ArcGIS Pro’da Öznitelik Kuralları

Öznitelik kuralları, düzenleme deneyimini geliştirmek ve veri bütünlüğünü güçlendirmeye yardımcı olmak için bir veri kümesine eklenebilecek kullanıcı tanımlı kurallardır. Bu kurallar, öznitelik değerlerini doldurmak veya izin verilen özellik sınırlarını kısıtlamak için kullanılabilir ve detayları güncelleme sırasında uygulanır. Bir detayı düzenlerken kural ihlali yapılırsa, bir hata iletisi verir. Öznitelik kuralları Subtype/Domain gibi veritabanına atanan özellikleri destekler. Örneğin Veritabanınızda oluşturduğunuz bir domain değerlerine otomatik hesaplama eklemek istediğiniz durumlarda öznitelik kurallarını kullanabilirsiniz. Öznitelik kuralı tanımladığınız verilerinizi servisler olarak paylaşabilirsiniz. Servis oluştururken dikkat etmeniz gerekenler kural tipine göre değişkenlik gösterebilir. Detaylı bilgilere link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Öznitelik kuralları yalnızca kurumsal coğrafi veri tabanında desteklenir.

  • Bir öznitelik kuralı tanımlamak için kullanılan ifade Arcade dili kullanılarak yazılan işlevlerle sınırlıdır.
  • Mevcut öznitelik kurallarını başka bir veri kümesine aktarmak için, aracı birden çok kez çalıştırmak yerine Export Attribute Rules aracını ve Import Attribute Rules aracını kullanabilirsiniz.

Not:Bir veri kümesine özellik kuralları ekledikten sonra, veri kümesi için minimum istemci sürümü ArcGIS Pro 2.1’dir. Bu, veri kümesinin ArcGIS Desktop’da kullanımı olmayacağı anlamına gelir. Ayrıca Validation kural tipi ArcGIS Pro 2.3 sürümü ile gelmiştir.

 

Öznitelik kurallarını eklemek için öncelikle Add Attribute Rule aracını çalıştırmalısınız. Araç içerisinde belirlediğiniz kuralın adını ve açıklamasını girdikten sonra kuralın hesaplama,kısıtlama veya doğrulama olması gerektiğini seçmelisiniz.

  • Hesaplama: Öznitelik tablonuz içerisinde girdiğiniz değerleri belirlediğiniz kurallara göre doldurur.
  • Kısıtlama: Öznitelik tablonuz içerisine girebildiğiniz değerlere kısıtlama getirir ve güncelleme sırasında bu kısıtlama değeri aşıldığı zaman size sizin belirlediğiniz bir uyarı penceresi getirir
  • Doğrulama: Belirtilen nitelik veya geometri gereksinimlerini ihlal eden özellikleri incelemek için mevcut verilerdeki hataları vurgular.

Aşağıdaki örnekte kullanılan kurallar:

  1. $feature.nufus / $feature.alankm2
  2. $feature.nufus > $feature.gencnufus

 

Yukarıdaki örnekte gösterilen kural iki numerik değere sahip öznitelik alanlarının birbirleri arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Örnekte Nüfus değerinin Genç Nüfus değerinden daha küçük olamayacağı belirtilmiştir eklenen kural böyle bir durumda veri girişi yapmayacaktır.Aşağıdaki örnekte gösterilen kural ise bir birinden bağımsız iki numerik öznitelik alanındaki bilgileri, kurala eklenen formülasyona göre bir başka öznitelik alanına yazdırmaktır. Örnekte İllere göre nüfus değerlerinin değişmesi sonucunda Km²’ye düşen insan sayısı hesaplatılmaktadır.

 

 

 

Önceki Yazı
Denetimsiz Piksel Tabanlı Sınıflandırma
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro 2.3 Yenilikleri: Görüntü Analizi ve Uzaktan Algılama
Yazıyı görüntüle