AutoCAD ve Civil 3D İçinden ArcGIS Yeteneklerine Erişim

ArcGIS for AutoCAD, CBS içeriğini AutoCAD ve ArcGIS arasında paylaşma ve senkronize etme yönteminizi basitleştiren ücretsiz bir eklentidir. CAD çizimlerinizi ArcGIS tarafından barındırılan haritalar, görüntüler ve coğrafi detaylarla zenginleştirebilirsiniz. AutoCAD içinde coğrafi detayları düzenleyebilir ve bunları çizimde konum içinde gezinmek için kullanabilirsiniz. Konu ile ilgili yeniliklere geçmeden önce Mimarlık – Mühendislik – İnşaat (AEC) alanında faaliyet gösteren müşterilerimize nasıl bir fayda sağlayabiliriz konusuna bakmak için bir başarı hikayesi örneği ile başlayalım. 

Başarı Hikayesi: Black & Veatch

Enerji, su ve telekomünikasyon endüstrileri ve devlet kurumları için altyapı çözümleri sunan lider bir küresel mühendislik, danışmanlık ve inşaat şirketi olan Black & Veatch firması; yakın zamanda ArcGIS for AutoCAD kullanarak birkaç fiber altyapı tasarım projesinde üretkenlikte büyük kazançlar elde etti. Tasarım teknoloji uzmanı Curebanas, “CAD teknisyenleri mutlu” dedi. “Öğrenme eğrisini geçtikten sonra, hızlı bir şekilde ekler (annotations) ve detaylar eklemenin ve tüm verileri ekranda görmenin gücünü gördüler.” şeklinde memnuniyetini belirtmiştir.

Black & Veatch için ArcGIS for AutoCAD’in kullanımı; sahadan ofise, mühendislik ve üretime kadar iş akışını hızlandırmalarını sağlamıştır. Önceden, veriler birbirinden ayrı çalışan çeşitli departmanlarla farklı olurken artık bu durum değişmiştir: Saha ekipleri fiber kurulumunda bir rotayı araştırmak için dışarı çıktığında, saha koşulları ile birlikte direkleri ve diğer varlıkları not ederler. Ofis çalışanları verileri görüntüleyebilir, bunlara ekleme yapabilir ve kalite kontrolünü gerçekleştirebilir. Mühendislik ekibi, sahada toplanan tüm verileri anında kullanabilir. CAD işgücü, talep üzerine aynı verilere erişebilir. Konu ile ilgili detayları merak edenler buradan başarı hikayesini inceleyebilirler.

Bu müşteri örneğinin ardından geçen sürede bir çok yenilik eklendi. CAD ve CBSnin birbiriyle çok daha etkili entegre olduğu bir zamana geldik. CAD uzmanları, diğer ArcGIS web, masaüstü ve mobil uygulamalarıyla aynı Kayıt Sistemi verilerine erişebilir ve bunları düzenleyebilirler. Artık CAD kullanıcıları CBS sürecinde tam katılımcı olabilirler. CAD uzmanının CBS verilerini doğrudan AutoCAD masaüstünden yazmasına, erişmesine ve korumasına olanak tanımak, hem CAD hem de CBS verilerinin değerini artırır. 

ArcGIS for AutoCAD’in 410 Sürümü Mayıs 2022’de piyasaya sürüldü. Bu sürüm, çeşitli gelişmiş yetenekler, basitleştirilmiş iş akışları içerdiği gibi sürüme bazı güçlü yeni işlevler de eklenmiştir. Bu geliştirmeler, etiketleri ve metni ArcGIS öznitelikleriyle dinamik olarak bağlama yeteneğini içerir. Kamu hizmetleri, ulaşım, kamu güvenliği, doğal kaynaklar gibi sektörlere özel şema tabanlı iş akışlarını kolayca oluşturmak için Detay Sınıfı Şablonlarını içerir. ArcGIS for AutoCAD kurulduğunda, Autodesk’in AutoCAD veya Civil 3D’sinin ana şeridinde otomatik olarak bir ArcGIS sekmesi oluşturulur. Tasarım projenize birkaç tıklamayla CBS içeriği ve bağlamı ekleyebilirsiniz.

