Esri CityEngine Facade Wizard ile Dinamik Cepheler Oluşturun

Facade Wizard

CityEngine, dokulu 3B cephelerin hızlı bir şekilde oluşturulması için düzenlenmiş dinamik bir araç olan Facade Wizard aracına sahiptir. Bu araç, CityEngine içinde başka bir CGA kuralı olarak kullanılabilecek doku kodunu çıkarır. Bu doku kodu kullanıcı tarafından yazılmaz, arka planda CityEngine tarafından otomatik olarak üretilir. Bu sayede çok karmaşık yapılar verimli ve kolay bir şekilde oluşturulur. Ayrıca boyut olarak da performans kazandırır.

Örnek bir cephe resmi ve kural dosyası farklı büyüklükteki bina cephelerine atanarak farklı modeller oluşturulabilir. Pencere sayısı orantısal olarak cephe boyutlarına uyum sağlar.

Cephe dokusu

Cephe dokularının atandığı farklı modeller

Sahada çekilen fotoğrafların açısı modelleme için uygun olmayabilmektedir . Bu sebepten ötürü fotoğrafların açısı düzeltilmelidir. Bu işlem için gerekli olan araç CityEngine yazılımı içerisinde olan Crop Image aracıdır. Crop Image aracı ile fotoğrafların açıların düzeltmesi ve bölge olarak doku seçimini tek bir adımda arayüz üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem çekilen fotoğrafın çözünürlüğünü bozmamaktadır.

Crop Image Aracı ekranı sola ve sağa ayırır. Sol tarafta kaynak görüntü. Sağ tarafta ise,kırpılan görüntü bulunmaktadır.  Veriler işlenip kullanıma hazır hale getirildikten sonra en önemli süreç 3 boyutlu modelin oluşturulmasıdır. Fotoğrafın açısını düzelttikten sonra modelin oluşturulması için Facade Wizard aracını kullanılır. Sonuç görüntü kaynak fotoğrafın bulunduğu konumda depolanır.

Facade Wizard aracının bir diğer avantajı, herhangi bir cephe geometrisine uyum sağlayabilen CGA kurallarının oluşturulabilmesidir.

Y Split butonunu seçtikten sonra ve ana bina kütlelerini zemin kat, üst katlar ve çatı bölümü de ( 1 ve 2) seçilir.

Bina zemin katı kullanımı farklı ise cephede yapılan işlemler zemin kat alanı için tekrarlanır.

NOT: x split  X Split , ve y split  Y Split   arasında geçiş yapmak için sol ve sağ ok tuşlarını kullanılır.

 

Bina cephesinin fotoğrafında bulunan tüm pencereleri ve balkonları doku sihirbazı ile oluşturarak CGA kurallarına otomatik olarak çevrildikten sonra modelde tekrarlanarak kullanılır.

Yatay ve dikey tüm detayları Facade Wizard aracı ile oluşturarak bina katmanındaki  tüm cephelere tek bir kural ile dinamik olarak giydirilir.

Facade Wizard aracı dinamik yapılı şehirler oluşturmak için efektif bir çözüm sağlamaktadır.

Esri Türkiye 2018

Önceki Yazı
2019 ArcGIS Güvenlik Standartları ve Protokolleri İyileştirmeleri Nelerdir?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Collector For ArcGIS Yenilendi!
Yazıyı görüntüle