ArcGIS Dashboards Beta 2 Yenilikleri

Geçen yıl, dünya çapında her zamankinden daha fazla gösterge paneli (ArcGIS Dashboards) oluşturuldu ve herkese açık olarak paylaşıldı. Kullanım alanları; halk sağlığı, acil durum yönetimi ve afet müdahalesinden kamu güvenliği ve kamu olaylarına kadar değişiyordu. Gösterge panelleri, bir topluluktan veya bir kurumdan alınan ilgili güncel bilgileri anlama şeklimizi değiştirir ve veri tüketimini kolay ve rahat hale getirir. Herkese açık olarak paylaşılan gösterge tabloları, yalnızca görünen kısımdır. Pek çok gösterge tablosu, karar vermeye, eğilimleri görselleştirmeye ve durumu gerçek zamanlı olarak izlemeye yardımcı olmak için oluşturulur ve paylaşılır.

ArcGIS Dashboards teknolojisi, daha iyi performans, geliştirilmiş özellikler ve yenilenmiş tasarımlarla artan kullanıma adapte olmuştur.

Covid-19 Yayılımının Günlük Güncellendiği herkese açık gösterge paneli

ArcGIS API for JavaScript 4.x ile yeniden düzenlenen yeni nesil ArcGIS Dashboards, Nisan 2020’de beta olarak kullanıma sunuldu.

ArcGIS Dashboards Beta, ArcGIS platformundaki en son yeniliklerden yararlanır, böylece hem haritalar hem de gösterge tabloları daha performanslı olur. Arcade ifadeleri desteği, öğelere ek bağlam eklemeye yardımcı olur ve izleyicilerinizin dikkatini önemli değerlere, olaylara ve durumlara çeker. Yüzdelik dilim istatistikleri gibi ek ölçümler, yeni tarih filtreleme seçenekleri ve boş olmayan ve farklı değerler içeren sayımlarla birlikte kullanıma sunuldu.

Beta ile her ay binden fazla gösterge tablosu oluşturuldu. Gösterge panolarının mevcut sürümüyle aynı kullanıcı arayüzü sayesinde, beta sürümüyle bir gösterge tablosu oluşturmak veya düzenlemek çok kolaydır. Çalışmaya başlamak için GeoNet alanındaki yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yeni güncellemede yer alan bazı önemli noktalar aşağıdaki gibidir:

Seçime dayalı gösterim

Gösterge paneli öğelerinin görünümünü yalnızca bir seçim yapıldığında gerçekleşecek şekilde ayarlamak için yeni bir geliştirme seçeneği mevcuttur. Oluşturanların, verilerin ne zaman ve nasıl bir panoda görüntülendiğine ilişkin koşulları veya bağımlılıkları belirlemesine olanak tanır. Bunu şöyle düşünün; hiçbir koşulunuz yoksa, gösterge paneliniz ve tüm veri görselleştirmeleri, kullanıcıların tüm bilgileri aynı anda görebilmesi için çalışma zamanında görüntülenir. Seçime dayalı ekranla, verilerinizin bir seçimini yalnızca bir veya daha fazla koşul karşılandığında görüntülemeyi seçebilirsiniz. Bir seçimin gerekli olduğunu belirtmek için bir mesaj veya bir resim özelleştirilebilir ve bu öğeler üzerinde gösterilebilir.

Actions kısmında yeni gelen ” Yalnızca filtrelendiğinde oluştur” seçeneği

Grafik ayarlarının yapılandırmasının Actions sekmesinde, Yalnızca filtrelendiğinde oluştur geçiş düğmesini etkinleştirin. Bu seçenek, liste öğelerinin yalnızca seçiciden bir seçim yapıldığında işleneceğini belirler. Etkinleştirildiğinde, liste öğesinde artık herhangi bir bölge listelenmez. Bunun yerine öğe, “Bir veya daha fazla öğe için seçim gerekli” varsayılan mesajını gösterir. Bu mesaj, bir gösterge tablosu kullanıcısının listeyi görmek için ne yapması gerektiğine dair bazı ipuçları verir. Daha özel bir uyarı verilmesi istenirse “General” sekmesinde “No Selection” içinde ne yapılacağına dair ipucu yazılabilir. Artık bir kullanıcı kontrol panelini açtığında, o bölgedeki ürünlerin dağılımını grafik olarak görmek için önce bölge seçmesi gerektiğini biliyor olacak.

Seçim tabanlı gösterim ile; gösterge panelinizde bir seçim yapmaları ve aradıkları bilgileri almaları için izleyicilere rehberlik edebilirsiniz. Kullanıcıya, panelleri nasıl kullanabileceğini anlatan bilgiler eklenebileceği için fazla CBS deneyimi olmayan kişilerin kullanımında kolaylık sağlayabilirsiniz.

Genel olarak, seçime dayalı ekran, daha odaklı ve bağlama duyarlı bir gösterge paneli oluşturmaya yardımcı olur ve hedef kitlenizin ihtiyaç duydukları bilgileri daha verimli bir şekilde almasına yardımcı olur.

Aşağıda farklı bir örneğin nasıl yapıldığını inceleyebilirsiniz:

Dashboards Beta’da seçim tabanlı görüntülemeyi yapılandırma

 

Bağımsız tablolar artık bir veri kaynağı olarak desteklenmektedir

Bağımsız tablo (standalone table) içeren web haritalarına başvurabilir veya ilgili tablo içeren bir katmanı kullanabilirsiniz. Veri kaynağı olarak bağımsız tablolar içeren tüm mevcut gösterge panelleri artık beklendiği gibi açılacaktır.

Map Viewer Beta’da oluşturulan haritalardan yararlanın

Map Viewer Beta’nın heyecan verici yetenekleri olan; grup katmanları, nokta yoğunluğu, kümeleme, açılır pencere iyileştirmeleri ve yer imleri gibi özellikleri kullandığınız web haritalarını ArcGIS Dashboards Beta 2’de de kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örneklerde; kümeleme (clustering) ve nokta yoğunluğu (dot density) kullanılan web haritalarının ArcGIS Dashboard Beta’da nasıl görüntülendiğni inceleyebilirsiniz.

Kümeleme gösteriminin ArcGIS Dashboards’ta görüntülenmesi

 

Nokta yoğunluğu ile gösterilen nüfus bilgisi ve sağlık kuruluşlarının dağılımı gösterimi

 

Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
Map Viewer Beta Yetenekleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud Aracılığı ile Haritalarınızı Videoya Dönüştürün
Yazıyı görüntüle