ArcGIS Velocity’deki Yenilikler (Aralık 2020)

ArcGIS Velocity, kuruluşların sensörlerden gelen verileri almasına, görselleştirmesine, analiz etmesine ve bunlara göre işlem yapmasına olanak tanır. Ayrıca modeller, eğilimler ve anormallikler hakkında içgörü kazanmak için yüksek hacimli geçmiş verilerin işlenmesini sağlar. Varlıkların uzaktan izlenmesi, tahminlenen bakım ve süreç optimizasyonu, IoT verilerinizden elde edebileceğiniz avantajlardan birkaçıdır.

ArcGIS Velocity düzenli olarak güncellenmektedir, aşağıda Aralık 2020 sürümündeki bazı önemli noktalara bir genel bakış bulunmaktadır:

  • Genel – ArcGIS Velocity’de barındırılan detay katmanları, sahiplik tabanlı veri erişimini ve izin verilen düzenleme türlerini değiştirmek dahil kontrolü desteklemektedir.
  • Beslemeler, Veri Kaynakları ve Çıktılar – SASL PLAIN artık Kafka için bir kimlik doğrulama yöntemi olarak desteklenmektedir ve Feature JSON ve GeoJSON birçok çıktı türü için desteklenen formatlar olarak eklenmiştir.
  • Analitik – Gerçek zamanlı analitik artık giriş/çıkış coğrafi sınırlama dahil çeşitli araçlar için durum bilgili işlemeyi destekliyor.

Yeni gelişmelere daha detaylı bakalım.

Genel

Bu sürümde, uzamsal-zamansal (spatiotemporal) detay katmanları, barındırılan detay katmanları ile aynı yeteneklerden daha fazlasını, sahiplik tabanlı veri erişimi ve kontrolünü desteklemek için geliştirilmiştir. Düzenleyici izleme Ağustos sürümüne eklendi ve artık düzenleyiciler için tüm detayları (veya yalnızca kendi detaylarını) görüntüleyip düzenleyemeyecekleri ve düzenleme eylemleri (Ekle, Güncelle, Sil) gibi izinleri yapılandırabilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için Veri Erişimi ve Düzenleme bölümüne bakın. Bu yeteneklerin ardından, verilerinizin farklı görünümlerini oluşturabilmeniz ve gerektiğinde paydaşlarla paylaşabilmeniz için bir sonraki sürümde detay katmanı görünümleri desteği gelecektir.

Ek olarak, harita görüntüsü katmanı için görselleştirme seçenekleri genişletilmeye devam ediyor. Daha fazla bilgi için harita görüntüsü katmanlarını görselleştirme sayfasına bakınız.

Beslemeler, Veri Kaynakları ve Çıktılar

Besleme, ArcGIS’e gelen gerçek zamanlı veri akışıdır ve bir veri kaynağı, gerçek zamanlı veya büyük veri analitiğinde kullanılmak üzere depolanan verileri yükler. Popüler veri ve mesajlaşma platformlarıyla entegrasyon, Velocity’nin temel yeteneklerinden biridir.

Bu sürümle, Kafka besleme türü, kimlik doğrulama desteği(SASL PLAIN) ile geliştirildi. Kafka, bir mesaj akışını yayınlamayı ve abone olmayı sağlayan ve çok yüksek hızlı veri akışlarını işleyebilen açık kaynaklı bir dağıtılmış akış platformudur.

Ayrıca beslemeler ve veri kaynakları için çeşitli günlük kaydı iyileştirmeleri de yapıldı. Örneğin, bir web sitesi veya RSS beslemesini yoklarken, günlükler artık her istek, isteğin ne kadar sürdüğü ve kaç olay mesajının alındığı hakkındaki bilgilerle birlikte alınıyor.

Çıktı, gerçek zamanlı veya büyük veri analitiğinde son adım olarak atılacak bir sonuç veya eylemdir. Analitik, verileri bir detay katmanına depolama, bir e-posta gönderme, bir bulut yapısına yazma ve tetikleme için üçüncü taraf bir sisteme gönderme dahil olmak üzere çeşitli farklı hedeflere veri gönderebilir. Aralık sürümü için, Feature JSON ve GeoJSON artık aşağıdaki çıktı türleri için format olarak ayarlanabilir: Azure IoT Hub, Azure Blob Store, Amazon S3, Kafka, and RabbitMQ.

Analitik

Gerçek zamanlı ve büyük veri analitiği ile IoT verilerinden içgörüler elde edebilir – olayları ve anormallikleri tespit edebilir, farklı veri akışları arasındaki ilişkileri bulabilir ve zaman içinde kalıpları ortaya çıkarabilirsiniz. Bu sürümde, gerçek zamanlı analizin durum bilgisi olan işlemeyi destekleyecek şekilde geliştirildiğini duyurmaktan heyecan duyuyoruz. Durum bilgisi olan gerçek zamanlı analiz, veriler aktif olarak akış halindeyken, tek bir parçanın önceki gözlemlerinden gelen değişikliklerin tespit edilmesine olanak tanır. Durum bilgisi içeren gerçek zamanlı analizin en yaygın uygulamalarından biri, bir coğrafi sınıra giriş veya çıkış algılamaktır:

Gerçek zamanlı analitik için dört yeni durum bilgisi içeren araç/yetenek vardır:

  • Filter by Geometry – Uzamsal filtreleme (geofencing) artık uzamsal ilişkiyi girilecek veya çıkacak şekilde ayarlayacak şekilde yapılandırılabilir, bu da bir varlığın ilgi alanına vardığında veya çıkarken ayırmamıza olanak tanır.
  • Join Features – Ayrıca Join Features için uzamsal ilişki olarak giriş veya çıkış da ayarlayabilirsiniz. Join Features, bir gemi gözlemini bulunduğu deniz alanıyla etiketlemek gibi bir ilgi alanı veya detayı olan bir olayı etiketlemek için bir zenginleştirme aracı olarak kullanılabilir.
  • Calculate Motion Statistics – Bu aracı kullanarak varlık verilerini hız, kat edilen mesafe, hızlanma ve daha fazlası gibi bilgilerle zenginleştirebilirsiniz.
  • Detect Incidents – Durum bilgisi olan işleme desteği ile, her mesajı geldiği anda değerlendirmenin ötesine geçebilir ve farklı açılış/kapanış koşullarında bile tanımlamak için genel olayları tanımlayabilirsiniz. Örneğin, bir araç motor sensörü sorunlu bir değer bildirdiğinde bir olayı açmak ve okuma normale dönerse veya araç ana tesise dönerse olayı kapatmak.

Ve dahası…

Daha fazla ayrıntı içeren geliştirmelerin tam listesi için belgelerdeki what’s new konularına bakın.

Velocity hakkında daha fazla bilgi edinmek için ürün videolarına, hızlı derslere, belgelere ve daha fazlasına erişmek için mevcut kaynakları inceleyin!

Önceki Yazı
ArcGIS Pro’da Autodesk BIM 360 Verilerine Erişim
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Survey123’teki Yenilikler (Aralık 2020)
Yazıyı görüntüle