AppStudio for ArcGIS

“AppStudio for ArcGIS”, harita ve CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) verilerinizi native uygulamalara dönüştürerek kurumunuzdaki diğer kişilerle veya popular uygulama mağazaları sayesinde herkesle paylaşmanızı sağlar. AppStudio ile oluşturulan uygulamalar cross-platform (birden fazla işletim sisteminde desteklenen) özelliği sayesinde Android, iOS, Linux, macOS ve Windows işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. AppStudio üyenin kullanıcı tipine dahil edildiğinde, uygulama oluşturmak için minimum kod yazımını sağlar. Üyeler, konfigüre edilebilir uygulama şablonlarıyla, özel kod yazarak şablonların özelliklerini geliştirerek veya sıfırdan uygulamalar oluşturabilirler. Yapacağınız konfigürasyon veya değişiklik miktarında göre çok az kod bilgisi ve efor ile AppStudio kullanarak tarayıcıda ya da masaüstünde çalışan uygulamalar geliştirebilirsiniz.

AppStudio for ArcGIS Desktop Edition Kurulumu

Masaüstünüzde AppStudio kullanmak için, işletim sisteminiz ve mimarisine göre kurulum dosyasını indiriniz ve yüklemek için çalıştırınız. Daha detaylı bilgi için linkere (1 ve 2) tıklayınız.

Kurulum tamamlandıktan sonra, masaüstünüzde iki adet kısayol oluşturulacaktır:

  • AppStudio for ArcGIS Desktop Edition; uygulamaları konfigüre etmek ve yönetmek için
  • Qt Creator (AppStudio for ArcGIS); uygulamalarınızı güncellemek için

AppStudio’nun tüm özelliklerinden faydalanmak için AppStudio kullanmanıza olanak sağlayan lisansa sahip ArcGIS Online hesabınız ile oturum açmanız gerekmektedir. Lisans hakkında daha detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Temel (Basic) ve Standart (Standard) olarak iki farklı versiyonu bulunmaktadır:

  • AppStudio for ArcGIS Basic
    • Ücretsiz olarak her ArcGIS “named user” hesabına dahildir.
    • AppStudio web sitesinden ön tanımlı uygulama şablonları kullanılarak herkesin kullanımına açık harita uygulamaları oluşturmanız sağlanır.
  • AppStudio for ArcGIS Standard
    • ArcGIS Developer Subscription (Derleyici ve üstü) satın alınarak kullanılabilir
    • Tüm temel sürümün özellikleri yanında aşağıdaki yetenekleri de içerir:
      • Size ve kurumunuza özgü uygulamalar oluşturabilir.
      • Kurumunuza uygulamaları paylaşabilirsiniz.

Yeni bir uygulama Oluşturma

İlk kez kullanmanız durumunda mevcut bir uygulamanız olmayacaktır. Yeni bir uygulama oluşturmak için ekrandaki “New App” (Yeni Uygulama) düğmesine basınız.

Ekrana gelecek diyalog üzerinden uygulamanızın çeşidini ve başlığını belirleyebilirsiniz.

Uygulama Ayarlarını Değiştirme

Uygulamanızı oluşturduktan sonra ana panelde görüntülenecektir. İlgili uygulamayı seçip, sağ kısımdaki paneldeki yönetim bölümünden uygulamanızın özelliklerini, tekrar derlenmesini, çalıştırılmasını, silinmesi gibi işlevlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Uygulamanın ArcGIS’e Yüklenmesi

Oluşturmuş olduğunuz uygulamanızı başkalarıyla paylaşmak için veya kurulum dosyalarını derlemek için ArcGIS üzerine yüklenmesi gerekmektedir. Yüklemek (Upload) için “Upload” düğmesine basınız. Yükleme yapabilmek için AppStudio for ArcGIS Standart lisansına sahip olunmalı.

Oynatıcıda Uygulamanın Test Edilmesi

Oluşturduğunuz uygulamaların hem masaüstü versiyonunu hem de mobil cihazlardaki versiyonunu test etmek için Oynatıcı (Player) uygulaması ile gerçekleştirilmektedir. Oynatıcı uygulaması Google Play ve App Store mağazalarından ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Oynatıcının masaüstü versiyonunu linkten temin edebilirsiniz. AppStudio ile oluşturduğunuz herhangi bir platformda çalışacak uygulamanız Oynatıcı sayesinde görüntüleyebilirsiniz.

AppStudio kullanarak yapacağımız uygulamalar hakkında blog yazılarımız için Esri Türkiye Blog web sayfamızı takip edebilirsiniz.

Önceki Yazı
Beraber yapalım – ArcGIS Pro 2.4’de Gerçek Zamanlı Veri ile Mekânsal Analiz Örneği
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS GeoEvent Server 10.7.1 sürümündeki yenilikler
Yazıyı görüntüle