ArcGIS Pro ile Suç Analizi (Crime Analysis Toolbar)

Bu yazıyla, Esri’nin sektörlerle ilgili çözüm ve çözümlere ait araçlarından sadece biri olan Crime Analysis Araç Çubuğu ile ilgili bilgi vermek istiyorum.. Esri terminolojisinde çözüm; Esri tarafından belli bir endüstri ya da sektör için hazırlanmış, haritalar, yapılandırılabilir uygulamalar, araçlar veya bunların tamamı anlamına gelmektedir. Peki Esri “Çözüm” kavramını nasıl tanımlamaktadır?

Esri Law-Enforcement takımının hazırladığı Crime Analysis Araç Çubuğu, ArcGIS’de bir dizi suç analizi işlevini yürütmek için analistler tarafından kullanılabilecek ücretsiz bir ArcGIS Pro eklentisidir. Esri’nin güvenlik güçlerine destek olmayı amaçladığı bu yeni araç kümesi güvenlik güçleri ve istihbarat topluluklarıyla birlikte çalışılarak geliştirilmiştir. Eklenti, en çok kullanılan analiz araçlarının birçoğunu ve bazı yeni özel araçları suç analizi iş akışlarını daha iyi desteklemek için bir araç çubuğunda birleştirmektedir.

Bu araç çubuğu suç analizi yöntemlerine göre organize edilmiş dört bölümden oluşmaktadır; verilerinizi içe aktarma, ayıklama ya da organize etmek için kullanacağınız araçlar Data Management, seçim ve sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz araçlar Selection, Stratejik ve taktiksel analizlerle araştırmalarınıza destek sağlayacak araçlar ise Analysis bölümünde bulunmaktadır. Sharing kısmında ise tüm analizlerinizi basılı olarak, web haritaları olarak ya da ayrı katmanlar olarak hazırlayabileceğiniz paylaşabileceğiniz özellikler bulunmaktadır.

Crime Analysis araç çubuğu ile gelen bu şerit menüdeki her bir bölümdeki araçlarınları inceleyelim.

Data Management (Veri Yönetimi)

Veri yönetimi araçları, verileri ArcGIS’e aktarmak, bu verileri temizlemek ve daha sonra daha fazla analize olanak sağlamak için zenginleştirmek ve geliştirmek için çeşitli seçenekler sunmaktadır.

 

 

 

 

  • Add Data; mevcut bir coğrafi veri tabanından, bir shapefile’dan veya bir .csv dosyasından veri almanıza olanak tanır.
  • XY Table To Point; enlem boylam bilgilerinin bulunduğu e-tablolarının kolayca kodlanması için x, y koordinatlarına dayalı yeni bir feature class oluşturur.
  • Geocode Addresses; elinizde bulunan adres bilgilerini haritanızda göstermek için kullanacağınız Geocode Addresses özelliğiyle coğrafi kodlama (Geocoding) yapabilirsiniz.
  • Setup Import; Import Records aracı için adres verilerini ya da x,y koordinat verilerini içeren tabloları oluşturur. Bunlar enlem boylam değerleri veya adres verisi olan herhangi bir veri kümesini (Vakaları, ihbarları, tutuklanma verilerini vb.) yapılandırmak için kullanılabilir.
    • Setup Import From XY Table; Import Records aracının gerektirdiği değerleri içeren x, y koordinat verilerinden bir yapılandırma dosyası oluşturur.
    • Setup Import From Address Table; Import Records aracının gerektirdiği değerleri içeren adres verilerinden bir yapılandırma dosyası oluşturur.
  • Import Records; Setup Import aracıyla yapılandırılan vakaları, koordinat değerleri veya coğrafi kodlama (Geocoding) kullanarak belirlenen geometriye sahip bir feature class’a aktarır.
  • Enhance Attributes; verilerinizin öznitelik bilgilerini geliştirmenizi sağlar. Verilerinizi analitik iş akışları için hazırlamanıza ve daha etkin kullanmanıza yardımcı olur.
    • Convert Time Field; dizgi (string), sayısal(numeric) veya veri biçimindeki sütunlarda saklanan zaman değerlerini; günün saatlerine, haftanın günlerine ve buna benzer tarih bilgilerine göre seçme işlemini gerçekleştirebileceğiniz bir biçime dönüştürmek için kullanılabilir.
    • Convert Coordinate Notation; koordinat gösterimini bir biçimden diğerine dönüştürür. Örneğin ondalık dereceden, derece dakika saniye gibi çeşitli türlere hızlıca değiştirebilirsiniz.
    • Extract Date Parts to Field; tarihe göre seçim yapılabilmenizi sağlayacak, kullanıcı tanımlı bir veri alanından tarihle ilgili bilgileri (saat, ay, yıl, vb.) içeren yeni sütunlar oluşturur.
    • Append Attributes From Polygon; alan katmanınızdaki öznitelik bilgilerini nokta katmanınızdaki öznitelik tablonuza eklemenizi sağlar.
  • Enrich Layer; çalışma alanınız içerisinde ya da çevresinde bulunan insanlar ve yerler hakkında, nüfus gibi demografik ve peyzaj bilgilerini ekleyerek verilerinizi zenginleştirir. Elde ettiğiniz çıktı, girdi veriniz ile aynıdır fakat öznitelik tablonuza yeni alanlar eklenir. Bu araç bir ArcGIS Online kurumsal hesap gerektirir ve kredi harcar.

