Map Viewer Beta Yetenekleri

Map Viewer Beta, ArcGIS Online ve ArcGIS Enterprise için yeni nesil harita oluşturma aracıdır. İlk olarak Ekim 2019’da duyurulan Map Viewer Beta, Kasım 2019’da ArcGIS Online ve Temmuz 2020’de ArcGIS Enterprise için tanıtıldı. İlk sürüm, yeni bir görünüm ve düzen ile verileri görselleştirmek ve web haritaları oluşturmak için yeni yollar sağladı.

Map Viewer Beta ilk sürümden itibaren geliştirilmeye devam ediyor ve her ay yeni özellikler ve geliştirmeler eklenerek güncelleme programı sürdürülüyor. Bu yazıda Map Viewer Beta’nın birçok yeteneğinden bahsedilecektir.

Nokta Yoğunluğu

Nokta yoğunluğu çizim stili, tek bir noktaya sahip varlıkların sayısını temsil etmek için idealdir. Nokta yoğunluğu stili, verilerinizde birden fazla sayımın veya toplamın bulunduğu her durumda ve insanlar, evler, olay raporları, tutuklamalar, toplam maliyet gibi ortak bir birimi paylaştıklarında iyi çalışır.

Geliştirilmiş Renk Paletleri

Map Viewer Beta yüzlerce renk paleti sağlar. Açık veya koyu altlık haritalarının yanı sıra renk körlüğüne uygun paletler gibi kullanım durumuna göre kategorize edilmiş, sıralı renk temalarına sahip renk paletleri seçebilirsiniz.

Kümeleme

Kümeleme, katman için seçilen detay sayısını ve çizim stilini temsil eden veriye dayalı kümelerde tek tek detayları bir araya getirerek örtüşen detayları görselleştirmek için verimli bir yol sunar.

Kümeleme ile ilgili daha detaylı bilgi için Map Viewer Beta’nın Öne Çıkan Özellikleri yazısını inceleyebilirsiniz.

Sembol Çiftleri

Farklı renk paletleri ve yukarı-aşağı değerleri temsil etmek üzere tasarlanmış sembol çiftlerini kullanarak eğilimleri vurgulayabilirsiniz. Verilerinizle güçlü bir anlatım sağlamak için hem boyutu hem de renkleri kullanabilirsiniz.

Ölçeğe göre Otomatik Boyutlandırma

Ölçek değiştiğinde nokta sembolleri, çizgi genişlikleri ve çokgen ana hatları otomatik olarak ayarlanır. Haritaya yakınlaşırken ve uzaklaşırken en uygun boyutlar kullanılır ve bu, tüm ölçeklerde tutarlı bir deneyim sağlamaya yardımcı olur.

Karıştırma Yöntemleri

Map Viewer Beta, katmanlar arasındaki renk ve dokuların nasıl göründüğünü kontrol etmenizi sağlayan 30’dan fazla karıştırma yöntemi içeriyor. Bir karıştırma yöntemi, iki veya daha fazla katman için her katman tarafından çizilen pikselleri karıştırır ve hangi yöntemin seçildiğine bağlı olarak katmanlar için yeni bir görselleştirme oluşturur. Karıştırma, bir özellik ayarı olduğundan katmanlarınız bağımsız kalır ve karıştırmayı kolayca kapatıp katmanın orijinal durumuna geri dönebilirsiniz.

Karıştırma ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için karıştırma yöntemleri ve tematik haritalar için karıştırma yöntemlerinin anlatıldığı blog yazılarını inceleyebilirsiniz.

Etiketleme

Haritanızla bütünleşen etiketler oluşturmak için birden çok etiket sınıfı, ölçeğe bağlılık, yeni yazı tipleri ve daha fazlasını kullanabilirsiniz. Map Viewer Beta’da artık farklı konfigürasyonlar için birden fazla etiket sınıfı ekleyebilirsiniz ve yeni yazı tiplerini kullanabilirsiniz. Etiketlerinizi, sütunlara veya özelleştirilmiş öznitelik ifadelerine göre düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yakınlaştırma düzeyine göre etiketlerinizin ne zaman görüneceğini belirleyebilirsiniz. Her bir etiket sınıfı için görünürlük aralığı ayarlayabilirsiniz. Map Viewer Beta’da etiketlerinizin haritanın rotasyonuna göre yön değiştirmesini sağlayabilirsiniz ve etiketlerinizi yeniden konumlandırabilirsiniz.

