Saha İş Akışlarınız Tek Uygulamada: ArcGIS Field Maps

ArcGIS Field Maps, Esri’nin iOS ve Android cihazlardaki yeni haritalar uygulamasıdır.

Field Maps, aşağıdaki yetenekleri kullanımı ve dağıtımı kolay olan tek bir uygulamada birleştirir:

  • Harita görüntüleme ve işaretleme
  • Yüksek doğruluklu veri toplama ve denetimi
  • Pil ömrü için optimize edilmiş konum izleme
  • İş planlaması ve görev yönetimi
  • Adım adım rotalama

Field Maps, mobil işgücü gereksinimleriniz için optimize edilmiş haritaları yapılandırma ve dağıtma, mobil çalışanlar için görev oluşturma ve atama, çalışan konumların görünümlerini oluşturma ve paylaşma için kullanılabilecek ArcGIS ile entegre yeni bir web uygulaması içerir. Web uygulaması ayrıca, web haritaları oluşturmak için gelişmiş bir form yazma deneyimi (Akıllı Formlar) sunacaktır.

ArcGIS Field Maps’in yetenekleri yeni değildir ve bu yetenekler şu anda farklı saha uygulamalarında (ArcGIS Collector, ArcGIS Explorer, ArcGIS Navigator, ArcGIS Tracker ve ArcGIS Workforce) sağlanmaktadır. Birden çok uygulama ile çalışmak mobil çalışanlar için aşağıda listelendiği gibi çeşitli zorluklar yaratabilir:

  • İş akışı gereksinimlerini karşılamak için hangi uygulamaların kullanılması gerektiğini bulma
  • Her uygulamayı tek tek indirme ve oturum açma
  • Çevrimdışı çalışmak için harita verilerinin birden çok kopyasını indirme
  • İş akışlarını tamamlamak için birden çok uygulama arasında geçiş yapma

Bu nedenlerden dolayı, bu beş uygulamanın yetenekleri tek bir uygulamada bir araya getirilmiştir.

ArcGIS Field Maps, mobil iş gücünüzün harita merkezli iş akışlarını tamamlamak için ihtiyaç duyduğu tek uygulama olabilir. Tek bir uygulamadan veri toplayabilir, haritaları işaretleyebilir, konum izlerini yakalayabilir, iş atamalarını tamamlayabilir ve harita varlıklarına rota çizebilirsiniz.

Mobil çalışanlar için yalnızca tek bir uygulamayı indirerek oturum açma ve tek bir uygulamayla çalışma zaman kazandıracaktır. Ayrıca yalnızca bir uygulama için haritaları yapılandırmak gerekeceği için ofis tarafında da zaman kazanımı sağlanacaktır.

ArcGIS Field Maps, altlık haritalar gibi verileri birden çok uygulamada çoğaltma ihtiyacını ortadan kaldırarak mobil cihazlarınızda yer tasarrufu sağlar. Ayrıca, yalnızca bir web uygulaması ve mobil uygulama gerektirerek ofis ve saha arasında daha sıkı bir senkronizasyon oluşturur. ArcGIS Field Maps 3 aşamada yayınlanacaktır:

Aşama 1 – Mobil cihazlar için uygulama

İlk aşamada, konuma duyarlı tek bir uygulamadan ArcGIS’de yaptığınız haritaları keşfetmek, yetkili verilerinizi toplayıp güncellemek ve nereye gittiğinizi izlemek için Field Maps mobil uygulamasını kullanabileceksiniz.

Saha ile paylaşımlarınızda ArcGIS Online ve ArcGIS Enterprise’da harita yapılandırma sürecini kolaylaştırabilmeniz için yeni Field Maps web uygulaması tanıtılacaktır. Bu web uygulaması ile haritalarınızı tek bir yerden aşağıda listelendiği gibi yapılandırabilirsiniz:

  • Haritalarınızın çevrimdışı haritalama ve veri senkronizasyon yeteneklerini yönetme
  • Harita katmanlarının özelliklerini ayrı olarak yapılandırma
  • Detay şablonlarını varsayılan değerleriyle birlikte oluşturma ve değiştirme
  • Gelişmiş form düzenleme yetenekleri için yeni akıllı formlar oluşturma
  • Haritaları mobil iş gücünüze dağıtmadan önce ön izleme ve paylaşma

ArcGIS Field Maps, ArcGIS Collector’da bulunan tüm mevcut veri toplama yeteneklerinden başlayarak ArcGIS Explorer’ın harita görüntüleme ve işaretleme yeteneklerini ve ArcGIS Tracker’da bulunan konum izleme yeteneklerini içerecektir.

