ArcGIS Pro 2.7 Öne Çıkan Yenilikleri

GNSS Cihaz Konum Desteği

Cihazınızın konumunu bir harita veya sahnede görüntülemek için bir GNSS (GPS) cihazını ArcGIS Pro’ya bağlayabilirsiniz. Siz hareket ederken, cihazın konumu görünümde otomatik olarak güncellenir.

Konum açıldığında, GNSS cihazının mevcut konumuna göre detaylar oluşturabilir veya konum güncellemeleriniz için cihazdaki verileri otomatik olarak olay günlüğüne kaydetmek için bir nokta detay sınıfı oluşturabilirsiniz.

Mobil Coğrafi Veri Tabanları

Mobil coğrafi veri tabanı, ArcGIS Pro 2.7’deki yeni bir coğrafi veritabanı türüdür. Diğer coğrafi veri tabanlarında olduğu gibi, coğrafi veri kümelerini depolamak, veri modelleme görevlerini gerçekleştirmek ve coğrafi işleme araçları ve komut dosyalarına girdi olarak kullanmak için mobil coğrafi veri tabanları oluşturabilirsiniz.

Bir mobil coğrafi veritabanı, aşağıdaki avantajları sağlayan bir SQLite veritabanında saklanır:

  • SQLite, yaygın olarak kullanılan, kararlı ve güvenilir bir veritabanıdır.
  • SQLite açık kaynak kodludur, bu nedenle lisans gerektirmez.
  • SQLite veri tabanları platformlar arası desteklenir ve diskte tek bir dosyada depolanır, bu da onları taşınabilir ve verimli bir veri alışverişi formatı yapar.
  • SQLite, SQL üzerinden iş akışlarının sorgulanmasına ve raporlanmasına olanak tanıyan tam bir ilişkisel veritabanıdır.

Mobil coğrafi veri tabanları, ArcGIS Pro ve ArcGIS Runtime arasında tamamen birlikte çalışabilir iş akışlarına izin vermenin ilk adımıdır ve ArcGIS Runtime ve Esri mobil uygulamalar paketindeki gelişmiş iş akışları ve uygulamaların yolunu açacaktır.

Katman ve Detay Karıştırma

Artık haritanızdaki katmanlara karışım modları uygulayabilirsiniz. Örneğin, bir haritanın çeşitli renk aralıklarının iniş ve çıkışlarına dikkat çekmek için bir katmanı parlaklaştırabilir veya koyulaştırabilirsiniz. Görüntü düzenleme ve grafik tasarım iş akışlarında yaygın olarak kullanılan karıştırma modları, detayların görselleştirilmesini geliştirebilir ve yayın için harita tasarlama şeklinizi değiştirebilir.

Bir katmana bir karışım modu uygulandığında, haritanın çizim sırasında altındaki katmanlar görsel olarak değiştirilir. Çoğu karışım modu, her renk kanalına bağımsız olarak uygulanır.

Daha fazla kontrol için, tek bir detay katmanı içindeki detaylara karıştırma modları da uygulayabilirsiniz. Bu durumda sembolize edilen detaylar katman içerisinde birbirleriyle harmanlanır.

Doğrusal Referans

Doğrusal mesafeleri ve ilgili olayları modellemek için doğrusal referans sistemleri (LRS) kullanılır. Her tepe noktasında çizgi geometrisinden bağımsız bir ölçü değeri depolayan m değerlerine sahip m- polyline merkez çizgisi detayları olarak oluşturulurlar.

Artık seçilen hat detaylarından bir rota oluşturabilir, iki veya daha fazla belirtilen kalibrasyon noktasını kullanarak seçilen bir rotayı kalibre edebilir ve rota boyunca iki noktayı izleyip tıklatarak doğrusal rotanın bir bölümünü tanımlayabilirsiniz.

Bu yeni düzenleme yetenekleri, temel ArcGIS Pro uygulamasının bir parçasıdır. Sadece tek bir lineer referanslama ölçüm sisteminin gerekli olduğu, detaylar üzerinde ölçümlerin sürdürülmesi ve lineer referanslama rotaları gibi temel lineer referans ihtiyaçları için tasarlanmıştır.

3B Nesne Detay Katmanları

3B nesne detay sınıfları, ArcGIS Pro 2.7’de yeni bir veri türüdür. Multipatches gibi, 3B nesneler de 3B alanı kaplayan detayların dış kabuklarını temsil eder, ancak daha zengin özelliklere sahiptirler. Örneğin, yansıma, gölgeleme ve pürüzlülük gibi özellikleri görüntüleyebilirler. 3B nesne detay sınıfları bir dosyada, kuruluşta veya mobil coğrafi veritabanında saklanır. Dosya coğrafi veritabanı 3B nesne özellikleri, Maya ve Blender dahil olmak üzere bir dizi üçüncü taraf modelleme uygulamasında doğrudan açılabilir ve düzenlenebilir.

Multipatch detayı (solda) ve 3B nesne detayı (sağda)

ArcGIS Pro’da bir sahneye bir 3B nesne detay katmanı eklediğinizde, multipatches üzerinde çalışan aynı düzenleme ve analiz araçlarını kullanabilirsiniz. Coğrafi işleme araçları, multipatches detay sınıflarını 3B nesne detay sınıflarına dönüştürmek için veya tersi işlem için kullanılabilir.

Hareket Analiz Araçları

Hareket araçları, nesnelerin uzay ve zamandaki hareketini analiz etmek ve görselleştirmek için nokta izleme verilerini kullanır. Nokta izleme verileri, GPS veya diğer mobil cihazlar gibi farklı cihazlara göre gruplandırılmış zaman sıralı nokta konumlarından oluşur. Dört tamamlayıcı araç hareketi analiz eder:

  • Find Cotravelers, cep telefonları gibi hangi cihazların aynı yer ve zamanda birlikte hareket edebileceğini belirler.
  • Find Meeting Locations, birkaç cihazın daha uzun bekleme süresine sahip olduğu alanları tanımlar, olası bir toplanma konumunu belirtir.
  • Compare Areas, bilinen alanlarda aynı yerde ve zamanda çalışan fakrlı cihazları bulur.
  • Classify Movement Events, nokta izleme verilerinde harekete özgü olayları tanımlar.

Classify Movement Events, dört aracın en yenisidir. Nokta izleme verilerini dönüş bilgileri (U dönüşleri dahil), duraklar ve hızlanma ve yavaşlama hakkında bilgilerle ilişkilendirerek, bir varlığın bir konumda nasıl hareket ettiğini anlamak için izleme noktalarının sürecini basitleştirir.

Başlangıç Sayfası Kaynakları

ArcGIS Pro başlangıç ​​sayfası, yazılımı öğrenmek için kaynaklara hızlı erişim sağlar.

 

Önceki Yazı
ArcGIS Pro ile Film Çekim Yerleri Animasyonu
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Drone2Map 2.3 ile Gelen Yenilikler
Yazıyı görüntüle