Birkaç dakika içinde CAD verilerinizin ArcGIS Field Maps gibi saha uygulamalarında kullanılmasını ve düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Saha çalışanları, şantiyedeyken yeni detaylar ekleyebilir, nitelikleri değiştirebilir ve fotoğraf ekleyebilir. Saha düzenlemeleri tamamlandığında, bu güncellemeleri senkronize eder ve bu değişiklikleri doğrudan CAD çiziminizde görürsünüz. Aşağıdaki ilk video örneği, bu sürecin operasyonlarınıza nasıl fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

CAD projenize temel içerik ve çevresel kısıtlamalar için CBS verileri eklemek veya CAD masaüstünden CBS verilerini yayınlamak ve düzenlemek istiyorsanız bu mümkündür. ArcGIS for AutoCAD; CAD masaüstünüzden ayrılmak zorunda kalmadan, CAD ve CBS ortamlarını bir araya getirmekte her zamankinden daha güçlüdür.

ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise’a erişim ile bir kullanıcı şunları yapabilecektir:

  • Bir kuruluşun CBS katmanlarından, paylaşılan grup veya kullanıcı içeriğinden yararlanma
  • Detay katmanları oluşturma, yayınlama ve düzenleme
  • ArcGIS Enterprise ve ArcGIS Online hesapları arasında geçiş yapma
  • Esri altlık haritalarından yararlanma

İş Akışlarına Katkısı Ne Olacak?

ArcGIS for AutoCAD, CAD profesyonellerinin tanıdık CAD iş akışlarını değiştirmeden CBS sürecinde doğrudan katılımcı olmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu, CBS verilerinin doğrudan Autodesk CAD masaüstünden yayınlanmasını, düzenlenmesini ve görüntülenmesini içerir. Bu; ArcGIS for AutoCAD işlevselliğinin basitleştirilmiş bir anlatımıdır. Temel işlevsellik olarak; CAD ortamından CBS detaylarını ve özniteliklerini eklemeyi, silmeyi veya değiştirmeyi içerir.

En az bu özellikler kadar önemli olan; Esri altlık görüntüler ekleme, koordinat sistemi atama, çalışma alanı sınırlarını ayarlama, etiketleme, öznitelik ekleme, blok atama, yerleşik CBS şema şablonları, CAD ve CBS ortamlarının iki yönlü senkronizasyonu gibi süreçleri kolaylaştırmak için birçok yerleşik araç içerir.

Civil 3D’de Kullanabileceğiniz Autodesk Connector for ArcGIS Neler Sağlıyor?

ArcGIS for AutoCAD, Autodesk AutoCAD veya Civil 3D’nin 2018 ila 2022 sürümlerini destekler. Civil 3D ile birlikte gelen güçlü bir Connector for ArcGIS aracı olsa da, AutoCAD for ArcGIS eklentisi Civil 3D’yi CAD masaüstü ​​olarak kullanmayı seçen CAD operatörleri için kullanılabilir.

Civil 3D’deki Autodesk Connector for ArcGIS, CBS verilerinden cogo noktaları, detay çizgileri ve hizalamalar gibi gelişmiş Civil 3D nesne türleri olarak yararlanabilir. Ayrıca Autodesk Connector for ArcGIS, ArcGIS verilerini inşaat projeleri için bağlam olarak eklemek isteyen İnşaat Mühendisleri için tasarlanmış çok kullanışlı bir araçtır. ArcGIS for AutoCAD eklentisi, AutoCAD ve bazen Civil 3D kullanan ve CBS iş akışlarına katılması veya CBS verilerini AutoCAD projelerine getirmesi gereken CAD uzmanları için tasarlanmıştır. Bazı işlevsellik örtüşmeleri vardır ve ihtiyaca bağlı olarak her ikisi de kullanılabilir, ancak temel farklılıklar hedefledikleri iş akışlarındadır. Hem ArcGIS for AutoCAD hem de Autodesk Connector for ArcGIS, CAD ve CBS verilerini entegre etmeyi kolaylaştırır ve iş akışlarını destekler.

