ArcGIS Enterprise ile Kurumlar Arası Çalışmalar Yürütün

Elimizdeki verilerin büyüklüğü ve miktarı arttıkça, veriyi yönetmenin ve paylaşmanın zorluğu da artmaktadır. Başkalarıyla verimizi, çalışmalarımızı veya projelerimizi efektif yollarla paylaşmak durumundayız. Bu paylaşım düzgün ve görünür olduğunda veri sahip olduğu potansiyele kavuşur ve bu potansiyel kazanca dönüştürülebilir.

Esri ArcGIS Enterprise 10.5 sürümü ile birlikte dağıtık işbirliği kavramını ve yapısını tanıttı. Dağıtık işbirliği ile birlikte kurumlar kendi ArcGIS Enterprise yapıları arasında veri ve içerik paylaşabilir hale geldi. ArcGIS 10.5.1 ile birlikte ArcGIS Online işbirliği de geliştirildi. Böylelikle farklı departmanlar veya farklı iki kurumun aynı işi yürüten departmanları ortak çalışmalar yürütebilme yeteneği kazandı.

Gelinen noktada ArcGIS Enterprise 10.7.1 ile yapabileceğiniz bazı işbirliği örneklerinden bahsedebiliriz.

ArcGIS Enterprise – ArcGIS Enterprise İşbirliği

İki portal arasında kuracağınız işbirliği ile planlama birimi ile imar birimi arasında çalışma yürütebilirsiniz.

  • Bu yapılandırmada her iki birim de kendi ArcGIS Enterprise yapılarını kullanırlar
  • Sahip olduğunuz referanslı katmanlarınızı işbirliği yaptığınız birimle paylaşabilirsiniz.

Birden fazla portalın yer aldığı ve tek bir merkezi portalın aracılığıyla yönetilen işbirliği kurmak da isteyebilirsiniz. Örneğin; emniyet, ulaşım, itfaiye birimleri yerel yönetimin yürütücülüğünde bir araya getirilebilir. Yönetim kısmı yerelin idarecilerinde olurken diğer birimler katılımcı durumundadır.

ArcGIS Enterprise – ArcGIS Online İşbirliği

ArcGIS Enterprise yapınızı ArcGIS Online yapınızla da bir araya getirebilirsiniz. Küçük bir çalışma biriminin sahip olduğu ArcGIS Online yapısı daha büyük ölçekte bir ArcGIS Enterprise ile işbirliği kurarak verilerini aktarabilir. Örneğin kent sakinleri ArcGIS Online ile yerel yönetimlere veri sağlarken, yerel kurumların yöneticileri ArcGIS Enterprise üzerinden bu yapıya entegre olabilir.

Farklı bir yapı ile işbirliği kurarken Portal for ArcGIS’in yeteneklerinden faydalanarak kullanıcı erişimleri, verileri belirli gruplarla paylaşma veya paylaştığınız servislere ilgili etiketler ekleyerek verilerinizin güvenliğini ve organizasyonunu da kolaylaştırabilirsiz.

Kurumsal Esri çözümleri ve CBS danışmanlığı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu konu ile ilgili okuyabileceğiniz faydalı bağlantıları aşağıda bulabilirsiniz:

  • https://enterprise.arcgis.com/en/portal/latest/administer/windows/about-distributed-collaboration.htm
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-enterprise/sharing-collaboration/five-ways-to-use-distributed-collaboration-to-share-your-data/
  • https://enterprise.arcgis.com/en/portal/latest/administer/windows/key-concepts.htm

Esri Türkiye, 2019

 

 

Önceki Yazı
Survey123 for ArcGIS ile Detay Raporu Oluşturun
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Vector Basemaps ile Kendi Harita Stilinizi Oluşturun
Yazıyı görüntüle