ArcGIS Story Maps Yenilikleri (Ekim 2019)

ArcGIS StoryMaps’e yapılan bir güncelleme ile tekrar geri döndük. Bu, ürünün üçüncü resmi sürümüdür. Eklenen yeni özelliklerin listesi aşağıdaki gibidir:

  • Slayt gösterisi (Slideshow)
  • Sidecar menülerine web içeriği ekleme
  • Koleksiyonlara ArcGIS uygulamaları ekleme
  • Herkese açık hikayelerde yetkili Living Atlas içeriğini kullanma
  • Gelişmiş önizleme
  • Otomatik oynatma (Autoplay)

Slayt gösterisi: sürükleyici bir deneyim

Slayt gösterisi (beta), okuyucularınızın ilgisini çekebilecek hareketli bir anlatım paneli ve tam ekran ortam panelini birleştiren yeni bir yetenektir.

Eğer bir sidecar oluşturduysanız, slideshow yeteneği size tanıdık gelecektir. İlk olarak blok paletinden bir slideshow eklenir. Ardından eklenen bu ilk slayta medya ve metin unsurları eklenir. Bir sidecar içinde mevcut olanlara benzer medya yapılandırma seçenekleri vardır: Görüntüleri sığdırabilir veya doldurabilir, haritaların görünümünü yapılandırabilir ve alternatif metin ekleyebilirsiniz. Görüntüleri, videoları ve haritaları aynı slayt gösterisinde kullanabilirsiniz.

Sidecar menüsüne web içeriği ekleme

Sidecar paneline resim, video veya bir harita eklemeye ek olarak, artık web içeriğini de bu panele gömebilirsiniz. Bu, birçok öykü yazarı tarafından istenen bir özelliktir ve bu yeterliliğe sahip olmak, yanda kayan sidecar panelinin artık web videoları (YouTube, Vimeo, Wistia, Facebook ve diğer yüzlerce sağlayıcıdan), etkileşimli grafikler ve gösterge tabloları ve en sevdiğiniz ArcGIS uygulamalarını içerebileceği anlamına gelir. Bu özelliği kullanabilmek için Sidecar panelinde Embed seçeneğini seçin, linki veya embed kodunuzu ilgili alana yapıştırın; Story Builder gerisini halledecektir.

Koleksiyonlardaki geliştirmeler (Collections)

Koleksiyonlar, bir dizi hikayeyi bir arada toplamanıza ve bunları kart olarak veya tam ekran sunum görünümünde göstermenizi sağlar. Artık bir koleksiyona classic Story Maps, Dashboard, Web AppBuilder ve configurable apss gibi diğer ArcGIS uygulamalarını da ekleyebilirsiniz.

Artık, bir koleksiyona öğe eklerken uygulamalarınıza, favori uygulamalarınıza ve kuruluşunuzla paylaşılan uygulamalara göz atabileceğiniz yeni bir Apps sekmesi göreceksiniz.

Koleksiyonlar artık taslak olarak başladıkları, yayınlanabilecekleri ve yalnızca sizin görebileceğiniz yayınlanmamış değişikliklere sahip olabilecekleri hikayeler gibidir. Bu, başkalarıyla paylaştığınız yayınlanan sürümü etkilemeden koleksiyonunuzda güncellemeler yapabilmenizi sağlar. Başlığın içinde koleksiyonun yayınlanma durumunu gösteren tanıdık bir renkli amblem göreceksiniz.

Ayrıca, koleksiyonların ön izleme ve sunumlarında da tasarım ve yönlendirme geliştirmeleri bulunmaktadır. Gezinme başlığı basitleştirildi, panelin altındaki View butonunu kullanarak sunumdan genel bakışa kolayca geri dönebilirsiniz.

Herkese açık hikayeler için Living Atlas içeriğini yetkilendirme

ArcGIS Living Atlas of the World, dünyanın dört bir yanındaki coğrafi bilgilerin toplandığı en önemli koleksiyondur. CBS uzmanlarının ve hikaye anlatıcılarının çalışmalarını desteklemek için haritalar, uygulamalar ve veri katmanları içerir. Artık Living Atlas’tan hikayelerinize abonelik veya özel içerik katmanlarından herhangi birini ekleyebilirsiniz.

Premium içerik, hikayenizin görüntülenme sayısına bağlı olarak kuruluşunuzdan kredi tüketir. Hikayenize premium katmanı olan bir harita eklediğinizde, katman üzerinde bir amblem göreceksiniz.

Herkese açık (public) bir hikaye yayınladığınızda, hikayede kullanılan premium içerik katmanlarının bir özetini göreceksiniz. Söz konusu içerik kredi tüketeceğinden, bu içeriğin okuyucularınız tarafından kullanılacağını onaylamanız gerekir.

Hikayenizde abonelik gerektiren içerikler varsa, kullanımları için kredi ücreti alınmadığından, yayınladığınızda bunlar halka açık kullanım için otomatik olarak onaylanacaktır.

Living Atlas sekmesinde aradığınız haritayı göremiyorsanız, Living Atlas web sitesini başka bir tarayıcı sekmesinde başlatmak için sayfanın altındaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Oradan, ihtiyacınız olan herhangi bir haritayı favorilere ekleyebilir ve daha sonra bunları hikaye oluşturucusundaki (Story Builder) My Favorites sekmesinden hikayenize ekleyebilirsiniz.

Geliştirilmiş ön izleme

ArcGIS StoryMaps, hikayenizin iyi görünmesine ve mobil cihazlarda iyi çalışmasına yardımcı olmak için tasarlanmış olsa da, bir hikayeyi daha geniş ekranlarda test etmek her zaman hikayenizi yayınlamadan ve paylaşmadan önce uygulamanız gereken önemli bir adımdır. Artık hikayenizi ön izlerken, telefonlarda ve tabletlerde nasıl görüntüleneceğine bakabilirsiniz.

Otomatik oynatma

Otomatik oynatma (Autoplay), güzel hikayelerinizi göstermek için harika bir yol sunar. Daha önce bir Esri konferansına katıldıysanız, büyük salonlarda otomatik olarak oynatılan klasik hikaye haritalarını görmüş olabilirsiniz. Artık yeni ArcGIS StoryMaps ile oluşturduğunuz hikayeler için otomatik oynatma özelliği de mevcut.

Otomatik oynatma, erişiminiz olan herhangi bir hikayede etkinleştirilebilir (yani yalnızca kendi ürettiğiniz hikayelerde değil!). Hikayeyi görüntülerken header menüsünden açmanız yeterlidir. Otomatik oynatma başladığında, fareyi hareket ettirdiğinizde bazı basit kontroller görünecektir. Boşluk tuşunu kullanarak da hikayeyi oynatabilir/duraklatabilirsiniz.

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
ArcGIS Experience Builder Beta 2 Çıktı!
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri Türkiye Arşivlerinden Donanım Kilitleri Örnekleri
Yazıyı görüntüle