses kavramları ortaya çıkmaktadır. Included licenses , bir kullanıcı türünün parçası olarak gelen uygulama lisanslarıdır. Assigned Add-on Licenses diğer üyelere tekrar atanamaz ve hesapları oluşturulur oluşturulmaz üyelere sunulur.

Aralık 2018 Güncellemesinden sonra değişmeyen durumlar ise rollerdir.

Roller

Kullanıcı türleri, bir üyenin potansiyel olarak erişebileceği yetenekleri tanımlasa da, kullanıcıya atanan rol sayesinde, farklı yeteneklere erişebileceklerini ve ayrıcalıkların tanınması sağlanmaktadır. Örneğin Görüntüleyici (Viewer) rolüne sahip üyelere, görüntüleme kabiliyetine erişebilmelerine rağmen, kuruluşlarının dışındaki gruplara katılma ayrıcalığına sahip değildir. Kuruluş içindeki yönetici bu ayrıcalıkla özel bir rol oluşturabilir ve kuruluş dışındaki gruplara katılmalarını sağlamak için bu kullanıcılarına atayabilir. Güncellemeden önce mevcut üyelere atanan roller, güncellemeden sonra üyelere atanmaya devam eder. Kullanıcı türleri yetenekleri belirlerken, yöneticinin bir üyeye atayabileceği rol, üyenin kullanıcı türüyle uyumluluğuna dayanır.

 

ESRI Türkiye, 2018
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Önceki Yazı
Esri CityEngine ile Üç Boyutlu Bir Kent İnşa Edin – 2. Bölüm
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri CityEngine ile Üç Boyutlu Bir Kent İnşa Edin – 3. Bölüm (Video Oyunları, Sanal Gerçeklik , Arttırılmış Gerçeklik)
Yazıyı görüntüle