ArcGIS for AutoCAD’in son sürümünü indirmek ve kurmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın:
https://www.esri.com/en-us/arcgis/products/arcgis-for-autocad

İpuçları ve Püf Noktaları videoları için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz:

Sektöre Özel Şablonlar ile CBS İş Akışlarına Hızlı Başlangıç

En kullanışlı yeni özelliklerden biri, Su ve Elektrik Tesisleri, Kamu Güvenliği ve hatta ArcGIS Indoors gibi sektöre özel iş akışları için şema tabanlı Detay Sınıfı Şablonlarını kolayca oluşturma yeteneğidir. İstediğiniz şablonu seçin ve katmanlar, şema ve nitelikler CAD çizimine anında eklenecektir. Bu katmanlar daha sonra ArcGIS Online veya Enterprise’a tekrar yayınlanabilir. Saha ekipleriniz verileri kullanabilir ve nitelikleri güncelleyebilir, resim ekleri ekleyebilir ve hatta yeni detaylar toplayabilir. Alan  düzenlemeleri kaydedildiğinde, AutoCAD masaüstünde bir senkronizasyon gerçekleştirebilirsiniz ve tüm alan düzenlemeleri masaüstünde yenilenir. Bu, verilerinizin CAD’den ArcGIS Online’a, saha kullanıcılarınıza ve CAD masaüstüne sorunsuz bir gidiş dönüşünü sağlar.

Hidrant verileri ile AutoCAD içinde çalışma ve yeni detay katmanı oluşturma ve mobil uygulamada kullanımı: https://www.youtube.com/watch?v=wX0PN9cSpfg

ArcGIS Indoors Sektöre Özel İş Akışı Örneği

Bu örnekte, ArcGIS’teki daha heyecan verici gelişmelerden birini, CBS uygulamalarınızı ve iş akışlarınızı ArcGIS Indoors ve iç mekan konumlandırma için ArcGIS IPS ile bina içine alma yeteneğini görebilirsiniz. Aşağıdaki video, Indoors örnek şablonunu kullanarak ArcGIS for AutoCAD’in ArcGIS Indoors kullanım için CAD çiziminizi hazırlamaya yardımcı olmasının ne kadar kolay olduğunu gösterir. Uygun belge detay katmanlarını ve ilgili şemayı oluşturmak için detay sınıfı şablonunu kullanma yeteneği, hazırlık aşamasındaki bir bina veya kampüs iç mekan projesinin hızlı bir şekilde başlatılmasına yardımcı olabilir.

AutoCAD içinde ArcGIS Indoors ile ilgili içerik hazırlanması: https://www.youtube.com/watch?v=QgtCSqxdask  

CAD ve CBS – Sonuç

CAD ve CBS kullanıcısının bakış açısından: 

CAD Kullanıcısı: Geleneksel olarak CAD kullanıcıları, coğrafi verilere temel yaklaşımlarını CBS kullanıcılarından çok farklı şekilde temel alır. CAD kullanıcısı, verilerini, CAD özelliğinin rengi, çizgi tipi, kalınlığı ve blok gösterimi ile birlikte, taslak oluşturulduğu CAD katmanına göre tanımlar.

CBS Kullanıcısı: CBS kullanıcısı, verileri öznitelikler, subtype’lar, ilişkiler ve ekler içerebilen mekansal olarak referanslı geometrik detaylar olarak görür.

Bu farklı paradigmalar, uzun yıllardır CAD ve CBS kullanıcıları arasındaki işbirliğinde yanlış anlamalara ve dirençlere neden olmuştur. CAD ve CBS dünyalarının bir araya gelmesi için aşılması gereken bir durum iken, ArcGIS for AutoCAD bu sorunu çözer ve CAD kullanıcısının CBS verileriyle çalışırken ve CAD iş akışlarını veya veriler üzerindeki bakış açılarını bozmadan tanıdık CAD araçlarını kullanmaya devam etmesine olanak tanır. Artık CBS verileri CAD verileri için gerçeğin kaynağı olabilir ve benzer şekilde CAD verileri de anlamlı CBS verileri olarak yayınlanabilir.

Detaylı bilgiler için inceleyebileceğiniz kaynaklara aşağıdaki linkler ile erişim sağlayabilirsiniz:

 

Önceki Yazı
Civil 3D Network’ü AEC Öznitelikleriyle Genişletin
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ve React
Yazıyı görüntüle