Esri Saha Uygulamalarında Bir Yenilik : Collector Aurora Projesi

Esri’nin ilk olarak 2013 yılında yayınladığı Collector for ArcGIS uygulamasına hepimiz aşinayız. Güncel durumda ise Esri, 2018 yılının sonuna doğru yayınlamayı planladığı Collector Aurora uygulaması ile birlikte kullanıcılarına daha üst seviyede bir deneyim sağlamayı hedefliyor. Collector Aurora uygulaması klasik Collector for ArcGIS uygulamasından ayrı olarak, mevcut durumda iOS ortamında bir beta sürümü bulunan ve bu yılın sonuna kadar da hem iOS hem Android ortamında yayınlanması planlanan bir saha uygulamasıdır. Bu yazımızda  Aurora projesiyle birlikte gelen gelişmeleri kısaca sizlere aktarıyor olacağız.

“Topla” Butonu:

Collector Aurora ile sahada veri toplarken kullanımınızı kolaylaştıracak bir arayüz geliştirilmiştir. Örneğin temel araçlardan biri olan “Topla (Collect)” butonu daha erişilebilir şekilde konumlandırılmıştır.

Collector Aurora – Topla Butonu

Konum İmleci:

Artı şeklinde olan bu imleç verinin konumunu hassas bir şekilde görüntüleyebileceğiniz bir imleçtir. Konumunuzu daha hassas bir şekilde algılayan ve takip etmenizi kolaylaştıran bir gösterge bulunmaktadır.

Collector Aurora – Konum İmleci

Kameraya Hızlı Erişim:

Sahadan elde ettiğiniz veriye özel olarak bir fotoğraf eklemek istediğinizde yalnızca detaya tıklamanız ve “Fotoğraf Çek” butonuna basmanız yeterlidir. Fotoğrafınızı çektikten sonra önizlemeyi kontrol edip ardından hızlıca verinize ekleyebilirsiniz.

Düzenleme İşlemleri:

Çalışma alanınızda yeni bir veri toplamak yerine var olanı düzenlemek istiyorsanız da veri detaylarının görüntülediğiniz panelin altında yer alan “Düzenle” butonuyla var olanı düzenleyebilir veya bir kopyasını oluşturabilirsiniz.

Collector Aurora – Mevcut Veriyi Düzenleme Paneli

Hareketli Bir Çalışma Paneli:

Collector Aurora’da aynı anda hem haritayı hem de verinizi detaylarını kontrol etmek istediğinizde tek bir ekran üzerinde bu kontrolü sağlayabilirsiniz. Aurora versiyonu ile birlikte ekranınızı ikiye bölünmüş biçimde ve verimli biçimde kullanabilirsiniz. Örneğin, sahada telefon aracılığıyla verinizi toplarken bu özellik kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Haritanızın ve detayların görünümünü istediğiniz oranda büyütüp küçülterek, odaklanmanız gereken hangisi ise ona yakınlaşabilirsiniz. Dilerseniz yalnızca haritanızı, dilerseniz yalnızca formunuzu veya her ikisini birden aynı anda görüntüleyebileceğiniz bir panel üzerinde çalışabilirsiniz.

Akıllı Formlar:

Toplamak istediğiniz veriye ve hazırladığınız bu veriye ait öznitelik tablosuna uygun olarak, geliştirilen akıllı formlarla veri toplama işleminiz hızlanacaktır. Esri, Collector Aurora’yı Arcade ifadeleri ve öznitelik kurallarını da destekleyecek şekilde planlanmakta ve geliştirmektedir.

Etiketleme:

Collector Aurora ile birlikte yayınladığınız ve üzerinde çalıştığınız haritanızda oluşturduğunuz veri etiketlerini görüntüleyebilirsiniz. Sahada yürüttüğünüz çalışma esnasında verinizi düzenlediğinizde etiketiniz de anlık olarak güncellenecektir.

Esri ürünleri ve çözümleri ile alakalı tüm yenilikleri, blog sayfamız aracılığıyla siz değerli kullanıcılarımıza duyurmaktan mutluluk duymaktayız!

Yararlanılan Kaynaklar :

  • https://community.esri.com/community/gis/applications/collector-for-arcgis/blog/2017/09/06/the-aurora-project
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/apps/field-mobility/collector-aurora-ux-improvements/
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/collector/field-mobility/5-things-to-try-in-collectors-aurora-beta/
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/collector/field-mobility/collector-for-arcgis-releasing-the-aurora-project/

 

Önceki Yazı
ArcGIS ile Üç Boyutlu Yüzeylerde Çalışmak
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Drone2Map for ArcGIS ile Üretilen PointCloud (Nokta Bulutu) Verilerinin ve Lidar Verisinin ArcGIS PRO Kullanılarak Sınıflandırılması
Yazıyı görüntüle