ArcGIS Field Maps: Utility Network İle Saha Kullanıcıları İçin Yeni Deneyimler

ArcGIS Field Maps, ArcGIS Utility Network kullanan ve altyapı hizmeti veren kuruluşları destekleyen birçok özellik içermektedir. Bu özellikler ile sahada şebeke modelinin görüntülenmesi ve bu model üzerinde trace adı verdiğimiz ağ analizlerinin yapılması mobil kullanıcılar için farklı bir deneyim sağlamaktadır.

Görüntüleme Deneyimi

Saha ekiplerinizin ArcGIS Field Maps’i açtıklarında ve Utility Network tabanlı şebeke verinizi görüntülediklerinde fark edecekleri ilk şeylerden biri, kurumunuza ait envanterde yer alan varlıkların görüntülenirken son kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesidir. Yeniliklerle birlikte artık Subtype Group Layer içeren web haritaları da Field Maps uygulaması içerisinde desteklenmeye başlamıştır. Bu destek, veri ile ilgilenen profesyonellerin artık daha fazla etiketleme ve semboloji kullanma imkanına sahip olduğu anlamına gelir. Bu sayede, saha personeli için hazırlanan haritalar daha amaca yönelik oluşturulabilirken hızlı çizim süreleri ve ölçek sınırlama yetkinlikleriyle optimizasyonu yüksek bir harita deneyimi sunulmaktadır.

Yapısal Ek İlişkiler, Bağlantısallık ve Kapsayıcı İlişki

Field Maps kullanımı sayesinde saha çalışanları, sahadaki varlıkları ve bu varlıkların sahip olduğu alt detayları görüntüleyebilirler. Bu görüntüleme sadece seçili varlık özelinde kalmayıp bu varlığın bağlantısal olduğu ekipman ve varlıklarda da mekânsal ve sözel olarak görüntülenebilmektedir.

Saha çalışanları aşağıda yer alan ilişkisellikleri katmanların görünürlüğünü açarak ve varlık sorgulaması gerçekleştirerek görüntüleyebilirler:

  • Yapısal Ek İlişkiler (Gaz hattını koruyan ilişkisel bir filtre, direkle ilişkisel bir armatür vb.)
  • Bağlantısallık (Servis kutusu ve ara vana, transformatör ve ayırıcı vb.)
  • Kapsayıcı İlişki (RMS İstasyonu içerisinde yer alan vanalar, İndirici Trafo içerisinde kesiciler vb.)

Ek olarak Utility Network veri modeline aşina olan kullanıcılar, harita içerisinde önceden yapılandırılmış ve saha personelinin ihtiyacı olan veriyi gerekli seviyelerde çekebilmelerini sağlayan görüntüleme filtrelerini ArcGIS Field Maps’in aynen koruduğunu fark edeceklerdir. Bu filtreler, kapsayıcı ilişkilendirmenin yapıldığı esnada da atanmakta ve Field Maps bu yapılandırmaları korumaktadır. Örneğin, bir kullanıcı bir RMS istasyonunun dış kabinini seçmeden içerisinde yer alan envanteri görüntülemek istemiyorsa bu seçenek aynı şekilde Field Maps’te mevcuttur.

Trace

ArcGIS Field Maps mobil uygulamada şebeke görüntüleme yeteneğinin yanı sıra ağ analizleri (trace) yapılabilmesi için saha personeline olanak sunar. Bu analiz ister bir ayırıcının veya vananın tespit edilebilmesi için akış yukarı (upstream) bir analiz olsun ister bir kesintiden etkilenecek olan aboneleri tespit etmek için akış aşağı (downstream) bir analiz olsun; kullanıcılar etkileşimde bulunan varlıkları tespit etmek, birleşik geometrileri harita üzerinde göstermek ve analiz sonuçlarıyla hesaplamalar gerçekleştirmek için ağ analizleri gerçekleştirebilirler. Desteklenen ağ analizi türleri aşağıdaki gibidir:

  • Upstream
  • Downstream
  • Connected
  • Isolation
  • Subnetwork
  • Loops

Sonuç

Web haritası içerisinde isimlendirilmiş ağ analizi konfigürasyonunu (Named Trace Configuration) paylaşabilmek için Named Trace Configuration web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

ArcGIS Field Maps’e, Utility Network’ü desteklemek için yenilikler eklenmeye devam etmektedir ve bu yenilikler hakkında sizlerin fikirlerini bizimle paylaşmanızdan memnuniyet duyarız. ArcGIS Field Maps ve ArcGIS Utility Network Esri Topluluk sayfalarını inceleyerek belirli kaynaklara erişebilir, sorular sorabilir, geri bildirim bırakabilir ve bizlerle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Önceki Yazı
Utility Network: Branch Versiyonlama ve SQL
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Farklı Drone Uçuşlarından Gelen Ortomozaiklerin ArcGIS Pro’da Birleştirilmesi
Yazıyı görüntüle