ArcGIS Pro 2.5 ile ArcGIS Notebook Oluşturma

ArcGIS Notebook

ArcGIS Notebook kullanarak coğrafi bağlamda analizler gerçekleştirebilir, iş akışlarını otomatikleştirebilir, verileri ve analiz sonuçlarını anında görselleştirebilirsiniz. ArcGIS Pro 2.5, notebookları direkt olarak ArcGIS Pro yazılımı içerisinde oluşturulmasına olanak sağlıyor. Bu entegrasyon,ArcGIS Pro ortamından ayrılmadan notebooklarınızı düzenlemenize ve çalıştırmanıza olanak tanıyor. Notebookların ArcGIS Pro üzerinden oluşturulması, hangi jupyter dizininde depolandığından bağımzsız, direkt olarak ilgili ArcGIS Pro projesi ile bağlantılı olduğu anlamına gelmektedir.

Yeni Notebook Oluşturma Nasıl Yapılır?

ArcGIS Pro 2.5 ile yeni bir notebook oluşturmak için 2 yol bulunmaktadır. Katalog penceresini kullanarak veya insert (ekle) sekmesi kullanılarak.

1-ArcCatalog Penceresi ile Yeni Notebook Oluşturma

ArcCatalog sekmesini kullanarak yeni bir notebook oluşturmak için herhangi bir klasöre sağ tıklayarak New–> Notebook yolu ile yeni bir notebook oluşturabilmekteyiz.

Oluşturulan notebook direkt olarak proje dosyalarında depolanacaktır. Eğer notebookların farklı bir klasörde depolanması istiyorsak, katalog penceresinde o konum için dosya bağlantısı kurulduktan sonra, dosya üzerinde sağ tıklayarak yeni bir notebook oluşturulabilir.

2-Insert Sekmesi ile Notebook Oluşturma

ArcGIS Pro kullanıcı arayüzünde bulunan Insert sekmesi çalışmalarınıza eklemeler yapmak için kullanılmaktadır. ArcGIS 2.5 ile insert sekmesini kullanarak yeni notebooklar oluşturulabilmektedir. Örneğin ArcGIS Pro’da bir araç seti oluşturmak istediğimizde, bu işlemi insert sekmesi ve katalog penceresinden yapabiliyoruz. ArcGIS Pro 2.5 ile artık notebooklar da aynı şekilde oluşturulup yönetilebilecek.

Insert sekmesinde oluşturulan notebookların dosya konumunun tanımlanması gerekmektedir..

Mevcut Notebook’u İçeri Aktarma

ArcGIS Pro ile var olan bir python notebook’unu içeri aktarabilmektesiniz,.Açık kaynaklı, Jupyter ile oluşturulan bir notebook, analizlerinizi geliştirmek ve çalışmalarınızı otomatikleştirmek için kullanabilirsiniz.

Notebookların içeri aktarılması için katalog penceresini dosya bağlantısını sağlayarak var olan notebook klasörüne erişebilir, görüntüleyebilir ve çalıştırılabiliriz. İçeri aktardıktan sonra  notebookların çalıştırılması için gerekli bütün kütüphaneleri ArcGIS Pro Python sekmesinden yüklemenlidir. Bu işlem için ArcGIS Pro kullanıcı ara yüzündeki “Project” penceresinde bulunan Python sekmesine tıklayarak gerçekleştirebilmekteyiz. Yeni modülleri ArcGIS Pro python kütüphanesine eklemek için var olan kütüphaneyi klonlamamız gerekir. Ardından Add Packages sekmesine tıklayarak yeni modülleri ekleyebiliriz.

 Notebook Düzenlemeye Başlama

Yeni bir notebook dosyası oluşturduktan sonra katalog penceresinde oluşturduğumuz notebooka çift tıklayarak düzenlemeye başlayabiliriz.

Jupyter Notebook ile geçekleştirilebilen tüm aşamalar artık ArcGIS Pro 2.5 yazılımında yapılabilir.

İleri düzey teknik danışmanlık,atölye ve yol gösterme hzmetleri için Esri Türkiye profesyonel hizmetler birimi ile irtibata geçebilirsiniz.

Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 3
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 2
Yazıyı görüntüle