Kubernetes Üzerinde ArcGIS Enterprise

Sektör lideri jeo-uzamsal platform olan ArcGIS Enterprise’ın bu tamamen yeni uygulaması, yeni bir mikro hizmet mimarisinde tasarlandı ve 10.9 sürümünde kullanıma sunulacak.

Dağıtın, yapılandırın ve kullanın

İlk demomuzda Markus, ArcGIS Enterprise’ı Kubernetes üzerinde dağıtma, yapılandırma ve kullanma adımlarına genel bir bakış sunuyor. Markus, kuruluşu için üretime hazır ve yüksek düzeyde kullanılabilir bir jeo-uzamsal ortamın nasıl dağıtılacağını gösteriyor.

Başlamadan önce, Markus’un konuşlandırmanın bir ön koşulu olan Kubernetes kümesini sağladığını fark etmiş olabilirsiniz.

Kubernetes üzerinde ArcGIS Enterprise şu anda 3 adet  kubernetes sağlayıcı üzerinde desteklenmektedir. Zamanla bu büyüyecektir.

Şirket içi veri merkezi :

  • Red Hat OpenShift Container Platform

Bulutta yönetilen Kubernetes hizmetleri

  • Microsoft Azure Kubernetes Service (AKS)
  • Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS)

Bu ortamlardan birinde küme sağladığınız zaman dağıtıma hazırsınız

Esri tarafından sağlanan komut dağıtım komut scriptini (./deploy.sh) direk olarak etkileşimli mod üzerinde (ilk defa kullanacak olan kullanıcılar için önerilir) veya sessiz modda konfigürasyon dosyasını düzenledikten sonra çalıştırabilirsiniz.

Script çalışırken kubernetes clusterlar ile konuşarak podları oluşturmaya başlayacaktır. (namespace isimlendirmesi sizin tercihinize göre olacaktır)

Dağıtım işlemi tamamlandıktan sonraki aşama konfigürasyon aşaması olacaktır. Bu aşama için hazırlanmış scripti kullanabilir (./configure.sh) veya browser üzerinden kurulum sihirbazı sayesinde bu işlemi tamamlayabilirsiniz.

Güncellemeler ve Yükseltmeleri gerçekleştirin.

Bu demoda, Shreyas, Kubernetes’te ArcGIS Enterprise’da güncelleme uygulama sürecinde bize yol gösteriyor. Güncellemeler, yükseltmelerden (yeni bir yazılım sürümü) ve güncellemelerden (yeni bir yama) oluşur ve yöneticilere, yeni özellikler ve geliştirmeleri kullanılabilir olur olmaz sorunsuz bir şekilde alma fırsatı verir.

 

Yönetim araçlarına bir güncelleme motoru yerleştirilmiştir. Bir güncelleme geldiğinde podların güncellenmesi için bir bildirimde bulunur. Podların tipine göre bir güncelleme stratejisi uygulanır. Örneğin;

  • Mavi-Yeşil: Bu strateji, barındırılan veri depoları tarafından uygulananlar gibi StatefulSets için uygulanır. Güncellenebilir olduğunda yeni kubernetes deployment paketi ile containerlar (podlar) oluşturulur. Veriler taşınır ve upgrade edilir. Yeni veri deposunun sağlıklı çalıştığı gözlemlendikten sonra eski veri deposu kapatılır. Yeni veri deposuna geçiş yapılır.
  • Yuvarlama: Bu strateji satece Kubernetes dağıtım ögeleri için kullanılır. Yeni podlar oluşturulurken eski podlar sıra ile kapatılır. Bu yaklaşım, güncellemeleriniz için kapalı kalma süresini en aza indirmeyi amaçlar.

Servisleri Ölçekleyin

Her hizmet talebinin önemli olduğunu ve yöneticilerin, sistemlerin ne zaman sağlıklı olduğunu ve beklenen hizmet düzeyi sözleşmelerinde (SLA) performans gösterdiğini ve belki de daha da önemlisi, ne zaman sağlıklı olmadıklarını bilmelerinin zorunlu olduğunu anlıyoruz.

Kubernetes üzerinde ArcGIS Enterprise, kullanıma hazır izleme araçları sağlamak için metrikleri toplamak için popüler bir araç olan Prometheus’u ve sonuçları görüntülemek için bir metrik görselleştiricisi olan Grafana’yı içerir.

İstekler sistem üzerinden akarken, çeşitli podlardan temel ölçümler toplanır ve Prometheus tarafından hazırlanır. Metrikler, Prometheus sorgu dili (PromQL) kullanılarak sorgulanabilir.

Kubernetes üzerinde ArcGIS Enterprise GIS hizmetleri, iki modda çalışacak şekilde yapılandırılabilir;

  • Paylaşılan – hizmet bu modda (CPU ve bellek) diğer hizmetlerle paylaşılan kaynakları kullanarak çalışır.
  • Özel – hizmet kendi özel kaynaklarını kullanarak çalışır.

10.9’da, harita hizmetleri ve barındırılan özellik hizmetleri, paylaşılan modda çalışacak şekilde yapılandırılabilir. Özel mod, dinamik harita hizmetleri, özellik hizmetleri ve sistem coğrafi işleme hizmetleri için desteklenir ve çok özel kaynak kontrol sınırı gerektiren veya SLA’ları olan hizmetler için idealdir.

Yöneticiler, hizmet podlarının sayısının yanı sıra her biriyle ilişkili CPU ve belleği kontrol etmek için ArcGIS Enterprise Manager veya Admin API’yi kullanabilir.

Yöneticiler, hizmet kullanım ölçümlerinin iki özelliğini podlar üzerinde ayrıntılı kaynak denetimiyle birleştirerek, bir hizmetin SLA’sını karşılayabilmesini ve iş akışlarına anında uyum sağlayabilmesini sağlamak için çok güçlü otomatik ölçeklendirme iş akışlarını dağıtabilir.

Ortalama yanıt süreleri artarsa, yani hizmet belirli bir süre boyunca gelen yükü kaldıramazsa, Yönetici API’sini kullanarak podların ölçeğini ayarlamak için bir tetikleyici oluşturulabilir.

Bu şekilde, yöneticiler, güçlü hizmet kullanım metriklerinin otomasyonunu ve yerleşik özelliklerini kullanarak, SLA’larını karşılamak için CBS hizmetlerini (yukarı veya aşağı) ölçeklendirebilir.

Önceki Yazı
ArcGIS 360 VR
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Enterprise Antivirüs Yapılandırılması
Yazıyı görüntüle