Data Selection (Seçim/Sorgulama)

Adından da anlaşılacağı gibi, verilerinizin özniteliklerine, konumuna, tarih ve saate göre seçim işlemlerini gerçekleştirebildiğiniz bölümdür.

 

 

  • The Select Tool; bir dikdörtgen, çokgen, serbest şekil, daire, çizgi veya haritadaki diğer özelliklerin izlerini çizerek özellikleri seçer.
  • Select By Attributes; öznitelik değerlerini göre seçim yapmanızı sağlar.
  • Select By Location; başka bir katmandaki detayların konumuna göre seçim yapmanızı sağlar.
  • Select By Date and Time; tarih ve zaman aralıklarına (son 14 gün, saat 14:00 ile 18:00 arasında vb.) veya parçalarına göre (yalnızca hafta içi vb.) detayları seçmenizi sağlar. Bu aracı kullanabilmek için tarih formatında tarih ve saat değerlerini içeren öznitelik bilgisine sahip olmanız gerekmektedir.

Tactical and Strategic Analysis (Taktiksel ve Stratejik Analizler)

Bu araçlar taktiksel ve stratejik suç analizine odaklanmaktadır. Suç Analistleri tarafından en çok kullanılan CBS işlevlerinin birçoğuna sahiptir. Mevcut araçların yanı sıra suç analizi eklentisi ile birlikte gelen yeni araçlar da bulunmaktadır.

 

 

  • Summary Statistics; temel istatistik fonksiyonlarını destekleyen bu araç ile bir tabloyu ve bir dizi sütunu okuyarak olay sayısını ve meydana gelme sayıları gibi bilgileri elde edebileceğiniz yeni tablolar elde edebilirsiniz.
  • Buffer; seçtiğiniz detayların çevresinde belirleyeceğiniz mesafeye göre tampon alan oluşturabilirsiniz.
  • 80-20 Analysis; Pareto ilkesi olarak da bilinen 80-20 parametresine dayalı analizleri gerçekleştirmenizi sağlar. Birçokolay için, etkilerin yaklaşık %80’inin %20’den geldiğini belirten bu yöntem mevcut değerler içinde önem derecesi yapmak için kullanılır.  Bu araç, aynı ya da yakın konumlarda gerçekleşen olayları kümelendirerek bu kümenin bütün olaydaki yüzdesinin otomatik olarak hesaplamaktadır. Otomatik olarak hesaplanan bir diğer değer olan kümülatif olay yüzdesini de kullanarak öncelikli müdahale etmeniz gereken alanları hızlıca tespit edebilirsiniz.
  • Incident Count; tanımlı alan içerisine düşen suç ve vaka sayısını kolaylıkla saydırabilir ve vaka sayılarına göre kademeli renklendirilmiş bir katman üretebilirsiniz.
  • Percent Change; her bir alan için iki farklı zaman dilimi arasındaki yüzde değişimini hesaplamanızı sağlar.
  • Density Analysis; vaka kümelenmelerinin araştırılmasının desteklemek için yoğunluk haritaları oluşturmanızı sağlayan analitik haritalama fonksiyonlarını kapsar.
    • Kernel Density; bu fonksiyonu kullanarak bir nokta veya çoklu çizgi için çekirdek yoğunluğu analizini gerçekleştirerek raster çıktı yüzeyi oluşturabilirsi Bu aracı kullanabilmek için Spatial Analyst Extension’ına sahip olmanız gerekmektedir.
    • Density Change; Kernel density yöntemi ile oluşturulmuş iki veri arasındaki yoğunluk değişimini gösteren yeni bir raster veri üretmenizi sağlar. Bu araç belirlediğiniz iki zaman dilimi arasındaki sıcak bölgelerdeki değişimi görselleştirmenizi sağlar.
  • Optimized Hot Spot; bu araç Getis-Ord Gi* istatistiğini kullanarak sıcak ve soğuk bölgeleri, verinizdeki noktalarınızın nerede kümelendiğine göre belirler. Örneğin gerçekleşen vakalarının nerede daha aktif/yoğun olduğunu gösterebilirsiniz.
  • Space-Time Analysis Tools; bu araç verinizin hem mekânsal hem de zamansal boyutunu analiz etmenizi sağlar. Mekânsal istatistik yöntemlerini destekleyen bu araçlar ile hem iki hem de üçüncü boyutta veri üretebilirsiniz.
    • Create Space-Time Cube by Aggregating Points; noktaları zaman-mekân kutuları içerisinde toplayarak Common Data Form (netCDF) veri yapısında özetler. Her bir kutuda, bulunan nokta verileri toplanır ve belirtilen öznitelikler toplanır. Son ürün x ve y değerinin alanı temsil ettiği, t değerinin ise zamanı temsil ettiği üç boyutlu bir küp olarak düşünülebilir.
    • Emerging Hot Spot; zaman-mekan küpündeki nokta yoğunluklarının (sayılarının) veya değerlerinin kümelenmesindeki eğilimleri belirler ve sıcak noktaları yeni, ardışık, yoğunlaşan, kalıcı, azalan, düzensiz, salınımlı veya tarihsel olarak sıcak veya soğuk olarak sınıflandırır.