ArcGIS Platformuna, bu sürümden başlayarak Field Maps web uygulaması ile güçlü yeni akıllı formlar oluşturma yeteneği gelecektir. Mobil çalışanlar daha sonra bu formları mobil uygulamada veri toplamak ve sahada denetimler yapmak için kullanabilir. Bu yeni akıllı formlar, geliştirdiğiniz haritalarda saklanacak, böylece platformda daha fazla düzenleme yeteneği geliştirdikçe, akıllı formlar web ve masaüstü uygulamalarında da görünecektir.

İlk olarak akıllı form yetenekleri aşağıdakileri içerir:

  • Gruplar – Sütunları ad ve açıklama içeren bir gruba ayırabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz yeni bir form kavramıdır. Gruplar daraltılıp genişletilerek yalnızca görmeniz gereken bilgileri açabilirsiniz.
  • Koşullu Görünürlük – Yalnızca doldurulması gereken bilgileri görmek için sütunlara mantıksal ifadeler uygulayabilirsiniz.
  • Gerekli Sütunlar – Mobil çalışanın, düzenlemeleri göndermeden önce bir sütuna değer girmesinin gerekip gerekmediğini belirtebilirsiniz.

ArcGIS Field Maps web uygulamasını kullanarak haritayı paylaşmadan önce ön izleme yeteneğini içeren akıllı formlar tasarlamak için sezgisel bir sürükle bırak deneyimine sahip olacaksınız.

Aşama 2 – İş gücü koordinasyonu

ArcGIS Field Maps’in ilk sürümünün ardından, iş gücü koordinasyon yetenekleri hem web hem de mobil uygulamaya tanıtılacaktır. ArcGIS Field Maps uygulaması, doğrudan haritanızın içinde bir “Yapılacaklar listesi” içerecek ve web uygulaması, görev oluşturma ve atama becerisine sahip olacaktır. Aşama 2 ile birlikte, Temmuz ayında gelen Workforce’un yeni sürümünde bulunan tüm yetenekler dahil edilecektir. Workforce’un yetenekleri Aşama 2 ile birlikte gelecektir ve iş ortakları iş yönetimini destekleyen yeni uygulama bağlantı parametrelerinden ve Python uygulamaları için ArcGIS API’a yapılan eklemelerden yararlanabileceklerdir.

Aşama 3 – Adım Adım Rotalama

Aşama 1’den başlayarak Apple Haritalar ve Google Haritalar gibi navigasyon uygulamalarını ArcGIS Field Maps uygulamasından başlatabileceksiniz. Aşama 3 ile, kendi harita içeriğinizi kullanarak adım adım navigasyon yetenekleri elde edebilmeniz için Navigator’ın gelişmiş kurumsal navigasyon yetenekleri Field Maps’e gelecektir.

ArcGIS Field Maps Beta Programı

ArcGIS Field Maps beta programı artık katılıma açıldı. Beta programının içindeyken, “Getting Started” bölümü size Google Play ve iOS yapılarını indirmeniz için bağlantılar sağlayacaktır.

Beta programına katılırken dolduracağınız yeni kullanıcı anketinde sizden bir ArcGIS Online Abonelik Kimliği istenecektir. Bu, test etme amacıyla ArcGIS Field Maps web uygulamasına erişimin kilidini açabilmemiz için gereklidir. ArcGIS Enterprise’ı özel olarak kullanıyorsanız, yine de mobil uygulamalara katılabilir ve bunları test edebilirsiniz. “Getting Started” bölümü, ArcGIS Field Maps mobil uygulamasını ArcGIS Enterprise portalınıza nasıl kaydedeceğiniz konusunda size yol gösterecektir.

ArcGIS Field Maps Beta programına katılmak için tıklayınız.

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
Operasyon Yönetimi Çözümü Yayınlandı
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Drone2Map 2.2 ile Gelen Yenilikler
Yazıyı görüntüle