ArcGIS Pro 2.4 Heksagon Sembolojisi

Merhabalar, ArcGIS Pro 2.4’de veri analizini basitleştirmek, özetlemek ve hızlandırmak için yeni bir özelliği inceleyeceğiz. Nokta verilerinizin görsel olarak yeni bir gösterimini inceleyeceğiz. Örneğin elinizde Türkiye’de son 100 yıl içerisinde meydana gelmiş depremlerle ilgili nokta veriniz olduğunu düşünün. Harita üzerinde bazı bölgeler noktaların yoğunlaştığı hatta daha detaylı incelediğinizde bazı noktaların aynı konumda olduğunu göreceksiniz. Böyle durumlarda hızlı ve doğru bir analiz yapmak oldukça zorlaşacaktır şimdi bu örneğimizi biraz genişletelim ve Dünya üzerinde 1900 yılından günümüze kadar gerçekleşmiş depremleri inceleyelim. Aşağıdaki harita Güneydoğu Asya’ya yakınlaştırılmıştır. Peki bu verileri nasıl daha iyi açıklayabiliriz? Bir ısı haritası oluşturabiliriz fakat ısı haritası Tayland’ın depremlerden daha çok etkilendiğini gösterecektir. Tayland çevresinde çok fazla deprem meydana geldiği için Tayland da ısı haritasında sıcak bölge olarak gösterecektir ki bu doğru olmaz. Bazı durumlarda noktaların değerlerini bulunduğu yerde korumanız gerekir.

 

İşte tamda böyle durumlarda elinizde bulunan verileri gruplamanız ve sembolojik olarak bunu göstermeniz gerekir. ArcGIS Pro üzerinde elinizde bulunan nokta verileri bal peteği şeklinde poligonlara dönüştürüp üst üste kaç adet nokta gelmiş yada o bölgede kaç adet nokta var bunun bilgisini anlık olarak görebilirsiniz. Elinizde bulunan verinin kurumsal veritabanında olması gerekmektedir aksi halde ArcGIS Pro içerisinde Enable Feature Binning’i aktif edemezsiniz. Gruplama süreçleri GIS için yeni bir özellik değildir fakat ArcGIS Pro 2.4 sürümüyle birlikte oldukça geliştirilmiştir. Dinamik olarak elinizdeki verilerin değişimini görmek için yeni bir araç çalıştırmanıza gerek bulunmamaktadır. Ölçeğiniz değiştikçe çizilen peteklerin boyunları ve içerisindeki değerler dinamik olarak değişecektir.

Ayrıca bu tip çalışmalarınızda kullanacağınız projeksiyon sistemi eşit alan (equal area) projeksiyon sistemleri olarak tavsiye edilmektedir. Tekrar örneğimize dönecek olursak ısı haritasında Tayland sıcak bölgede bulunmaktaydı fakat şimdi yukarıdaki haritaya baktığımızda Filipin Denizi üzerinde Timor yakınında ve Sumatra’nın kuzeybatı kıyısında daha fazla deprem meydana geldiği görülmektedir. Bu ve benzeri çalışmalarınızda dinamik ve hızlı bir şekilde elinizde bulunan karmaşık verileri rahatça açıklayabilirsiniz.

Daha fazlası için;

 

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
StreetMap Premium for ArcGIS ile Yüksek Kaliteli Veri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Survey123 for ArcGIS ve Filigran Ekleme Yeteneği
Yazıyı görüntüle