Investigative Analysis (İnceleme Analizleri)

Bu araç, araştırmacılara olaylar, şüpheliler, yerleri ve zamanı arasındaki ilişkileri inceleme ve görselleştirme imkânı sağlayan iki yeni işlevi kapsar.

  • Incident Sequence; birbirini takip eden vakalar arasında tarihe göre bir olay sıralaması oluşturmanızı sağlar. Ya da GPS verileri sayesinde devriye araçlarınızı takip ederek olaylar ve devriye saatleri arasıında ilişki kurmanıza yardımcı olur.
  • Incident Path; eşsiz bir değere göre iki katman arasında olayları eşleştirebileceğiniz bağlantı çizgileri oluşturmanızı sağlar.

Create and Share of Information (Çıktı oluşturma ve Paylaşma)

Son olarak, yeni suç analizi çözümündeki bu araç seti son ürünleri ve bilgileri diğer çalışma arkadaşlarınızla ya da kamuoyuyla kolayca paylaşmanızı sağlıyor.

 

 

  • Create Chart; verilerinizdeki kategorileri, dağılımları, değişikliği ve diğer ilişkileri görselleştirmek için seçtiğiniz katman için etkileşimli grafikler oluşturur.
  • New Layout; yeni bir basılı harita için düzen oluşturmanızı sağlar. Bu oluşturulan yeni çıktı şablonu projenize kaydedilir, önceden belirlediğiniz bir düzeni seçebilir veya başka bir proje dosyasından çıktı şablonunu içe aktararak kullanabilirsiniz.
  • New Web Map; ArcGIS Online kurumsal hesabınız üzerinden haritanızı bir web haritası olarak hızlıca paylaşmanızı sağlar.
  • New Web Layer; ArcGIS Online kurumsal hesabınızda yeni bir katman yayınlamanızı ya da mevcutta bulunan web katmanının üzerine yazmanızı sağlar.

Suç analizleri gerçekleştirmek için işlerinizi kolaylaştıran bu araç çubuğu ArcGIS Pro 2.2. güncellemesi ile birlikte 2018 Haziran’da yayınlandı. Eklentiyi indirmek için “http://solutions.arcgis.com/local-government/law-enforcement/analyze-crime/” bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Bu bağlantı aracılığıyla benzer konulardaki diğer çözümleri inceleyebilir, güncellemeleri takip edebilirsiniz.

Önceki Yazı
Empirical Bayesian Kriging Nedir?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Desktop’ta CAD verisi ile Çalışmak
Yazıyı görüntüle