Coğrafi Veritabanına Kolay Yoldan Domain Ekleyin

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile çalışanlar mutlaka, bir Coğrafi Veritabanında (Geodatabase) çok sayıda Domain değeri oluşturmak veya güncellemek zorunda kalmıştır. Bu işlemi yapmanın en yaygın yolu, ArcCatalog üzerinden Coğrafi Veritabanınızın Özellikler (Properties) iletişim kutusundan geçer. Bu noktada yazmanız gereken onlarca veya yüzlerce Domain değerine sahipseniz bu yöntem bir miktar zamanınızı alacaktır.

ArcGIS Desktop içerisinde; bu gibi durumlardan sizi kurtarabilecek faydalı bir araç bulunmaktadır. ArcGIS Desktop araçları (ArcToolbox) içerisinde Data Management altında bulunan Table to Domain aracı ile onlarca ya da yüzlerce kaydı tek tek el ile yazmaktan kurtulabilirsiniz. Table to Domain aracı ile, daha önce hazırlamış olduğunuz bir tabloyu (Excel, Database table, csv vb.) Coğrafi Veritabanınıza doğrudan Domain olarak aktarabilirsiniz. Ayrıca bu araç bir Geoprocessing aracı olduğundan dolayı, bir model oluşturabilir ve modelinizi periyodik bir şekilde çalışması için yapılandırabilirsiniz. Başka bir sistemden güncellenen tablo kayıtlarınız var ise, bu şekilde Domain kayıtlarınızı kolaylıkla otomatik olarak güncelleyebilirsiniz.

Coğrafi Veritabanınızdaki Domain değerlerinizi güncellemek için yapmanız gereken işlemler sadece 3 temel adımdan oluşmaktadır.

1. ADIM: Tablonuzu hazırlayın.

Domain değerlerinizi ayarlayın ve tablonuzu kaydedin. En basit şekli ile Excel dosyası içerisine değerlerinizi girebilir ve kaydedebilirsiniz.

2. ADIM: Tablodaki değerleri Coğrafi Veritabanınıza aktarın.

Tablonuzu oluşturdutan sonra, ArcGIS Desktop araç kutusu (ArcToolbox) içerisinde Table to Domain aracını bularak açınız. Ekrandaki parametreleri aşağıdaki görseldeki şekilde doldurunuz. Gerekli ayarlamaları tamamladıktan sonra aracı çalıştırınız.

İşlem tamamlandıktan sonra, tablonuzdaki değerleri Coğrafi Veritananınızın özelliklerinde görebilirsiniz.

ArcGIS ile veri düzenleme işlemlerini hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirmek için siz de Coğrafi Veritabanlarınızda Domain kullanabilir, coğrafi verileriniz üzerinde çalışırken zaman kazanabilirsiniz.

Esri Türkiye 2019 ©
Önceki Yazı
Reklamcılıkta Konumun Gücü’nün Farkında Mısınız?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Online Map Viewer Beta
Yazıyı görüntüle