Beraber yapalım – ArcGIS Pro 2.4’de Gerçek Zamanlı Veri ile Mekânsal Analiz Örneği

ArcGIS Pro 2.4’den itibaren kullanabileceğimiz harika bir özelliği siz değerli okurlarımız ile paylaşırken bir yandan da bu özelliği beraber deneyerek keşfedelim. Buyurun lütfen…

Acil müdahale yönetimi için hayat kurtarmak ve zararları azaltmak çok önemlidir. Dolayısıyla, potansiyel hasarı afet gerçekleşmeden önce ilgili bölgedekileri erken uyarmak veya önceden yapılmış değerlendirmelerle olası hasarı azaltma yönündeki analizler hayati önemi sahiptir. Afet gerçekleştiği sırada o bölgeye ait anlık veri akışına sahip olunduğunda ve anlık olarak gerçekleştirilecek mekânsal analizlerle karar verme sürecinizde size yardımcı olabilir.

Bu blog yazısında, bir kasırgadan etkilenen ABD eyaletlerindeki nüfusun harita üzerindeki simülasyonunu görebiliyorken aynı anda etkilenen nüfusu grafik üzerindeki değişimini gözlemleyebilirsiniz. Simülasyonu beraber gerçekleştirebilmek için ise yazı içerisinde paylaşılmış olan ArcGIS Pro eklentisini aşağıda bulabilirsiniz.

  1. İlgili Visual Studio projesini indirin: https://arcg.is/0jH09i
  2. Projeyi açıp derleyin ve derleme zamanı hatası olmadığından emin olun.
  3. F5 tuşuna basın. ArcGIS Pro açılacaktır.
  4. İndirilen zip dosyasıyla beraber gelen Data isimli klasörün içerisinde bulunan ArcGIS Pro projesini açın.
  5. Spatial Analysis – Select Affected Counties isimli haritayı açın. Florence isimli kasırgayı temsil eden ve onun belirsiz bir şekilde ABD’nin Doğu kıyılarında hareket edişini temsil eden bir poligon göreceksiniz.
  6. Content bölmesindeki Counties isimli katmanı genişletin ve katmanla ilişkilendirilmiş grafiği açın.
  7. Real-time Analysis (Gerçek Zamanlı Analiz) sekmesindeki Select Affected Counties düğmesine basın. Kasırgayı temsil eden poligon karaya geldiğinde, kesişen tüm ilgili eyaletlerin otomatik olarak seçildiğini göreceksiniz.

Yukarıda gördüğünüz üzere kasırgadan kaç kişinin etkileneceğini grafik üzerinde inceleyebilirsiniz. Select Affected Counties düğmesine tekrar basarak gerçek zamanlı analizi durdurabilirsiniz.

Tüm bu senaryoda, Florence isimli kasırga verisini içeren bir stream servisi kullanılmıştır. Bknz: https://geoeventsample1.esri.com:6443/arcgis/rest/services/Florence-Demo/StreamServer

Örnek kod’a, veriye ve ArcGIS Pro projesine https://arcg.is/0jH09i bağlantısından erişebilirsiniz.

Önceki Yazı
Kullanıcı Yönetimli Veri vs. ArcGIS Yönetimli Veri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
AppStudio for ArcGIS
Yazıyı görüntüle