Etiketleme ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için etiketleme yeteneklerini anlatan blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Filtreleme

Dinamik bir filtreleme deneyimi, veri keşfini ve filtreleri yapılandırmayı basit ve sezgisel bir deneyim haline getirir. Map Viewer Beta’daki yeni filtreleme  yeteneği ile filtreleme ve öznitelik bilgileriyle katmanı keşfettikçe harita hemen güncellenir.

Filtreleme ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için Map Viewer Beta’da filtrelerle çalışma yeteneklerini anlatan blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Açılır Pencereler ve Saha Yönetimi

Map Viewer Beta’da ekleri açılır pencerelerde gösterebilirsiniz. Haritanızda bilgilendirici bir deneyim sağlamak için görüntüler, öznitelikler, özelleştirilmiş metin ve grafikler dahil açılır pencere içeriği oluşturabilir ve yeniden düzenleyebilirsiniz.

Açılır pencere yetenekleri hakkında daha detaylı bilgi için Map Viewer Beta’da yeni açılır pencere deneyimi, verileri Arcade ve açılır pencereler ile ifade etme, özniteliklerin formatlarını toplu olarak düzenleme, açılır pencerelerde grafikleri yapılandırma konuları hakkındaki blog yazılarını inceleyebilirsiniz.

Katmanlarla Çalışma

Map Viewer Beta’daki en büyük geliştirmelerden biri, katmanları gruplama yeteneğidir. Haritanızdaki katmanlar, şeffaflığı ayarlayabileceğiniz, görünür bir aralık tanımlayabileceğiniz ve tüm katman grubuna karıştırma yöntemleri uygulayabileceğiniz tek bir katman halinde gruplanabilir.

Katmanlarla çalışma ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için haritanıza katman, tablo ekleme ve detay katmanları için öznitelik tablosuna erişim hakkındaki blog yazılarını inceleyebilirsiniz.

Geliştirilmiş Yer İşaretleri

Haritadan oluşturulan küçük bir görsel ekleyerek veya kendi özel görüntünüzü yükleyerek yer işaretlerinizi geliştirebilirsiniz. Bir yer işareti oluştururken haritanın yönü değiştirilirse, yer işareti de aynı yönü kullanır.

Map Viewer Beta’da yer işaretleri yetenekleri ile ilgili daha detaylı bilgi için geliştirilmiş yer işaretleri hakkındaki blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Altlık Haritalar

ArcGIS Living Atlas of the World ile altlık haritaları kullanabilir veya kendi özelleştirilmiş altlık haritanızı oluşturmak için arka plan rengini, karıştırma yöntemlerini ve yön değiştirmeyi kullanabilirsiniz.

Map Viewer Beta’da altlık haritalar hakkında daha detaylı bilgi için blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Harita Ölçeğini Koruma

Map Viewer Beta, haritanın kaydedildiği ölçeği koruma seçeneğini içerir. Harita ölçeği korunduğunda, haritanın merkez noktasında açılmasını ve haritanın kaydedildiği zamanki ölçeğini almasını sağlarsınız. Harita bunun yerine tam olarak açılacaksa, Harita ölçeğini koru seçeneğini devre dışı bırakmanız yeterlidir.

Harita ölçeğini koruma hakkında daha detaylı bilgi için blog yazısını inceleyebilirsiniz.

 

Bu blog yazısında bahsedilen yetenekler, Map Viewer Beta’nın sunduğu yeteneklerin yalnızca bir kısmıdır. Sunulan tüm işlevler hakkında daha detaylı bilgi için Map Viewer Beta dokümanlarını inceleyebilirsiniz.

 

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
ArcGIS Pro İpuçları: Grup, Ön Tanımlı Şablon ve Izgara Düzenleme
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Dashboards Beta 2 Yenilikleri
Yazıyı görüntüle