Survey123 for ArcGIS ile Detay Raporu Oluşturun

Bu blog yazısında Survey123 for ArcGIS’e henüz birkaç ay önce gelen bir özellikten bahsedeceğiz. Feature Reports, yani Detay Raporları sayesinde anketlerinizi bir dakikadan daha kısa bir sürede rapor, dilekçe, tablo haline dönüştürebiliyorsunuz. Bu blog yazısının sonunda sizler de kendi detay raporlarınızı oluşturabileceksiniz.

ArcGIS Online’da Survey123 for ArcGIS ile hazırladığınız anketleriniz doldurulduğunda bu anketleri dışarıya 5 farklı formatta aktarabiliyordunuz. Bu formatlar: CSV, Excel, KML, Shapefile ve File Geodatabase yani Dosya Tabanlı Coğrafi Veri Tabanı’ydı. Şimdi ise hazırladığınız anketleri Feature Reports özelliği ile kolayca rapor haline getirip .doc formatında kaydedebildiğinizi de söyleyerek dışa aktarma yöntemlerinize bir tanesini daha ekliyoruz.

Yeni gelen bu Detay Raporları özelliği ile bu dışa aktarma işlemini daha da ilerletip, önceden hazırlanmış şablonlarınız sayesinde anketinizi anında bir rapor haline getirebiliyorsunuz. Kurumunuzun logosu eklenmiş ya da kurumsal standartlarınıza uygun şekilde doküman hazırlarken rahatça kullanabileceğiniz bu özellik sayesinde işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu şablonları oluştururken, anketinizi yayınladığınız sırada Modify Schema yeteneği ile anketinizin şemasını düzenleyebilmenizin önemini hatırlatmak istiyoruz. Karışık ve uzun soru adlarını kısa ve tanınabilir hale getirmeniz işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.

 

Üstelik bu işlemi yaparken yeni bir program da öğrenmenize gerek yok. Bilgisayar kullanan hemen hemen herkesin kullandığı bir program ile bu raporların şablonlarını oluşturabilirsiniz: Microsoft Word!

Önceden oluşturulmuş şablonlarınıza ekleyeceğiniz birkaç satır ile zamandan kazanabilirsiniz. Raporları yeniden oluşturmak yerine anket soruları ile doldurulabilir hale getirebilirsiniz. Bu şablonlar sizin anketinizdeki sorulara verilen cevapları içermelidir. Bu cevaplar yazı, tarih, sayı, fotoğraf, harita hatta imza soru tipi bile olabilir.

Aynı işlemi her anket kaydı için tek tek yapmak yerine birden fazla anket kaydını seçerek tek seferde onlarca rapor oluşturabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey o anketteki tüm kayıtları rapora dahil ettiğinizden emin olmak. Sonrasında arkanıza yaslanın ve Survey123 for ArcGIS’in sizin için oluşturduğu raporların keyfini çıkarın.

ArcGIS Online’da Ekim 2019’dan sonra ücretli hale gelecek olan Detay Raporu özelliği ArcGIS Enterprise ile birlikte ücretsiz şekilde kullanılabilecektir. İşte dikkat etmeniz gereken noktalar: Öncelikle ArcGIS Enterprise 10.5 ve üzeri bir versiyona sahip olmanız gerekiyor. Daha sonra ise Enterprise sisteminizin internete açık bir sistem olması gerektiğini vurgulamamızda fayda var. Bunlara ek olarak soru türlerinin bazılarını içeren detay raporlarının ArcGIS Enterprise’da kullanıma uygun olduğunu hatırlatmak isteriz.

Sizin için örnek olarak hazırladığımız Elektronik Öğrenci Belgesi Dilekçesi formunun hazırlanmasını ve sonrasında bu anketten dilekçe oluşturulmasını içeren görselleri inceleyebilirsiniz.

Survey123 for ArcGIS Web Designer kullanılarak hazırladığımız Öğrenci Belgesi Elektronik Dilekçe Formu’nu buradan inceleyebilirsiniz. En son aşamada alınan detay raporu görüntüsü ise aşağıdaki gibidir.

Survey123 for ArcGIS mobil cihazlarınızla uyumludur. Survey123 for ArcGIS Mobil uygulamasının yanında cihazınızdaki tarayıcılar yardımı ile de anketleri görüntüleyebilir ve doldurabilirsiniz. Bu anketin doldurulması ve raporun hazırlanması gibi işlemlerinin hepsini mobil cihazınızdan yapabildiğinizi aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Survey123 for ArcGIS ve diğer saha uygulamalarını kullanabilmek için bir ArcGIS Online aboneliğine ya da ArcGIS Enterprise’a sahip olmanız yeterli. Bu adresten ArcGIS Online ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Kurumunuzun bu özelliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Esri Türkiye 2019

Önceki Yazı
Survey123 for ArcGIS ve Filigran Ekleme Yeteneği
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Enterprise ile Kurumlar Arası Çalışmalar Yürütün
Yazıyı görüntüle